single
[3137]
188509

Nekdanji dragulj Bayerna se spominja Der Klassikerja: ”Ljudje so samo zaradi te tekme kupovali sezonske vstopnice”

Avtor: Kenny Jan
30. 3. 2023, 16.29

Koliko od vas se spomni Boruta Semlerja? Njegova življenjska, predvsem pa nogometna pot je bila zelo zanimiva. Od majhnega domačega kraja Apače je prišel vse do nogometnega giganta iz Munchena in s tem veljal za enega najperspektivnejših igralcev v slovenskem prostoru. Žal je njegov razvoj ustavila poškodba, a kljub temu 38-letnik pravi, da ne bi v svoji karieri ničesar spremenil.

Kljub temu, da je leta 2021 v nižjih avstrijskih ligah zaključil kariero nogometaša, je v Murski Soboti rojeni nekdanji vezist ostal povezan z nogometom. ”Imam UEFA A licenco, nudim pa svetovanje za igralce in trenerje. S svojo organizacijo prav tako skrbim za rehabilitacije igralcev, da jih po poškodbi ‘odpeljem’ nazaj na igrišče. S tem se ukvarjam že več let, sodelujem z Rodino iz Moskve, novim klubom Mitje Križana, in z Rigo, kjer je pred nekaj leti deloval nekdanji selektor Slaviša Stojanović.”

Leta 2001 se mu je, kljub rani mladosti, zgodil prestop kariere, o katerem lahko vsak nogometaš le sanja. Iz hrvaškega Varteksa je odšel v Bayern Munchen, kjer je najprej igral za mladinsko selekcije, kasneje pa še za rezervno ekipo. ”Bayern je že tedaj bil zelo urejen klub, številka 1 v Nemčiji, s pravo nemško mentaliteto. To pomeni, da sta vladala red in disciplina. Je bila pa ta razlika, da takrat Bayern ni veliko trošil za okrepitve, delali so namreč tipično nemško – ni se trošilo, dokler se nečesa ni ustvarilo. Sedaj pa so prišli do takšnega nivoja, da lahko na transferjih veliko porabijo, pa tudi zaslužijo. Prej tega ni bilo, vlagalo se je v infrastrukturo in vse druge stvari, ki so zelo pomembne za rast nogometnega kluba.”

Iz obdobja pri nemškem velikanu so ostali lepi spomini, pa tudi dobri stiki z nekdanjimi soigralci. ”Slišim se s kakšnim nekdanjim soigralcem, vendar ne na dnevni bazi. Lani sem enega izmed njih pripeljal v Rigo, preden je kasneje odšel v Dubaj. Zgodi se, da tudi po toliko letih z nekaterimi spet prideš na skupne poti.”

Zaradi poškodbe se je njegov nadaljnji razvoj (žal) ustavil. Sledil je povratek v Varteks, od tam v Domžale. Ptujska Drava ga je ponovno izstrelila v tujino, in sicer v rusko Mordovio. Precej časa je preživel v Kazahstanu, se za pol sezone vrnil v Dob, potem pa igral v nižjih avstrijskih ligah. Svoje poti, tako sam pravi, ne bi spreminjal.

”Vedno se da nekaj narediti boljše, lahko pa tudi slabše. Prepričan sem, da se vse zgodi z razlogom. Iz poškodb in težav sem potegnil veliko, vse skupaj mi je bila šola za naprej. Kariere ne bi menjal, če bi mi ponudili isto pot, bi jo zopet ubral. To, da sem iz Apač, majhnega kraja, igral v Nemčiji, Rusiji, pletel vezi, veliko potoval, si štejem za velik uspeh. Kariera bi lahko bila res boljša, sem pa na nemški invalidski pokojnini, kar je garancija za življenje, v Sloveniji mi tega ne bi omogočili. V življenju ni vse optimalno. Če bi bilo, bi bili vsi Ronaldi ali Messiji. Moraš biti to, kar si in ne kopirati drugih. Še huje je, če komu nečesa ne privoščiš. Vsak je trdo delal za to, da je nekam prišel. Moramo si pomagati in na podlagi svojih napak eden drugega usmerjati.”

Nemško ligo na programih Šport TV spremlja, kolikor mu čas dopušča. ”Res, da sem tam preživel najlepša leta, a nemška liga je bila vedno zanimiva in takšna je tudi ostala.”

Najbrž Semler ne bo zamudil Bayernovega sobotnega spopada za prvo mesto proti Borussii Dortmund. ”Der Klassiker je vedno veljal za derbi, največji v nemškem nogometu. Vsi čakajo samo to tekmo, še posebej navijači. Za to tekmo je tako težko dobiti vstopnice, da si ljudje kupujejo kar sezonske karte,” zaključi sedemkratni slovenski reprezentant.

Bayern Munchen – Borussia Dortmund, v soboto, ob 18.25, samo na Šport TV 1!

Foto: imago/Frinke via Guliver

 

Zadnje video vsebine

1

David Zec brez skrbi v derbi vodilnih: “Igramo dobro, verjamemo v našo kvaliteto in smo samozavestni” (VIDEO)...Več

2

Gajser: Proga v Argentini mi ustreza, želim nadaljevati niz zmag (VIDEO)...Več

3

VIDEO: “Derbi bo pokazal iz kakšnega testa smo”...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Liga Nova KBM: Krka gosti Podčetrtek...Več

2

Na Šport TV se pričenja EP v strelstvu: Slovenski tekmovalci lovijo kvote za Pariz...Več

3

Harry Kane: “Nikoli se ne bomo predali”...Več