single
[2085]
203020

Na ljubljanskem turnirju selitev v Tivoli, Lovrič poskrbela za prvo domačo zmago

Avtor: Aljaž Pirnat
11. 9. 2023, 20.00

Prvi dan teniškega turnirja WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana so zaznamovale težave na osrednjem igrišču na Trgu republike, zaradi česar je celotno dogajanje potekalo v Tivoliju. Za prvo slovensko zmago je poskrbela Pia Lovrič, ki je premagala Madžarko Natalio Szabanin s 6:4, 6:2.

Osrednje igrišče, začasno tekmovališče na enem osrednjih ljubljanskih trgov nosi ime Arena Mime Jaušovec, je danes na uvodnem dvoboju zdržalo le tri igre. Prvi dvoboj dneva sta začeli prva nosilka, Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova, in Uzbekistanka Nigina Abduraimova. Pri izidu 3:0 za Abduraimovo so se odgovorni po posvetu z igralkama in s sodnikom odločili, da igrišče ni dovolj dobro pripravljeno za igranje.

Igralki sta se preselili na drugo lokacijo v Tivoliju, kjer je nato Slovakinja poskrbela za mirnejše nadaljevanje, dobila prvi niz s 6:3, drugega pa s 6:2 in se pričakovano uvrstila v nadaljevanje.

Medtem so na igrišču na Trgu republike utrjevali teren. Kot je v pogovoru za STA dejal Krušič, bodo po popravilih igrišče testirali, upajo pa na čim hitrejšo vrnitev igralk v središče mesta.

Kakšnih posebnih težav pri organizaciji in urniku turnirja pa zaradi tega ne bo, zagotavlja direktor. “Niti ne gre toliko za selitev, saj tekmovanje v osnovi, v 80 odstotkih, tako ali tako poteka tam. Logistično tako ni bilo posebnih težav, gre izključno za to, da si želimo uporabljati tudi to igrišče, ki je v tem prelepem okolju in zato intenzivno delamo na tem,” je pojasnil Krušič.

Kot razlog za težave je navedel prekratek rok za pripravo začasnega teniškega igrišča. Med scenariji ob pripravah na turnir so prav zaradi kratkih časovnih rokov predvideli tudi možnost, da se bo zgodilo, kar se je. Krušič je dejal, da jim je zmanjkalo nekaj dni za utrjevanje, ker so priprave začeli z zamudo. Po njegovi oceni zaradi tega teniški dogodek v Ljubljani ne bo osiromašen, do odločilnih dni ob koncu tedna, ko bo večina pozornosti že usmerjena na glavno igrišče, pa naj bi bilo že vse nared.

Tako so današnje dogajanje v celoti prestavili na glavno lokacijo v Tivoli; tako dvoboje, ki so bili predvideni za Trg republike, izvedli pa so tudi tiste, ki so jih že prej načrtovali v parku.

Po uspešnem koncu dvoboja prve nosilke je šla na igrišče že tudi prva Slovenka v glavnem žrebu, Nina Potočnik. A prvi slovenski nastop na glavnem turnirju se ni končal po željah domačih ljubiteljev tenisa. Druga nosilka, Španka Aliona Bolsova, je prvi niz dobila s 6:2, le nekoliko bolje pa je šlo Slovenki v drugem, a je morala po slabi uri in pol priznati premoč Španki, v drugem nizu s 3:6.

Nato pa je za prvo slovensko zmago poskrbela Pia Lovrič. Njena tekmica je bila Madžarka Szabanin, ki jo je domača igralka v prvem nizu premagala s 6:4. Še precej bolje ji je šlo v drugem, tekmici je odvzela servis in hitro povišala prednost in vodila že s 5:1. Madžarka je še dobila eno točko, a je Lovrič po le nekaj več kot uri igre slavila s 6:2.

“Zdi se mi, da sva bili na začetku obe nervozni. Sama kar dobro igram zadnje čase, a sem imela smolo, zdaj pa se je vse ‘poklopilo’. Ko sem dobila niz, pa sem se sprostila in samo uživala,” je dejala Lovrič in se dotaknila tudi dogajanja z glavnim igriščem: “Upam, da bomo lahko tam igrali, za promocijo slovenskega tenisa bi bilo odlično, če bi lahko igrali v središču mesta.”

V kvalifikacijah pa sta danes nastope že končali mladi Zoja Peternel in Ela Plošnik. Prva se je za mesto v glavnem delu žreba pomerila s Čehinjo Michaelo Bayerlovo in izgubila s 3:6, 1:6, Plošnik pa je morala priznati premoč Američanki Ashley Lahey z 2:6, 2:6.

V popoldanskem programu so nastopile še tri Slovenke med dvojicami. Veronika Erjavec in Dalila Jakupović sta ugnali Rusinjo Eriko Andrejevo in Čehinjo Saro Bejlek, Kaja Juvan pa je v navezi s Španko Marino Bassols Ribero izgubila proti Britanki Freyi Christie in Kolumbijki Yulani Lizarazo.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

(VIDEO) Boromisa po porazu z Bravom: Oprosti vsem navijačem za sezono brez trofeje...Več

2

Arnol po zmagi proti Olimpiji: Današnja tekma je bil zrelostni izpit, ki smo ga uspešno opravili (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Šeško sezono končal z izjemno strelsko formo in fantastičnim evrogolom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

2

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več

3

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov...Več