single
[3137,2]
147494

Nemški prvaki edini klub z dobičkom v sezoni 2020/21

Avtor: Rene Vidmar
15. 1. 2022, 10.26

Epidemija koronavirusa je dodobra zarezala v delovanje nogometnih klubov. Igranje pred praznimi tribunami in odpovedi tekem so privedle do ogromnih primanjkljajev, ki so jih zabeležili evropski velikani. Vrhunec izgub je bil zabeležen v sezoni 2020/21. Toda medtem ko so številni klubi bili bitko z rdečimi številkami, je obstajal tudi tak, ki je uspel ustvariti dobiček.

Revizija agencije KPMG Football Benchmark z naslovom ‘’Poročilo evropskih prvakov’’ je pod drobnogled vzela poslovanje nogometnih prvakov Anglije, Španije, Nemčije, Italije, Francije, Nizozemske, Turčije in Portugalske.

KPMG je v analizi poslovanja prvakov osmih najmočnejših evropskih lig ugotovila naslednje. ’’Bayern Munchen je ena izmed redkih svetlih izjem, ki mu je v sezoni 2020/21 uspelo ustvariti dobiček. To je bilo tudi že 29. zaporedno leto, v katerem so zabeležili profit. ‘Bavarci’ že tri desetletja dosegajo ravnovesje med rezultatsko uspešnostjo in finančno vzdržnostjo. Zaradi tega jih lahko vzamemo kot zgled enega najuspešnejših modelov vodenja v evropski športni zgodovini.’’

Če so pri Bayernu koronakrizo uspešno prebrodili, pa so čiste izgube drugih analiziranih klubov naravnost osupljive. Omembe vredno visoko letno izgubo sta zabeležila milanski Inter in madridski Atletico. Primanjkljaj prvih se je ustavil pri 245,6 milijona evrov, drugih pa pri 111.7 milijona evrov. Toda tudi ti dve številki nista nič v primerjavi z ‘’zgodovinsko izgubo’’, ki so jo zabeležili ‘’Katalonci’’. ‘’Barcelona je v sezoni 2020/21 izgubila neverjetnih 481,3 milijona evrov.’’

Bayernova finančna stabilnost se je na drugi strani izrazila tudi v ubranitvi naslova v domačem prvenstvu. ‘’Bavarci’’ so bili namreč edini prvaki v sezoni 2019/20, ki so dosežek ponovili tudi v naslednji.

Avtorji poročila tako domnevajo, da bi se lahko v uspešnem poslovnem modelu skrival tudi odgovor na vprašanje, zakaj klub lani ni čutil potrebe po tem, da bi sodeloval v pobudi nastanka evropske superlige.

FOTO: Sebastian Widmann/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

2

Bečirović: Boljše nadgradnje kot je Dragić, si nismo mogli želeti (video)...Več

3

Gol januarja: fantastičen volej za pozno in zelo pomembno izenačenje (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

2

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več

3

V pogodbi zahteval klavzulo in jo dobil, ni mu treba na tekmo, če je bil na koncertu...Več