single
[3]
180699

Najboljši strelec lige Nova KBM Bilić: “Osebna statistika ni pomembna, če ekipa ne zmaguje”

Avtor: Urban Kolman
4. 1. 2023, 12.35

Liga Nova KBM se počasi bliža koncu rednega dela. Po dvanajstih odigranih krogih najbolj izstopa novomeška Krka, ki je dobila vse svoje tekme. Na drugem mestu so medtem domžalski Helios Suns, ki so izgubili le en obračun, ravno proti Krki. A eden izmed boljših posameznikov lige ne prihaja iz vodilnih zasedb, ampak iz trenutno zadnjeuvrščenega moštva LTH Castings.

Najbolj učinkoviti strelec prve slovenske košarkarske lige je po 12. krogih krilni center Siniša Bilić. Izkušeni triintridesetletni igralec ima na osmih obračunih povprečje več kot dvajsetih točk na tekmo, kar je za dve točki več od svojih zasledovalcev. A 33-letnik uspeh kluba postavlja pred osebno statistiko: “Dokler ekipa ne zmaguje, mi osebna statistika ne pomeni veliko.”

Prav tako verjame, da se bo forma do konca sezone izboljšala: “Z rezultati nisem zadovoljen, a mislim, da imamo veliko potenciala. Nekaj tekem, ki smo jih v letošnji sezoni izgubili, bi se prav tako lahko obrnilo drugače in bi na njih zmagali.”

Njegova najbolj učinkovita tekma v sezoni je bila proti Podčetrtku, ko je dosegel 30 točk. Met za dve točki je takrat imel nad sedemdeset odstotkov, a to ni pomagalo njegovi ekipi, ki je na koncu izgubila. Drugače velja za drugo najbolj učinkovito predstavo proti Iliriji, ko je z odličnim metom za tri in 27 točkami svoji ekipi prinesel težko priigrano zmago v gosteh.

Od Ptuja do Slovaške

Kariero je Bilić začel pri Ptuju in po odličnih nastopih za mladinske zasedbe leta 2005 nadaljeval pri Slovanu v slovenski prestolnici. Ljubljančani so ga za nabiranje izkušenj leta 2006 poslali v drugo ligo k Triglav Kranju, kjer je pokazal solidno igro. V sezoni 2007/08 je pri Slovanu igral vlogo s klopi. Pred tem je bil tudi član kadetske in mladinske reprezentance Slovenije in član reprezentance mlajših članov Slovenije.

Nato je dve sezoni preživel pri Elektro Šoštanj, kjer so mu dobre prestave prinesle selitev na Slovaško k ekipi Rieker Komarno. Tam je bil eno leto. Sezona 2012/13 je zanj bila razburkana, zamenjal je kar 4 klube, na koncu nje se je vrnil v Komarno, kjer je ostal štiri leta.

Nazaj v tujino, vrnitev domov

Z letom 2018 se je vrnil v Slovenijo, kjer je podpisal za Rogaško, a po eni sezoni ga je pot znova zanesla v tujino. Tokrat je odšel na Islandijo, kjer je prebil tri leta, med tem časom je igral za Tindastoll, Valur in Breidablik. Pred letošnjo sezono se je pridružil LTH Castingsu.

Med svojimi izkušnjami v tujini in Sloveniji vidi le eno razliko: “Najboljše ekipe na Slovaškem, Češkem in Islandiji se ne morejo primerjati z Olimpijo. Kar se tiče srednjega ranga ekip je vse zelo konkurenčno. Nivo je podoben slovenskemu. Tam so me sprejeli in zato sem tudi ostal.”

S starostjo je prišla želja po vrnitvi v domače okolje, a Bilić namerava nekaj sezon še igrati: “Dokler telo dovoli, bom nadaljeval. Mislim, da sem še dobro pripravljen. Še nekaj let. Upam, da mi zdravje dovoli čim več.”

Foto: KK Škofja Loka

Zadnje video vsebine

1

Cvijanović in Grabić: Olimpija je bila odlična in krivec za slabše Celje! (VIDEO)...Več

2

Analiza Šport TV: Pohvale Zeljkoviću, Olimpija je odrezala Popovića in Matka (VIDEO)...Več

3

Na derbiju vodilnih ekip brez zmagovalca, Celje na vrhu ohranja sedem točk prednosti (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Liga Nova KBM: Krka gosti Podčetrtek...Več

2

Na Šport TV se pričenja EP v strelstvu: Slovenski tekmovalci lovijo kvote za Pariz...Več

3

Harry Kane: “Nikoli se ne bomo predali”...Več