šport TV 1 logo
16:30
Pregled sezone Ligue 1
šport TV 2 logo
16:00
Nantes - PSG Ligue 1
šport TV 3 logo
15:45
Philadelphia - Pittsburgh NHL

Nejc Mravlja: Bo 100 milijonov dovolj za nakup Hazarda?

Avtor: Nejc Mravlja
9. 4. 2019, 10.33

Eden Hazard tako blizu madridskemu Realu še ni bil. Dobro obveščeni viri trdijo, da bo poleti zapustil Chelsea za dobrih 100 milijonov evrov. Lepa vsota za 28-letnika. Morda vendarle nekoliko previsoka za napadalnega vezista leto pred iztekom veljavne pogodbe?

V svetu nogometa nič ni dokončno in za vedno zapisano. V primeru Hazard trenutno vse kaže na poletno Belgijčevo slovo od Londona in selitev v … Real Madrid. Končno. Novinarski kolegi in strokovna javnost že nekaj let namigujejo na uresničitev dolgotrajnih in za mnoge pretirano poudarjanih govoric in puhlic, ki so pred dnevi naposled le dobile realno osnovo. Prihajajoče poletje očitno prinaša idealno postavitev nebesnih silnic in njihovo združitev v dobitno celoto. Veliki Zizou se je vrnil na trenersko klop kraljevega kluba, ki si želi odmevnih okrepitev za zagon novega poglavja moderne dobe Belih, za nameček pa je še Hazard v odličnem pogajalskem položaju, da udejanji življenjsko željo po dokazovanju zunaj Anglije. »Real Madrid je že od otroštva del mojih sanj,« je oktobra izjavil za ESPN.

Na tem mestu se nam postavlja vprašanje: kolikšno vsoto bo kupec zanj primoran odšteti? Viri blizu Chelseaja navajajo, da ga Modri iz svojega gmotno dobro preskrbljenega zavetja ne bodo izpustili v zameno za manj kot devetmestno številko. Angleški Sky Sports je šel še višje in je minimalen znesek dvignil na 115 milijonov. Vsekakor prepričljiva vsota, pa vendar … je glede na dejstvo, da Real razpolaga z dovolj sredstvi, da si zagotovi usluge čarovnika iz valonske province Hainaut, tolikšna odškodnina utemeljena?

Kaj bi lahko zvišalo znesek?

Končno vsoto opredeljuje šopek dejavnikov. Na prvem mestu igralčev profil. Resda ni stroj za doseganje zadetkov (v tej ligaški sezoni je trenutno pri zavidljivi številki 16), a ostaja nesporen ustvarjalec napadalnih akcij z bogato izraženo domišljijo in je vselej pripravljen delati razliko na posamični ravni. Vse to so odlike, ki lahko v veliki meri zanihajo višine odškodnin. Belgijčeva zmožnost, da z eno samo potezo odloči tekmo, ga dela posebnega in kot taka predstavlja ne ravno pogosto opaženo vrlino. Dobro znan rek pravi: kar je redko, je drago. Nič drugače ni v nogometu.

Gibanje končne vsote v eno ali drugo stran bi lahko prevesile Hazardove izkušnje. Vloga vodje nadarjene generacije belgijskih Rdečih vragov, ki so lani s tretjim mestom na mundialu v Rusiji dosegli zgodovinski uspeh, ni bila njegova prva tovrstna. Današnji pedigre je predhodno izdatno podkrepil z uspešnim delovanjem v dveh klubih in ju kot nesporni general vodil do zmag v številnih bitkah, nagrajenih s trajnim bliščem. Domača dvojna krona spomladi 2011 z Lillom in kvintet lovorik (med njimi velja izpostaviti dva prvenstvena naslova: 2015 in 2017) s Chelseajem to neizpodbitno dokazujeta.

Dobro znano dejstvo je, da bo madridski Real po eni najbolj mučnih sezon v moderni zgodovini institucije poleti preobrazil moštvo in bo vanj poskusil privabiti nemalo odmevnih imen, za kar poseduje dovolj sredstev. Ne ozirajoč se na morebitno žuganje Uefinega finančnega policista, so Florentino Pérez in sodelavci v prenovo članske ekipe pripravljeni vložiti celo pol milijarde evrov. Konkurenca se tega dobro zaveda in bo to okoliščino skušala izkoristiti za višanje cen v pogajanjih. Ni vedno dobro predčasno razkriti vseh kart in barv. »Casa Blanca« se tega ne drži, ker z omenjenimi klici preprosto želi potešiti nemirne in razočarane navijače po skromni tekmovalni avanturi 2018/19.

