single
[38]
116638

Na ruski športni televiziji prepovedali angleške besede

Avtor: Marko Premrl
13. 1. 2021, 17.50

Komentatorji ruske športne televizije Match TV v bodoče ne bodo smeli več uporabljati angleških besed. Vodja energetskega koncerna Gazprom Aleksej Miler je kot lastnik televizije sestavil spisek z več kot sto angleškimi besedami, za katere ne želi več, da jih uporabljajo komentatorji in novinarji.

Od svojih zaposlenih zahteva, da za besede kot so loser, playoff, coach, performance, derby, restart, shortlist in druge v bodoče poiščejo ustrezne ruske besede. Uradnega odziva novinarjev na novo zahtevo ni, neuradno pa naj bi temu nasprotovali, saj so se omenjene besede že uveljavile v športnem novinarstvu.

Glavna producentka Tina Kandalski je v sredo za tiskovno agencijo Tass potrdila obstoj omenjenega spiska. “Komentatorji so dobili poziv, naj v prenosih ne uporabljajo anglizmov,” je dejala. K temu dodaja, da gre za skupen rezultat razprave vseh, ki so odgovorni za vsebino na televiziji. In kot je še povedala, vodilni svojih novinarjev nikakor ne nameravajo kaznovati, če jim bo v prenosu ušla v eter kakšna od angleških besed.

Novinar Stanislav Gridasov, ki je spisek anglizmov objavil na portalu Telegram, pa pravi: “Znano je, da je šef Gazproma vnet borec za čistočo ruskega jezika.” Gazprom je lastnik tudi nekaterih drugih televizij in medijev v Rusiji.

 

Foto: Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Med množico Francozov po derbiju Ligue 1 pretep dveh italijanskih reprezentantov (VIDEO)...Več

2

Po enajstih letih črno-modra navijaška norija na ulicah Milana (VIDEO)...Več

3

Junak Interjevih navijačev pred Meazzo dobil čudovit grafit (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Marotta provocira Juventine: Komaj čakam, da pridem v Torino kot prvak...Več

2

Tim Gajser: Najtežje pričakujem ponovno druženje z navijači...Več

3

Andrea, kaj ti je bilo tega treba?...Več