šport TV 1 logo
21:30 V ŽIVO
Napoli - Roma Serie A
šport TV 2 logo
21:00 V ŽIVO
Rijeka - Dinamo Hrvaška liga
šport TV 3 logo
21:35 DANES
Sampdoria - SPAL Serie A

Na londonskem maratonu zgodovinski boj med Kipchogejem in Bekelejem

Avtor: Klemen Verlič
17. 1. 2020, 09.08

Najboljšega maratonca vseh časov Kenijca Eliuda Kipchogeja ob vrnitvi na enega od velikih svetovnih maratonov čaka velik boj. Svetovnega rekorderja bo namreč v Londonu v aprilu izzval Etiopijec Kenenisa Bekele, ki se je lani za vsega dve sekundi približal Kipchogejevemu uradnemu rekordu na maratonski razdalji.

Bekele, ki je septembra na berlinskem maratonu zmagal s časom 2:01:41 in tako postavil drugi najhitrejši čas v zgodovini uradnih maratonov, le za Kipchogejevo mejo 2:01:39, je napovedal, da se bo udeležil londonskega maratona 26. aprila.

“Veselim se, da bom lahko znova dirkal proti Eliudu. V preteklosti sva imela veliko izjemnih bojev,” je ob napovedi po poročanju BBC dejal Bekele, ki se je v zadnjih 15 letih s Kipchogejem meril na številnih razdaljah na stadionu in cesti.

Svojo namero, da bo v Londonu že drugo leto zaporedoma naskakoval zmago, je že pred časom napovedal Kipchoge. Zanj bo to prva velika dirka po zgodovinskem teku na Dunaju oktobra, ko se je kot prvi človek v zgodovini na maratonski razdalji spustil pod dvema urama. Dosežen čas 1:59:40 sicer ni priznan za uradni rekord, saj je bil tek izveden pod kontroliranimi pogoji, ki jih Mednarodna atletska zveza ne dovoljuje.

Sedemintridesetletni Bekele, trikratni olimpijski prvak in svetovni rekorder na 5000 in 10.000 metrov na stadionu, se je cestnim preizkušnjam posvetil šele leta 2014, od takrat pa imel tudi veliko zdravstvenih težav. Zdaj pravi, da je popolnoma zdrav in tako lahko končno pokaže vse, kar zmore na razdalji 42.195 kilometrov. K odločitvi za dvoboj pa ga je motiviral tudi Kipchogejev uspeh na projektu podiranja meje dveh ur.

“Ko mu je uspelo teči pod dvema urama, tudi če ni priznano kot uraden rekord, me je to izjemno motiviralo. Če dobim enako priložnost za nekaj takega, mislim, da mi lahko uspe podobno ali bolje,” je dodal Bekele.

Bekele in Kipchoge sta se doslej štirikrat srečala na maratonski razdalji, pri čemer je Kenijec dobil vse medsebojne boje. Bekele pa je doslej zmagal več medsebojnih srečanj na vseh razdaljah in površinah, še dodaja BBC.

Foto: Guliver/Getty Images

Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Dybala še enkrat uprizoril “Messija”...Več

2

VIDEO: Spet? De Ligt vnovič igral z roko in povzročil 11-metrovko...Več

3

Slovenska reprezentanka pri AC Milanu: Treniramo v istih pogojih kot zvezdniki (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Kakšna blamaža Barce! Katalonci vodili z 2:0, tri sekunde pred koncem pa izgubili...Več

2

Oblak: Beckenbauerju sem rekel, ti samo javi pa pridem!...Več

3

Oblak madridski kralj prostih strelov (VIDEO)...Več