šport TV 1 logo
23:45
Fiorentina - Lazio Serie A
šport TV 2 logo
23:15
Napoli - Atalanta Serie A
šport TV 3 logo
23:00
New York Islanders - Washington NHL

Na Pokljuki zmagal Fillon Maillet, Fak 21.

Avtor: Klemen Verlič
26. 1. 2020, 15.02

Francoz Quentin Fillon Maillet je zmagovalec moške preizkušnje s skupinskim startom svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Slovensko biatlonsko čast je z 21. mestom reševal Jakov Fak, ki so mu trije zgrešeni streli, en leže in dva stoje, odnesli vrhunsko uvrstitev.

Tekma s skupinskim startom, ki jo mnogi imenujejo kar formula 1 biatlona, je tudi zadnja pred svetovnim prvenstvom, ki se bo čez 18 dni začelo v italijanski Anterselvi.

Najbolje je pokljuški krog opravil Fillon Maillet, ki je zgrešil en strel stoje ter bil zelo hiter v smučini in dosegel prvo zmago v sezoni. Drugo mesto je pripadlo Nemcu Benediktu Dollu (+10,0), ki prav tako ni bil brezhiben pri strelskih postankih. Zgrešil je strel leže. Norvežan Johannes Thingnes Boe (+10,3) je bil z dvema zgrešenima streloma, leže in stoje, tretji. Zanimivo je, da je Boe na novinarski konferenci že dan prej napovedal zmago Mailleta.

“Nisem imel kakšne posebne strategije. Nekaj biatloncev je streljalo mimo tarče, na zadnjem streljanju pa nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Po streljanju sem vedel, da je med nama z Martinom le nekaj sekund razlike. V zadnjem krogu sem dal vse od sebe, da bi ostal na prvem mestu,” je Maillet dejal po tekmi.

V končnici sta bila v boju za stopničke tudi Francoz Martin Fourcade, vodilni v svetovnem pokalu, in Norvežan Vetle Sjastaad Christiansen, ki pa v finišu nista zdržala tempa Dolla in Boeja. V svetovnem pokalu ima zdaj Fourcade 601 točko in le še 69 točk prednosti pred Mailletom ter 119 pred Boejem, ki je izpustil tekmi v Ruhpoldingu in Oberhofu, a se že prebil na tretje mesto.

Prehlajeni Fak je preizkušnjo začel z zgrešenim strelom in takoj moral v kazenski krog. Na drugi strelski postaji leže je bil brezhiben, nato pa je stoje zgrešil tretji in četrti strel ter moral kazensko preteči še dva kroga v skupni dolžini 300 metrov. Njegov zaostanek na koncu je znašal 1:56,1 minute.

“Bilo je zelo težko, ampak trenutno nisem mogel nastopiti bolje, kot je bilo danes. Žal mi je samo napak na strelišču, a vse je bilo v želji po čim boljšem rezultatu. Vseeno se je pred tem občinstvom splačalo nastopati. Vem, da nisem izpolnil svojih pričakovanj in pričakovanj publike, a vseeno upam, da so gledalci uživali v tekmi, ki je bila zanimiva posebej v ospredju,” je po tekmi povedal najboljši Slovenec.

“Prvi zgrešeni strel niti ni bil tak šok, bolj sta bila tista na streljanju stoje. Trenutno stanje in forma nista taka, da bi lahko pariral tekmovalcem v ospredju, kar je izredno težko vsaj zame. Kot sem že večkrat poudaril, včasih razlike med slabo in dobro sezono praktično ni, ne v pripravi ne v urah treninga. Včasih iz telesa gre in včasih ne. Letos nikakor ne morem čez to začarano mejo. V soboto sem dva kroga lahko tekel zraven, v zadnjem pa nikakor ne,” je še dejal Fak, ki bo za okrevanje dobil proste štiri dni.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več