šport TV 1 logo
12:25 V ŽIVO
Parma - Milan Serie A
šport TV 2 logo
11:00
Nantes - PSG Ligue 1
šport TV 3 logo
12:00
Fuchse Berlin - Kiel Bundesliga

Na ŠTV dan D za Janjo Garnbret in Katjo Kadić

Avtor: Gregor Kovačič
14. 9. 2018, 10.31

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v dvorani Olympia World v Innsbrucku bodo danes zvečer podelili še komplet odličij v tekmovanju športnih plezalk v balvanih. Najprej se bo dvajset tekmovalk pomerilo v polfinalu za šest vstopnic za večerni finale. Na startu bosta tudi dve Slovenki Katja Kadić in Janja Garnbret.

VIDEO: Finale v moški konkurenci hitrostnega plezanja

Prvo sito so bile zahtevne torkove kvalifikacije z balvanskimi problemi, ki so frustrirali številne tekmovalke, le za prvo slovensko favoritinjo balvani niso predstavljali večjih težav.

Janja Garnbret je edina v ženski konkurenci osvojila vseh pet balvanskih smeri do vrha, v svoji skupini, ter si prvo mesto kvalifikacij deli z Japonko Akiyo Noguchi, ki je bila s štirimi vrhovi od petih najuspešnejša v svoji skupini. Polfinale si je priborila tudi Katja Kadić s petim dosežkom, za katerega sta zadoščala dva vrhova.

Na kvalifikacijskem rešetu je ostalo pet Slovenk, in sicer Mia Krampl (33.), Mina Markovič (37.), Urška Repušič (39.), Vita Lukan (51.) in Tjaša Slemenšek (63.).

Garnbretova lovi svojo še tretjo kolajno na svetovnih prvenstvih, prvo v balvanih. Na SP pred dvema letoma v Parizu je osvojila zlato v težavnosti. V Innsbrucku pa se je v soboto v težavnosti ovenčala s srebrom. Drugo zlato se ji je izmuznilo iz rok, čeprav je edina od kvalifikacij do polfinala nanizala štiri vrhove smeri. O zmagovalki so odločile sekunde v finalu, ko je bila Slovenka po času plezanja v finalu za malenkost počasnejša od Avstrijke Jessice Pilz.

Moška polfinale in finale v balvanih bosta na sporedu v soboto. Skozi kvalifikacije sta se prebila dva Slovenca Gregor Vezonik in Jernej Kruder, ki si je mesto med najboljšo dvajseterico priplezal z najboljšim dosežkom kvalifikacij v svoji skupini.

V četrtek so po pravem spektaklu razglasili tudi nosilke in nosilce odličij v hitrosti, v kateri so Slovenci nastopili v kvalifikacijah zaradi razvrstitve v kombinaciji.

Jernej Kruder je bil najhitrejši Slovenec, kar pa še ni bilo dovolj, njegov čas 8,669 sekunde je zadoščal za 64. mesto. Luka Potočar je bil dobro sekundo počasnejši za 93. mesto, Domen Škofic pa je z izidom več kot deset sekund pristal na 102. mestu. Pri moških je bilo treba za izločilne boje plezati vsaj 6,383 sekunde ali še hitreje.

Med Slovenkami je bila najbližje izločilnim bojem Janja Garnbret, ki je steno s fiksnimi oprimki preplezala s časom 10 sekund in 62 stotink za 47. mesto. Za osmino finala bi morala plezati vsaj 8,450 sekunde.

Urška Repušič je bila 64., Mia Krampl 70., Vita Lukan 73., Katja Kadić 76.

Danes si na Š1 so od 19.00 dalje oglejte finalno preizkušnjo balvansko plezanje, ženske,

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

Moderni Ajax veliko dolguje Johanu Cruyffu...Več

2

Nejc Mravlja: Bo 100 milijonov dovolj za nakup Hazarda?...Več

3

Nedelja za zgodovino: Gajser na robu solz z navijači pel himno (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Ivo Jan: Jan Muršak se je odločil, da ne bo zraven (video)...Več

2

VIDEO: Kraljevski dve minuti in dve epski mojstrovini Iličića...Več

3

VIDEO: Tim Gajser razveselil slovenski ovinek in švignil mimo Cairolija...Več