Vsoto lahko zniža …

Pri 28 letih nekdanji igralec Lilla prihaja v obdobje nogometnega zenita. Pred njim so vsaj v osnovi najlepša leta, vendar nogometaši, ki trenutno najbolj pogosto krojijo vrh prestopne vročice, so povečini precej mlajši. Tako se zna zgoditi, da si bodo klubi, ki so si zagotovili usluge z nadarjenostjo prežetih najstnikov in igralcev v zgodnjih dvajsetih, v bodoče ob ponudbah pretendentov za njihove usluge navdušeno oblizovali prste. Najlepši primer je megalomanski prestop Kyliana Mbappéja v PSG.

Navzlic zavidljivi beri domačih lovorik Hazard ne uteleša visoke ravni stanovitnosti. Pri Chelseaju je že dokazal, da lahko v posamezni sezoni izdatno štrli iz povprečja, pa tudi obratno, da tekmovalno pustolovščino sklene daleč od visokih pričakovanj. Navijači Modrih so povečini ostali lačni njegovih prebliskov v Ligi prvakov, kjer je po učinku daleč za parom Messi-Ronaldo, kar ne nazadnje v polaganju računov ob sklenitvi prestopa prav tako šteje. Podobno velja za marketinško vrednost igralca.

Kljub nespornemu talentu Hazard (še) ni tržno najbolj zanimivo ime. Belgijsko tržišče s svojo relativno majhnostjo za to ne ponuja vznemirljivega izhodišča. Če je nesporno dokazal, da se v nogometnem smislu lahko kosa z največjimi, pa mu, kar zadeva oglaševanje, manjka tehtnih premikov na mednarodni ravni, da bi se približal referencam (Messi, Ronaldo, Neymar). Že pogled na število sledilcev na trenutno najpriljubljenejšem socialnem omrežju je dovolj poveden.

 

View this post on Instagram

 

⚽️⚽️😉💥

A post shared by Eden Hazard (@hazardeden_10) on

Z 19,5 milijoni sledilcev ne sodi v isto kategorijo kot prva zvezdnika Juventusa (160 milijonov) in Barcelone (113). Zaostaja celo za elitno deseterico in denimo premore slabih 10 milijonov oboževalk in občudovalcev manj od Kyliana Mbappéja in Karima Benzemaja. Da je nogomet dokončno postal predvsem velik posel, ni novost. S selitvijo v Madrid bi lahko napravil tovrstni veliki met.

Točko preloma v pogajanjih bo najverjetneje predstavljalo dejstvo, da se mu trenutna pogodba s Chelseajem izteče junija naslednje leto. Podaljšanje sodelovanja z Modrimi kategorično zavrača. Londonski klub se je tako znašel v precepu: naj Belgijca poleti proda ali naj tvega, da bo po koncu prihodnje sezone odšel kot prost igralec. Za trenutnega delodajalca zagotovo oteževalna okoliščina v pogajalskem procesu.

Eden ante portas

Eksplozijo cen, ki v zadnjih letih na nogometni tržnici dosegajo neslutene višave, je povzročila zlasti občutna rast televizijskih pravic. Na tem mestu moramo Hazarda takoj izvzeti iz primerjav z Ousmanom Dembéléjem (poleti 2017 je kot 20-letnik odšel v Barcelono za 105 + 40 milijonov evrov) in Philippom Coutinhem (januarja lani je pri 25 letih v zameno za 160 milijonov evrov Liverpool zamenjal za Katalonijo). Belgijec je nekaj let starejši in ima zato drugačne pogodbene pogoje, a po drugi strani tudi več izkušenj. Ovira, ki se kaže na obzorju, je dejstvo, da Chelsea ni (ne bo) nujno v vlogi prodajalca. Klub ruskega oligarha Romana Abramoviča je finančno zgledno preskrbljen, zato Hazarda ne bo kar tako prepustil, kaj šele žrtvoval. Kljub temu bo zaradi prej omenjenega leta do konca obstoječe pogodbe pogajalsko izhodišče Londončanov bržčas znatno manj ugodno. Po podatkih mednarodnega nogometnega observatorija CIES je Hazard trenutno vreden 120 milijonov evrov, a se, upoštevajoč vse dejavnike, precej realnejši zdi odhod v zameno za znesek med 85 in 100 milijoni.

Tit Makcij Plavt je nekoč zapisal zanimivo misel: »Ad fores fortuna venit cum propitia est.« (sl. »Kadar je sreča naklonjena, pride pred vrata, a noče vstopiti.«) Belgijec tako blizu Realovih vrat še ni bil. Na potezi so Španci, ki pa jim bo zgornja modrost ob Terenciju enega od dveh največjih komediografov antičnega Rima morda prišla še kako prav.

Foto: Guliver/Getty Images

Vir: Twitter, Instagram

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več