single
[38]
161964

Nekdanji slovenski reprezentant, ki je v Slovenijo pripeljal footgolf

Avtor: Klemen Verlič
17. 6. 2022, 11.10

Mateja Mavriča Rožiča se večina nogometnih navdušencev najbrž spomni kot branilca, ki je dvakrat osvojil naslov državnega prvaka, v reprezentančnem dresu pa zbral 37 nastopov za slovensko reprezentanco. Z njim smo se pogovarjali o novi strasti, ki jo je našel po koncu profesionalne kariere - footgolfu.

Matej Mavrič Rožič je oba naslova državnega prvaka osvojil v dresu Gorice. Kot nogometaš je igral tudi za Primorje in Koper ter si kruh služil v Avstriji, Nemčiji in na Norveškem, kjer je z Moldejem leta 2005 osvojil tudi norveški pokal. Ko je pred osmimi leti nekdanji slovenski reprezentant po koncu kariere iskal nove izzive, je naletel na footgolf.

“Ko sem končal kariero, sem se začel spraševati, kaj lahko počnem, zdaj ko bom imel več časa. Takrat me je poklical dober prijatelj Matija Brodnjak in mi predstavil ta hitro rastoči šport, ki je pri nas še nepoznan. Skupaj sva si šla footgolf najprej ogledat na Hrvaško. Pozneje sem še sam raziskal footgolf in ugotovil, da je to zelo zanimiva možnost za generacijo nogometašev, ki zaključujejo kariero, saj ne zahteva velike obremenitve, vseeno pa predstavlja brcanje žog, tekmovanje in rekreacijo” je dejal Mavrič Rožič.

Kombinacija nogometa in golfa je 43-letnika hitro očarala. Strokovni sodelavec naše televizije je zato pozneje celo postal eden glavnih protagonistov footgolfa v Sloveniji. “Z Matijo sva želela stvar še bolj raziskati. V kontakt sva prišla z vodjo in soustanoviteljem mednarodne zveze za footgolf. Tej zgodbi sem se pridružil in jo pomagal predstaviti še v Sloveniji. Ustanovili smo domačo zvezo. Najprej s tremi klubi, zdaj s šestimi. Vmes smo vzpostavili še državno prvenstvo, slovenska reprezentanca pa se je dvakrat udeležila tudi svetovnega prvenstva. Mislim, da je vzpon footgolfa v Sloveniji tako v polnem pogonu,” je dodal Primorec.

Čeprav velik del footgolfa temelji na pravilih golfa, pa je ključno znanje nogometa, predvsem občutka za žogo. Pri tem našemu sogovorniku pomaga dolgoletna profesionalna kariera. “Zagotovo mi to pride prav. Prednost mi daje v tem, da lahko žogo brcnem dlje in bolj natančno kot večina. Vseeno pa gre za šport, kjer ni važno le zmagovanje. Je tudi odlična možnost za rekreacijo za tiste, ki se z nogometom nikoli niso resneje ukvarjali, pa se vseeno lahko ob footgolfu zabavajo. Tukaj imaš le en cilj – luknjo. Strela ti ne bo branil vratar. Čar footgolfa je, da je primeren tudi za tiste, ki niso šli skozi vse šole nogometa,” pravi Mavrič Rožič.

S footgolfom se boste bolje lahko v naslednjih dneh spoznali tudi na programih ŠPORT TV. V nedeljo bo naša televizija namreč prenašala priznano tekmovanje Ptuj Open, o katerem je imel lepe besede tudi strelec enega zadetka za slovensko reprezentanco. “Na svoj račun bodo prišli predvsem gledalci, ki si ta šport želijo spoznat. Ne gre namreč za klasičen nogomet. V vsakem trenutku lahko tekmovalec izboljša svoj rezultat ali pa zadane “hole in one”, ki je bolj pogost kot pri običajnem golfu. Gledalcem priporočam, da si ogledajo prav turnir na Ptuju, saj je eden največjih na svetu. Ob tej priložnosti bi tudi pohvalil Ptuj, ki je prav tako najmočnejši klub v Sloveniji in je lep primer, kako je treba v naši državi s footgolfom začeti.”

FIFG 500: Ptuj Open 2022 v nedeljo ob 16.00 na Š1!

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Gajser “osmodil” Prada po zunanji in postal kralj Indonezije...Več

2

NAPOVED TEDNA: Danes odbojka, nato pa motokros in Prva liga Telemach!...Več

3

VIDEO: Drugič zapovrstjo in osmič v sezoni donela slovenska himna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več