šport TV 1 logo
17:00
Finale: Real Madrid - Barcelona, prva tekma Španska liga
šport TV 2 logo
18:00 DANES
VN Latvije, prva dirka MXGP
šport TV 3 logo
18:30
Vrhunci petega dneva Tour de Hongrie

Na masters brez telefona in s šiltom obvezno naprej

Avtor: Marko Premrl
10. 4. 2019, 19.25

Augusta National Golf je najbolj prestižna golf-destinacija na svetu, zeleni suknjič pa najbolj želena trofeja v svetu golfa. Zanj se bodo od četrtka do nedelje potegovali najboljši igralci na svetu, med glavnimi favoriti pa je seveda tudi eden najboljših golfistov v zgodovini Američan Tiger Woods.

Masters v Augusti je prvi od štirih velikih turnirjev v sezoni in je vedno nekaj posebnega, ne samo za igralce, temveč tudi za gledalce. Zanje je napisanih niz pravil, ki so v veljavi samo na tem golfskem prizorišču.

Celotedenska vstopnica na primer stane “le” 325 dolarjev, vendar zanjo obstaja čakalni seznam, ki so ga zaprli že leta 2000. Dnevne vstopnice so 115 dolarjev.

Gledalci morajo biti primerno oblečeni. Ne smejo tekati po igrišču ali glasno govoriti. Ob vstopu na igrišče morajo odložiti prenosne telefone in fotoaparate v recepciji. Tisti, ki kupijo vstopnico s sedežem, imajo zagotovljen stol z naslonom za hrbet in roke, tisti, ki želijo sedež prinesti s seboj, pa lahko uporabljajo le take brez naslona za roke. Kapice s ščitnikom za sonce ne smejo imeti obrnjene narobe.

Je pa tradicija, da so gledalci upravičeno do za Američane smešno nizkih cen za prigrizke ali pijačo (sendvič na primer stane 1,5 dolarja, brezalkoholna pijača pa dva dolarja), prepovedano je dajanje napitnin, v ogromni klubski trgovini pa lahko izbirajo med 125 različnimi modeli kapic s šiltom in znakom mastersa.

Igrišče v Augusti velja za najlepšega na svetu. Brezhibne in hitre zelenice, cvetoče azaleje in visoki borovci, kirurško natančno vzdrževani robovi peščenih in vodnih ovir ter vse druge malenkosti imajo svojo ceno. Igrišče je odprto le dva meseca v letu, na njem lahko igrajo le člani (do leta 2012 ženske niso imele vstopa), ki morajo za letno članarino odšteti preko 100.000 dolarjev, poglede radovednežev na igrišče pa zastira več metrov visoka ograja.

Pravijo, da so zadnjo srno na igrišču videli v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, veveric, ki jih mrgoli v zvezni državi Georgia, na igrišču ni mogoče videti, jezera, ki igralcem otežujejo igro, so kristalno čista, saj jih vzdrževalci redno “barvajo” z različnimi kemičnimi sredstvi, ptičje petje, ki se ga sliši preko televizije, je umetno oziroma prihaja iz zvočnikov, azaleje, ki so zaščitni znak igrišča, pa v primeru prehitrega prihoda pomladi umetno hladijo, da zacvetijo ravno v tednu mastersa.

Tudi za igralce obstajajo pravila, ki veljajo samo v Augusti. Do leta 1983 niso smeli imeti svojih nosačev palic, vsak igralec v tednu mastersa dobi v uporabo najnovejši model mercedesa, zmaga na turnirju prinaša vabilo do konca življenja, zeleni suknjič pa mora zmagovalec vrniti v klub naslednje leto. Pred tem mora organizirati še svečano večerjo in poskrbeti za jedilni list, ki naj bi odražal njegovo nacionalno poreklo.

Letos bo večerja v znamenju žara, saj aktualni zmagovalec Patrick Reed prihaja iz Teksasa. Glede na to, da po lanski zmagi v Augusti ni osvojil nobenega turnirja več, tokrat ni med favoriti. Ti v Augusti ne zmagujejo vedno, saj naj bi masters osvajali neustrašni igralci, ki se znajo brzdati čustva in so hkrati dovolj samozavestni in strastni.

Med temi je zagotovo Woods, ki bo skušal prekiniti petletno sušo na “majorjih” in se dokopati do 15. naslova na največjih turnirjih, petega v Augusti. Da se vrača na stara pota, je dokazal lani, ko je bil do konca v igri za zmago na British Opnu in prvenstvu PGA, ki je po novem drugi turnir velike četverice sezone že sredi maja.

 

Foto: Guiliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Gajser po hat-tricku zmag: Sploh ne vem, kaj naj rečem...Več

2

Zmes inteligence in potrpežljivosti – kako je Klopp zgradil svoj Liverpool?...Več

3

Giroudov finale bitke s preteklostjo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Ibrahimović s popolnimi škarjicami obnorel ZDA...Več

2

VIDEO: Mladinec se je ponorčeval z Neymarja...Več

3

VN Rusije: Gajserju zmaga in rdeča številka vodilnega (video)...Več