Na Japonskem nameravajo prednostno cepiti olimpijce

Avtor: Marko Premrl
8. 4. 2021, 10.45

Eden od varnostnih ukrepov, povezanih z olimpijskimi igrami v Tokiu, naj bi bilo tudi cepljenje japonskih športnikov, ki bodo nastopi na domačih igrah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O tem, da naj bi športnike uvrstili na prednostni seznam tistih, ki bodo cepljeni, poročajo tamkajšnji mediji, medtem ko uradnega stališča za zdaj še ni. Kot poroča AFP, japonska vlada takšnega načrta ni potrdila, so pa posredovali vladno sporočilo, da “budno spremljajo razprave o načinu zaščite športnikov”.

Načrtovano cepljenje športnikov sicer ni naletelo le na pozitivne odzive na Japonskem, kjer imajo precejšnje težave s cepljenjem prebivalstva, doslej so prednostno cepili predvsem zdravstveno osebje.

Šele naslednji teden pa bodo predvidoma začeli cepiti tudi starejše prebivalce. Tudi zato so se pojavili dvomi v pravilnost odločitve, da bi mlade in zdrave športnike cepili pred bolj ogroženimi skupinami.

Po poročanju agencije Kyodo naj bi športniki prišli na vrsto junija.

Japonska se v teh dneh sooča z zaskrbljujočo rastjo okužb v nekaterih delih države. Najbolj ogrožena sta Osaka in zahodna Japonska, v prefekturi Osaka so zaradi varnosti tudi prepovedali javne prireditve, povezane s predvideno potjo olimpijske plamenice, ki bi morala tja pripotovati naslednji teden.

Prireditelji iger, ki se bodo začele 23. julija, udeležbe na OI sicer ne pogojujejo s cepljenjem, a vsem, ki bodo poleti na tekmovanjih v Tokiu, to svetujejo.

Foto: Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več