single
[2]
176948

Na SP v Katarju nova prepoved za navijače

Avtor: Klemen Verlič
25. 11. 2022, 08.24

Mednarodna nogometna zveza je navijačem za tekmo Anglija - ZDA prepovedala, da se oblečejo v starodavna viteška oblačila križarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Fifa meni, da bi bili navijači v križarskih opravah lahko žalitev za arabske nogometne navijače oziroma vse muslimane.

Tudi navijaška skupina Kick It Out, ki se bori proti diskriminaciji, je navijačem odsvetovala tovrstno opremljanje. Križarske oprave namreč spominjajo na verske vojne pohode iz srednjega veka, ki jih je krščanski svet sprožil proti muslimanom v Sveti deželi.

Navijači, opremljeni s plastičnimi meči, ščiti s simbolom svetega Jurija in v verižnih srajcah tako na bodo imeli vstopa na stadion Al Bajt v Al Koru, piše časnik Times.

Pri Kick It Out ocenjujejo, da tovrstne oprave v Katarju in drugih muslimanskih državah morda niso dobrodošle. Opozarjajo tudi na opozorila britanskega zunanjega ministrstva namenjenega navijačem, da naj se ob obisku Katarja seznanijo z lokalnimi navadami in tovrstna navijaška oprava nikakor ne pomeni spoštovanje tamkajšnjih običajev.

Na tviterju pa se je pojavil tudi video, ki kaže, da varnostni organi v Katarju na enega od stadionov niso spustili dveh navijačev v križarskih kostumih.

A navijačem v križarskih opravah gre priznati tudi, da se tega niso izmislili ob SP v Katarju, ampak ima tovrstna oprema starejšo zgodovino. Rdeči križ na beli podlagi, ki krasi hrbet in prsi oprave križarjev, je namreč tudi enak angleški zastavi.

Fifa pa je stopila korak nazaj v zvezi z mavričnimi barvami na stadionih. Medtem, ko je mavrični trak na rokah kapetanov reprezentanc uvrstila med sporna “politična sporočila”, nekateri mediji so ji zato očitali dvoličnost brez primere, pa bodo mavrične kape in zastavice dovoljene navijačem.

Nogometna zveza Walesa je potrdila, da lahko navijači s to opremo pridejo na tekmo proti Iranu, na tekmi proti ZDA (1:1) so jim varnostniki ob vstopu v objekt tovrstno opremo namreč zaplenili.

Valižani so Fifo pozvali tudi, naj se drži svojega sporočila, do so na prvenstvu dobrodošli vsi. Prav zavračanje vseh simbolov v zvezi z LGBTQ v prvem tednu turnirja po njihovem priča o nasprotnem.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

2

Zadnja ekipa Alpske lige namučila Železarje, ki v Podmežakli ostajajo neporaženi (VIDEO)...Več

3

Golemac: “Pričakujemo težko tekmo, toda moramo iti na zmago!” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

2

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več

3

Théo Hernández: v bratovem imenu...Več