single
[3583]
186283

”Ne bomo izobesili bele zastave, zaslužimo si napredovanje!”

Avtor: Kenny Jan
8. 3. 2023, 10.09

V Mariboru je vse pripravljeno za sredin futsal spektakel. Slovenska članska futsal reprezentanca se bo ob 18. uri v zadnji tekmi 1. dela kvalifikacij za SP 2024 v dvorani Tabor pomerila proti Kazahstan. Gre za neposredni dvoboj za prvo mesto v kvalifikacijski skupini 3, sicer pa je Slovenija že uvrščena najmanj v razigravanje za uvrstitev v elitni del kvalifikacij.

Po prvo mesto in napredovanje v elitni del kvalifikacij

Slovenija, Kazahstan in Črna gora sestavljajo tretjo kvalifikacijsko skupino, v kateri je Kazahstan odigral tri tekme in zbral devet točk. Slovenija ima šest točk iz treh tekem, Črna gora v štirih tekma statistične dobrine ni vknjižila. Slovenija je s 3:1 doma in s 4:1 v gosteh premagala Črno goro in z 0:2 klonila ravno v Kazahstanu.

V glavni del kvalifikacij za 10. svetovno prvenstvo po vrsti je vstopilo 36 držav, tekmovanje bo potekalo do marca letos. Omenjenih 36 držav je razdeljenih v 12 skupin, igrajo pa po sistemu ena tekma doma in ena v gosteh. V elitni del kvalifikacij napreduje 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe. Preostalih osem drugouvrščenih ekip gre v dodatno razigravanje, kjer bo ta osmerica deljena v štiri pare, skupni zmagovalci parov se uvrstijo v elitni del kvalifikacij.

V elitnem delu kvalifikacij bo igralo 20 reprezentanc, ki jih bo žreb (na sporedu bo 5.7. 2023) razdelil v pet skupin. Pet prvakov skupin neposredno potuje na svetovno prvenstvo. Štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz petih skupin se pomerijo še za dve prosti mesti.

V elitni del kvalifikacij so že uvrščeni Armenija (zmagovalka skupine 3), Hrvaška (zmagovalka skupine 7), Italija (zmagovalka skupine 10), Portugalska (zmagovalka skupine 4), Romunija (zmagovalka skupine 8) in Ukrajina (zmagovalka skupine 11). V igri za direktno napredovanje (še šest prostih mest zmagovalk skupin) in še štiri najboljše drugouvrščene zasedbe pa ostajajo Azerbajdžan (skupina 6), Belgija (skupina 2), Finska (skupina 8, drugouvrščena), Francija (skupina 9), Gruzija (skupina 2), Madžarska (skupina 7, drugouvrščena ), Kazahstan (skupina 5), Moldavija (skupina 1), Nizozemska (skupina 11), Poljska (skupina 6), Srbija (skupina 9), Slovenija (skupina 5), Španija (skupina 1). V primeru, da Sloveniji ne uspe zasesti 1. mesta ali pa zbrati dovolj točk za eno od štirih najboljših drugouvrščenih zasedb, jo čakajo dodatne kvalifikacije za preboj v elitni del kvalifikacij.

Izjave pred obračunom

”Kazahstan je ena boljših ekip v Evropi in na svetu v zadnjih letih. V njihovi ekipi prednjačijo super kvalitetni Brazilci in zelo dobri kazahstanski igralci. Pred nami je dobra tekma. Prepričan sem, da bo Kazahstan želel zmagati tudi v Sloveniji. Ampak mi bomo pripravljeni pričakali tekmeca, da prideta do izraza naša kvaliteta, borbenost. Povsem zaupam tej ekipi. Da se bo enakovredno zoperstavila Kazahstanu,“ napoveduje selektor Tomislav Horvat, ki se nadeja dobrega obiska v Športni dvorani Tabor.

”Slovenci vedno radi podpiramo ekipe, ki so borbene, ki dajejo vse za ta slovenski grb. Naša reprezentanca je prav taka ekipa. Zato bi na tem mestu povabil vse, da pridejo v dvorano Tabor, da skupaj naredimo lep športni dogodek in skušamo do dobrega rezultata,“ še doda selektor.

”Pred nami je še zadnja tekma v tem delu kvalifikacij za SP 2024. V Mariboru gostimo Kazahstan, svetovno futsal velesilo z zelo močno zasedbo. Pričakujem trdo in težko tekmo z veliko teka in agresivnosti. A igramo doma, ne bomo izobesili bele zastave. Na domačem terenu smo bili in ostali vedno neugodna ekipa za vsakega tekmeca, tako bo tudi tokrat. Verjamem v to ekipo, verjamem v te fante. Želim si, da je publika naš šesti igralec, da nam pomaga do pozitivnega rezultata. Bo pa že pred tekmo jasno, ali potrebujemo za napredovanje točko ali tri. A pri nas ni kalkulacij, gremo na zmago. Želimo presenetiti favorizirano ekipo Kazahstana in dokazati vsem, da si zaslužimo ta drugi krog kvalifikacij za SP 2024,“ napove Igor Osredkar, ki se zaveda kvalitete tekmeca.

”Kazahstan je v zadnjih letih dozorel in postal reprezentanca vredna velikega spoštovanja. Na zadnjem svetovnem prvenstvu so bili polfinalisti, sodijo v svetovni vrh. Imajo izvrstne posameznike, ki tvorijo odlično celoto. Njihovi igralci so nepredvidljivi, tehnično dovršeni, predvsem pa imajo nekaj posameznikov, ki bi lahko igrali v najboljših klubih na svetu. Nevarnost bo pretila z vseh koncev, zato se je treba pripraviti na celotno ekipo, ne le na posameznike,“ zaključi kapetan slovenske izbrane vrste.

Jubilej 

Slovenija je dosedaj odigrala 289 uradnih tekem. V tem času je zabeležila 128 zmag, 46 remijev in 115 porazov. Selektor Tomislav Horvat je na klopi reprezentance sedel 28-krat, vknjižil je 12 zmag, 11 porazov in pet remijev. Pri igralcih prednjači kapetan Igor Osredkar – v 178 tekmah je dosegel že 86 golov za Slovenijo.

Vir: futsal.si
Foto: sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Podoživite večer v Stožicah, ko se je Slovenija po 24 letih znova uvrstila na Euro...Več

2

Apatič: “Maribor je že proti Muri razmišljal o Olimpiji” (VIDEO)...Več

3

Dvajsetletni vratar junak v Hali Tivoli: “Odlično se razumemo in to se vidi na ledu” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več

3

Danska premagala nerazpoložene Slovence in potrdila uvrstitev na EP (VIDEO)...Več