šport TV 1 logo
18:00 DANES
Slovenija - Hrvaška Prijateljska tekma, ženske
šport TV 2 logo
17:55 V ŽIVO
Osmina finala: Sporting - Veszprem, prva tekma EHF Liga prvakov
šport TV 3 logo
17:55 V ŽIVO
Libija - Južna Afrika Kvalifikacije za afriški pokal narodov

Nemci v Innsbrucku pričakovano do zmage, Slovenci daleč od odličja

Avtor: Marko Premrl

Nemški smučarski skakalci so pričakovano osvojili naslov svetovnih prvakov na veliki skakalnici v Innsbrucku. Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe in Markus Eisenbichler so za 56,6 točke premagali Avstrijce na drugem in še za 11,1 točke več Japonce na tretjem mestu. Slovenci so bili na šestem mestu daleč od boja za medalje.

Čeprav so v slovenskem taboru pred tekmo obljubljali boj za odličje, so bili danes daleč od zmagovalnega odra. Pred prvenstvom so napovedovali, da je le šest reprezentanc, ki se lahko vmešajo v boj za vrh, Slovenci so končali prav na zadnjem mestu med njimi. Takšen razplet je bilo sicer po sobotni posamični tekmi, ko je le Prevc izdatno izboljšal svoje predstave, Zajc pa se na Bergislu na tem prvenstvu ni našel, moč pričakovati.

Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc so finale začeli s šestega mesta, potem ko je le Prevc v prvi seriji prikazal dober skok, s katerim je bil tretji v svoji skupini. Tudi finalna serija ni prinesla vidnega napredka pri nastopih Slovencev, zaostanek se je večal iz skoka v skok, skupno so za zmagovalci zaostali kar 128,8 točke in nastope na veliki napravi sklenili s šestim mestom.

Najizkušenejši član ekipe Prevc, ki ima sicer sam s SP poleg dveh posamičnih kolajn, srebra in brona s SP 2013 v dolini Fiemme, tudi ekipni bron na veliki skakalnici iz Osla 2011, je po tekmi dejal, da s takšnim dosežkom Slovenci niso zadovoljni.

“Ne, seveda z današnjim rezultatom ekipe res ne moremo biti zadovoljni. Vsi skupaj smo naredili preveč napak, da bi se lahko borili za kakšno višjo uvrstitev. Ampak se lahko po koncu tolažimo s tem, da je naša ekipa mlada in da je treba za velika tekmovanja še nabrati nekaj izkušenj,” je dejal Prevc.

Najmlajši v ekipi, a najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, 18-letni debitant Zajc, je bil po tekmi odkrit, da so fantje pričakovali več: “Mislim, da smo vsi pričakovali malo boljšo uvrstitev, menim, da smo bili sposobni tudi za boj za stopničke, ampak se nam ni izšlo. Vsak po svoje je delal napake, tako da se moramo zadovoljiti s tem, kar smo dosegli.”

V boju za odličja pa zmaga ni bila niti za trenutek vprašljiva. Po dvojni nemški zmagi na sobotni posamični tekmi, ko je naslov svetovnega prvaka osvojil Eisenbichler, podprvaka pa Geiger, sta se ekipi za moštveno preizkušnjo pridružila še Freitag in Leyhe in upravičila visoka pričakovanja.

Nemčija je osvojila ekipni naslov prvič po 18 letih, prednost pred zasledovalci pa je bila velikanska – 56,6 točke oziroma kar 31 metrov. Nemški skakalci so torej SP začeli s popolnim izplenom, z dvema zlatima odličjema in srebrom; takega izkupička niso imeli vse od “zlatih časov” Martina Schmitta in Svena Hannawalda.

Po današnji ekipni tekmi se bodo smučarski skakalci preselili na srednjo skakalnico v Seefeld, kjer jih posamična tekma čaka naslednji petek, v soboto pa bo na sporedu še zadnja skakalna preizkušnja SP, tekma mešanih ekip.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Rdeče-rumena revolucija...Več

2

Je Napoli obsojen na postopen sestop v drugo jakostno skupino italijanske prvenstvene hierarhije?...Več

3

BLOG: Moštvo, ki postaja hudo močna celota!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Iličić se je sredi tekme v solzah spominjal preminulega prijatelja...Več

2

VIDEO: Luka znova počel, kar je želel, trojni dvojček za zmago Dallasa...Več

3

VIDEO: Reprezentanta Dobovca izpeljala finto centrifuga...Več