Napoli prek Rome skočil na elitni evropski prag

Avtor: Nejc Mravlja
22. 3. 2021, 11.14

Po Milanu Roma. Gattusov igralski ansambel je po složni in ubrani maši, ki jo je prejšnjo nedeljo s predirljivim amenom sklenil Matteo Politano, sinoči ravno tako vešče ukrotil nerazpoloženo Volkuljo (2-0) in drugič zapored premagal neposrednega konkurenta v boju za evropsko uvrstitev. To pot je Napoli povečerjal statično in apatično tekmečevo zasedbo, ki ji je po Politanu presodil še izkušenejši virtuoz Modrih – Dries Mertens.

Belgijec, ki je v prejšnji sezoni skočil na klubski vrh lestvice strelcev, se je včeraj potrudil za nov mejnik. Najprej je prebrisano izvedel prosti strel, nekaj minut zatem pa nebogljeno Romino obrambo prelisičil po dovršeni ekipni akciji in zaključku z glavo. Z desetim dvojcem golov v elitnem italijanskem prvenstvu je pri Napoliju dopolnil ligaško stotico, dosežek, ki je v zgodovini Modrih doslej uspel le Antoniu Vojaku in Mareku Hamšíku. Cirova simultanka je zgolj posledica izvrstne moštvene dinamike gostov, ki so podobno kot na prvem sezonskem sončnem derbiju (novembra se je pod Vezuvom končal s 4-0) zlahka prišli do prestižnega slavja.

Specialiteti z omako Napolitana

Brez pomembnih nosilcev – poškodovanih Jordana Veretouta in Henrika Mkhitaryana – so rumeno-rdeči že v uvodnih minutah stežka ohranjali vsebinsko ravnovesje. Jalov pritisk, statičnost in boječ pristop po osvojeni žogi so krepili samozavest tekmeca, čeprav si je prav Volkulja prek šibkega strela Edina Džeka v 16. minuti priigrala prvo priložnost na tekmi. Gostje si za odgovor niso vzeli preveč časa. Prevlado v posesti in pomanjkanje natančnosti v ključnih potezah je v ozadje pozornosti potisnil Dries Mertens, ki je v 27. minuti s pomočjo imenitno postavljenega Piotra Zielińskega (Poljak je z odličnim postavljanjem na robu Rominega živega zidu odigral ključno vlogo) iz prostega strela veličastno matiral domačega vratarja Lópeza. Namesto pričakovanega Rominega elektrošoka, je Belgijčev preblisk povsem prebudil goste, ki so po natančni diagonali kapetana Lorenza Insigneja, prefinjenem dotiku Politana in zaključku mata v treh potezah – imenitno moštveno akcijo je z glavo neoviran iz neposredne bližine sklenil Mertens – v 34. minuti podvojili prednost. Modri so na odmor krenili z občutkom po zgledno opravljenem delu.

Odštevanje do obiska pri stari dami

Roma je v nadaljevanje krenila bolj zavzeto, na nasprotnika visoko pritiskala in prek močnega strela Lorenza Pellegrinija z glavo namučila vratarja Ospino. Številne površno izpeljane in zapravljene prekinitve niso zmedle živahnega domačega kapetana, ki ob koncu 60. minute silovito nameril, a zadel le levo vratnico. Napoli se je zadovoljil z vestnim kljubovanjem in je po številnih menjavah sem ter tja – v prvi vrsti z Victorjem Osimhenom – zapretil prek protinapadov. Na gostujočo srečo pa Rimljani pridobljene premoči v posesti niso znali ali zmogli izkoristiti, sleherni poskus Fonsecovih varovancev je odbil vse bolj čvrst in trpežen modri obrambni zid. Rezultat? Napoli je pridobil tri točke naskoka pred Romo in za tretjeuvrščenim Juventusom zaostaja le še za dve. Prav s staro damo bo četa poveljnika Ringhia 7. aprila v že dvakrat preloženi tekmi tretjega kroga skušala ponoviti dvojec sezonskih ligaških uspehov z Romo. Karizmatični strateg bo s svojimi aduti v miru koval načrt za nov popoln točkovni lov. Marčevske izdaje knjižice nogometnih receptov z omako Napolitana konkurenca ni obvladala. Pod Vezuvom se nadejajo, da bo tako tudi z aprilsko.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več