single
[3]
202722

Nemci in Srbi lovijo prvo zlato medaljo na SP

Avtor: Urban Kolman
9. 9. 2023, 11.40

Košarkarji Srbije in Nemčije bodo v nedeljo ob 14.40 igrali v finalu 19. svetovnega prvenstva v Manili. Za Srbijo bo to drugi nastop v finalu SP in priložnost za prvi naslov kot samostojne države, Nemčija pa je bila doslej na SP najvišje na tretjem mestu.

Preštevanja naslovov svetovnega prvaka v košarki se na področju nekdanje skupne države SFR Jugoslavije precej razlikujejo. Srbi pravijo, da se bodo jutri na Filipinih potegovali za šesto zlato medaljo na SP. Jugoslavija je bila namreč trikrat svetovni prvak, ZR Jugoslavija enkrat, Srbija in Črno gora pa prav tako enkrat.

Srbija ima kot samostojna država uradno s svetovnih prvenstev le eno medaljo, srebrno iz Barcelone 2014, ko je v finalu izgubila proti ZDA.

Nemčija je edino medaljo na SP osvojila leta 2002 v Indianapolisu, ko je v borbi za tretje mesto na krilih Dirka Nowitzkega premagala Novo Zelandijo. Zlato so tisto leto dobili košarkarji Srbije in Črne gore, ki jih je vodil zdajšnji selektor Srbije Svetislav Pešić. Slednji je bil, zanimivo, selektor Nemčije leta 1993, ko je ta na evropskem prvenstvu z zlato medaljo dosegla največji uspeh v zgodovini.

To bo šele drugi evropski finale na SP v tem stoletju – 2006 v Tokiu je Španija premagala Grčijo, hkrati pa prvi po mnogih letih, v katerem ne bo igral vsaj eden od favoritov pred začetkom tekmovanja.

Srbija in Nemčija nista sodila v krog kandidatov za najvišja mesta. Stavnice so na vrh uvrstile ZDA, Kanado, Francijo in Španijo. Slednji sta izpadli že v predtekmovanju, ekipi ZDA in Kanade, ki imata v svojih vrstah skupaj 19 igralcev iz lige NBA, pa sta pokleknili v polfinalih.

Srbija je premagala Kanado z zgledno ekipno predstavo (95:86), Nemčija pa je Američane ugnala s hitro in atraktivno igro (113:111). Stavnice pred finalom so enotne, da bo dvoboj izenačen, v rahli prednosti pa so vendarle Nemci, ki na tem SP še niso doživeli poraza.

Zanimiv bo dvoboj organizatorjev igre obeh reprezentanc, Bogdana Bogdanovića in Dennisa Schröderja, saj bo zmagovalec verjetno na koncu tudi MVP prvenstva. Nasledil bo Rickyja Rubia, ki je 2019 na Kitajskem popeljal Španijo do zlate medalje.

Na tekmi za tretje mesto, ki se bo začela ob 10.30, bodo zagotovo bolj motivirani Kanadčani, ki na SP še nimajo medalje. Košarkarji ZDA jim imajo dvanajst (5 zlatih, 3 srebrne, 4 bronaste), se pravi, da je niso osvojili le na šestih mundialih od 1950 dalje. V tem stoletju se jim je izmuznila pred štirimi leti v Pekingu ter 2002.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Motika cilja visoko: “Pričakujem velik prestop, vidim se v eni izmed najboljših petih lig” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Nalet, ki odmeva še v dnevih po tekmi! Branilec Olimpije tekmeca pospravil na klop...Več

3

VIDEO: Prestop, ki je zaznamoval bundesligaško poletje...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Koper v Ljudskem vrtu Mariboru zadal tretji zaporedni prvenstveni poraz (VIDEO)...Več

2

Koliko jih bo Šeško moral zabiti, če želi postati najboljši slovenski bundesligaški strelec vseh časov?...Več

3

Studio Šport TV: “Primer Rogaška? Nekdo bo moral prevzeti odgovornost!” (VIDEO)...Več