single
[38]
174816

Na Šport TV prihaja SP v floorballu: Kaj sploh je floorball?

Avtor: Urban Kolman
2. 11. 2022, 10.39

Floorball je v resnici dokaj preprost šport. Gre za različico hokeja, ki se namesto na ledu igra v dvorani, namesto ploščka pa se igra z žogico z luknjami, ki je malce večja od žogice za tenis. Poleg tega obstaja še ena pomembna razlika. Floorball je kontakten šport, a nivo fizičnega obračunavanja, do katerega po navadi prihaja v hokeju, tu ni dovoljeno. Najboljše igralce tega športa boste lahko kmalu gledali tudi na Šport TV, saj se 5. novembra začenja svetovno prvenstvo.

Sam šport je nastal v poznih 60. letih prejšnjega stoletja na Švedskem. Že pred tem so ga rekreativno igrali v Združenih državah Amerike, a formalno so ga organizirali na Švedskem. Danes floorball deluje pod mednarodno zvezo, ki je bila ustanovljena leta 1986. Sprva so to različico hokeja igrali večinoma v nordijskih državah, a s časom se je razširila po svetu in pridobila popularnost.

Floorball se igra v zaprtih prostorih na parketu, katerega velikost lahko variira od 18–22 m v širino do 36–44 m v dolžino. Igrišče je obdano s 50 cm visoko leseno ograjo z zaobljenimi vogali. Postavitev golov je podobna tisti hokeju.

Vsaka ekipa ima na igrišču med igro pet igralcev in vratarja. Oba gola imata tudi kazenski prostor, v katerem lahko vratar brani. Za razliko od hokeja vratar nima palice in deluje po istem principu kot vratar pri nogometu. Zunaj svojega prostora ne sme igrati z rokami. V primerih, ko ekipa izgublja, se lahko vratarja zamenja z zunanjim igralcem.

Sistem menjav je isti kot pri hokeju. Tekme so razdeljene na tretjine, dolge 20 minut. Fizični stik je dovoljen ne do takšne mere kot pri hokeju. Kontakt pri floorballu je bolj primerljiv s tistim pri nogometu. Prav tako lahko igralec med posestjo le enkrat aktivno igra z nogo, torej če žogico ustavi z nogo, mora nato nadaljevati igro s palico.

Svetovno prvenstvo je organizirano vsaki dve leti. Prvo je potekalo leta 1996. Na prvenstvih pričakovano dominirajo nordijske države. Od trinajstih finalov sta se v enajstih srečali Švedska in Finska, največ naslovov imajo Švedi, in sicer devet. Preostali dve državi, ki tvorita vrh športa, sta Češka in Švica, ki sta se v finale uvrstili po enkrat in v zadnjih letih igrata tekme za tretje mesto. Poleg teh držav za višja mesta konkurirajo tudi Danci, Nemci ni Norvežani.

Bomo tudi letos gledali finale med Švedsko in Finsko? Odgovor dobite na Šport TV od 5. novembra dalje.

Foto: Guliver Image

Zadnje video vsebine

1

Urukalo: “Za takšne predstave nas najbolj motivira domača publika!” (VIDEO)...Več

2

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

3

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Milanski Inter Šešku preprečil, da bi spoznal Dončića...Več

2

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

3

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več