šport TV 1 logo
10:30 PRVIČ
Motokros Magazin, VN Latvije MXGP
šport TV 2 logo
09:30 V ŽIVO
Perth Glory - Western United Avstralska liga
šport TV 3 logo
10:15
Dallas - Calgary, prva tekma NHL Playoffs

Nejc Mravlja: Kaprica preveč, Gareth Bale?

Avtor: Nejc Mravlja
26. 2. 2019, 12.04

Pred odmevnim parom španskih nogometnih klasik (v sredo v kraljevem pokalu in v soboto v prvenstvu) zanimanje evropske javnosti znova vzbuja neobičajno obnašanje valižanskega nogometnega princa. Gareth Bale ob nedeljski zmagi proti Levanteju (2-1) ni hotel proslaviti zadetka. Gre za utemeljeno pomanjkanje vključenosti v moštvo Reala in za posledico premajhne zavzetosti za dobrobit ekipe? Si je topogledno tokrat dovolil potezo preveč?

Po poletnem odhodu Cristiana Ronalda je bil predestiniran za nosilca nove dinastije »Merengues«. Namesto igralskih presežkov in vragolij pa se ob valižanovem imenu v javnosti redno omenjajo nerazumne poteze in razočaranja. Vse skupaj je šlo tako daleč, da tudi mnenja strokovnjakov vse pogosteje izpostavljajo dejstvo, da Bale svojega prostora pod občasno zelo žgočim španskim soncem (še) ni uspel najti. Pet let je minilo od tedaj rekordnega, 101 milijon evrov težkega prestopa iz Tottenhama. Zbirko lovorik je v tem obdobju med drugim obogatil s štirimi naslovi v Ligi prvakov in enim prvenstvenim dotikom srebrnine. Navzlic šopku pomembnih zadetkov se pravo ljubezensko razmerje z navijači »Belih« nikdar ni vzpostavilo.

Nedeljski večer je vzbudil nov dvom. Potem, ko je v 78. minuti po tradicionalno dolgem zaletu in počasnem drncu na beli piki zajel žogo, suvereno matiral Aitorja Fernándeza in utišal kakofonijo dobrih 23000 duš na stadionu Ciutat de València, zmagovitega zadetka ni proslavil. Čestitko Lucasa Vázqueza je vehementno zavrnil in soigralca celo odrinil. »To so vaše puhlice, po koncu tekme je v slačilnici žarel od navdušenja,« je novinarje poskusil pomiriti Santiago Solari in dodal: »Še posebej mi je bila všeč njegova reakcija po vstopu v igro. Garethov pristop v skromnem številu minut je vreden pohvale. Odigral je sijajno tekmo. Lahko dodam, da mi je vseeno, kako igralci slavijo zadetke. Pomembno je, da zadevajo.« Trenerjeva uporaba »gasilnega aparata« je polemiko za silo umirila, še zdaleč pa je ni dokončno pogasila.

Pomenljiva odziva Marcela in Courtoisa

Razlogi za vzkipljivost »Cardiff Expressa« ostajajo zaviti v tančico skrivnostnosti. Gre za jezen odziv na dejstvo, da je bil še na tretjem zaporednem prvenstvenem izzivu uvrščen zgolj med rezerviste, ker sta se Vinícius Júnior in Lucas Vázquez s prepričljivo formo ustalila na obeh krilih? Zelo verjetno. Vendar si tovrsten izbruh na dan tekme lahko razlagamo tudi z nihajočimi odnosi v slačilnici kraljevega kluba. Bale je v zadnjih tednih postal tarča soigralcev, ki izpostavljajo njegovo premajhno vključenost v moštveno dinamiko.

Nekoliko nerodno, a v podtonu dovolj jasno, je na to opozoril Marcelo, ki je: »… po odhodih Cristiana Ronalda in Kika Casille začutil praznino.« Brazilec je trditev v najbolj branem španskem športnem časniku podkrepil z naslednjo anekdoto: »Z Ronaldom imam odličen odnos, zato je običajno, da sem njegov odhod sprejel s precej nelagodja. S Kikom Casillo sva se prav tako dobro ujela in tako ostal sem brez dveh dobrih prijateljev. Gledano drugače, ob meni je zdaj Gareth Bale, ki pa govori le angleško, zato ga lahko le pozdravim: ”Hello, hi, good wine!” V zameno mi ponudi le hipen, a bleščeč nasmeh.« Novo ost proti Valižanu je prejšnji teden v izčrpnem intervjuju za nizozemski dnevnik Het Laatste Nieuws posredno usmeril Thibaut Courtois: »Nedavno smo se igralci dogovorili za skupno večerjo. Manjkala sta le Toni Kroos in Gareth Bale. Zakaj? Po njunih besedah je 21.00 prepozna ura za večerjo.«

Poškodbe in predstave, ki ne koristijo nikomur

Našteta mnenja dovolj nazorno slikajo razglašenost fenomena Bale v Realu. Mož s prepoznavnim čopkom se preprosto ne trudi dovolj, da bi se dokazal kot vodja v tej sezoni precej nihajočega igralskega ansambla. Napisati, da mu prilagoditev na okolje španske prestolnice še ni uspela, se tako zdi blagi evfemizem. Kljub petletnemu nastopanju v rekordni sredini po številu elitnih evropskih kron vztrajno odbija učenje španskega jezika, s katerim bi si olajšal navezavo stikov s soigralci in krepil odnose v slačilnici, kjer si je zaradi strasti do igranja golfa prislužil vzdevek »el golfista«. Nenehne poškodbe (od prihoda v Madrid jih je nanizal kar 22!) so še eden od razlogov za negodovanje navijačev in predstavnikov strokovne javnosti, ki mu ob pomanjkanju motiva za čimprejšnje okrevanje očita še premajhno skrb za preprečevanje novih zdravstvenih težav. Novo jabolko spora med 29-letnikom in nogometno Španijo.

 

View this post on Instagram

 

Thanks to Wentworth for a great day playing the West course this afternoon.

A post shared by Gareth Bale (@garethbale11) on

Odigrane tekme niso potešile igralčevih frustracij. S 13 zadetki na 31 preizkušnjah (dobro četrtino jih je pričel med rezervisti) v vseh tekmovanjih ni upravičil nasledstva »La Máquine« Ronalda. Še slabše. Nesposobnost prilagoditve zahtevam Realove stroke in nevključenost v ekipo nekdanjega miljenca pristašev Tottenhama lahko pahneta v pat položaj, iz katerega se bo težko pobral. Začetek tedna z dvema klasikama (pokalno in ligaško) ni pravi trenutek za vrelišče polemike o Valižanovi prihodnosti, o kateri se bo bolj, ko se bližata tekmi, bolj intenzivno razpravljalo. Da bi omejil in zatrl tovrstno paraliziranje Realove priprave na nesporna vrhunca sezone, lahko največ stori sam. Z goli proti Barceloni. V prihajajočem poletju pa bo v nihajočem razmerju Gareth Bale – Real Madrid bržčas dokončno zavel veter sprememb.

Valižan bo imel novo priložnost, da zasije že v sredo, ko se bosta v Madridu v polfinalu Copa Del Rey udarila Real in Barcelono. Studijski del pred dvobojem se začne ob 20.15 na Š1.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Diamanti dvakrat z lobom osmešil nasprotnika...Več

2

MXGP in MX2: Kako se je odvijala sezona in kaj nas čaka (video)...Več

3

Febvre: Želimo samo dirkati, četudi se sezona zavleče do novembra (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Posterji Iličića preplavili Bergamo...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več