šport TV 1 logo
12:30
Inter - Roma Serie A
šport TV 2 logo
12:00
Lazio - Udinese Serie A
šport TV 3 logo
13:00
28. oddaja Serie A magazin

Na Japonskem že razprava o novem terminu olimpijskih iger

Avtor: Blaž Magdič
24. 3. 2020, 10.31

Japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite bosta začela s pogovori o novem terminu olimpijskih iger v Tokiu, danes poroča časnik Sankei, ki se sklicuje na vire iz krogov blizu vlade. Kot poročajo agencije, naj bi bile igre prestavljene za največ eno leto. Že v ponedeljek je prestavitev potrdil tudi nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound.

Japonski premier Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes.

Vsekakor gre za zahtevno nalogo. Tokio bo moral za nov termin zagotoviti dovolj sob za udeležence in spremljevalce iger ter navijače, termin pa bo moral Mednarodni olimpijski komite uskladiti tudi s koledarjem športnih tekmovanj 2021, ko so predvidena številna svetovna prvenstva, pa tudi prestavljeno evropsko nogometno prvenstvo v nogometu.

Bržkone bodo imele v športnem koledarju prednost prav olimpijske igre, a na različne sponzorske pogodbe in prodajo televizijskih pravic so vezane tudi številne druge zveze, ki jim grozi boleč udarec, saj se številne manjše ubadajo tako s finančnimi težavami kot tudi iskanjem gostiteljev tekmovanj.

Po drugi strani pa so nekatere zveze, med prvimi je bila atletska, v svoji zahtevi po prestavitvi iger že same ponudile, da bodo našle nove termine za izvedbo svojih tekmovanj.

Že v ponedeljek je prestavitev iger zaradi novega koronavirusa potrdil nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound, ki je za časnik USA Today dejal, da je prestavitev v Moku že dogovorjena “Na osnovi informacij, ki jih je zbral Mok, bodo igre prestavljene. Natančne časovnice še niso določene, a igre se 24. julija ne bodo začele,” je v ponedeljek za časnik povedal Pound.

Zdaj že 77-Kanadčan, nekdanji vodja Svetovne protidopinške agencije, ki je znan po jasnih izjavah, pravi, da bo Mok v kratkem sporočil, kako naprej. “Igre bomo prestavili, nato pa se bomo ukvarjali z vsemi posledicami, ki jih bo veliko,” je še dejal.

Pri Moku pa teh izjav vsaj zaenkrat še niso potrdili in spomnili na zadnjo nedeljsko izjavo, kjer so obljubili, da se bodo o vsem dokončno odločili v roku štirih tednov. Mok je v izjavi izključil tudi možnost, da se igre odpovedo, vsi ostali scenariji pa so odprti.

Igre v Tokiu so predvidene med 24. julijem in 9. avgustom letos.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več