single
[8]
167922

Na EP V Münchnu Martina Ratej peta, Maruša Mišmaš Zrimšek 15.

Avtor: Klemen Verlič
21. 8. 2022, 08.24

Slovenska rekorderka Martina Ratej je v finalu evropskega prvenstva v atletiki, ki se bo v nedeljo končalo v Münchnu, v metu kopja presenetljivo zasedla peto mesto (59,36 m). Druga slovenska finalistka Maruša Mišmaš Zrimšek je bila na 3000 m zapreke 15.

V kvalifikacijah je nastopila Joni Tomičič Prezelj in bila 21., zadnja med uvrščenimi na 100 m z ovirami (13,68).

V metu kopja je zmagala Grkinja Elina Tzengko (65,81 m), na 3000 m zapreke pa Luiza Gega za prvo albansko odličje na EP (9:11,31).

Ratejeva je po temi dejala, da si je celo želela odličja, saj je pričakovala, da bi bil lahko met prek 60 m dovolj za to. Svetovna rekorderka Barbora Špotakova, ki je dobro leto starejša je, na koncu za bron vrgla le 60,68 m.

“Če bom za naslednjo sezono začela normalno trenirati, bom lahko dosegala 65 m in se s tem uvrščala na največje tekme brez težav. Zakaj pa so v tej sezoni tako slabi rezultati v metu kopja pa težko povem. Pričakovala sem, da bo za odličje dovolj nekaj čez 60 m,” je dejala Ratejeva.

Začela z 52,05 m in bila po prvi seriji deseta, kjer je ostala tudi po drugi, čeprav je izid popravila za skoraj dva metra (53,79 m). Nato pa je sledila tretja serija, v kateri je takoj po izmetu veselo dvignila roke.

Kopje je poletelo nato na 59,36 m in jo prestavilo kar na peto mesto po polovici tekmovanja. Po neveljavnih dosežkih v četrtem in petem metu je končala s 53,79 m, ko je že vedela, da je dosegla svojo drugo najboljšo uvrstitev na prvenstvih stare celine.

“Težko je bilo v tem premoru, trenirati sem resneje začela šele maja. Glede na sezoni sem zadovoljna z doseženim, nisem imela nobene mednarodne tekme. Dve leti sem se prej sem se neuspešno borila z birokratskimi mlini pri dokazovanju medicinske izjeme po pozitivnem dopinškem testu. Ni mi bilo lahko in ta čas tudi še ne vem, če bom nadaljevala kariero. Je pa res, da me vleče, sem zelo dolgo v atletiki.”

Štiridesetletna Ratejeva, najstarejša v 22-članski slovenski zasedbi, se je s sedmim mestom v kvalifikacijah po dopinški kazni vrnila na prvo veliko tekmovanje po SP v Dohi 2019, kjer je bila 10., leto prej je bila v Berlinu na EP četrta. Povsem nepričakovano, imela je tudi velike težave z zaletom, se je temu dosežku tokrat povsem približala.

Maruši Mišmaš Zrimšek, šesti lani na OI v Tokiu in 14. v finalu na letošnjem SP, je pred EP koronavirusna bolezen pobrala veliko moči.

“Po kvalifikacijah sem bila zelo razočarana, ko sem videla, v kakšni formi sem. Kljub temu sem v finalu začela, kot da težav ne bi imela. Potem pa ni šlo več, me je zelo pobralo na koncu. V zadnjem kilometru sem se zelo borila. Ponosna sem, da sem prišla do cilja. Po kvalifikacijah sem razmišljala o tem, da v finalu ne bi nastopila,” je priznala Mišmaš Zrimšek.

“Počutim se, kot da nimam kondicije, sem daleč od tega, česar sem bila sposobna pred nekaj tedni. Mogoče, če bi tekla na 800 m ali 1500 m, ne bi čutila takih posledic. Tako je tudi na treningu. Zato bom verjetno do konca sezone nastopila le še na krajših razdaljah,” je dodala Mišmaš Zrimšek.

Osemindvajsetletna Joni Tomičić Prezelj je na EP je nastopila na osnovi svetovne lestvice. “Zato sem morala imeti tako dobra tekmovanja kot tam tudi dosežene dobre čase. Ko sta bili na vrsti najpomembnejši tekmi, DP in balkansko prvenstvo, sem čutila, da sem na najvišji točki forme. Pa sem si na treningu poškodovala trebušno mišice in sem na obeh tekmah dosegla slabe izide.”

Nato je morala naslednjih mesecih loviti nove tekme, da se je vendarle prebila na EP. “Zato sem kar utrujena. A že 19 let je, odkar treniram atletiko, dolgo sem čakala, da se uvrstim na veliko člansko tekmo in ta nastop je bila neka nagrada za vložen trud. Sedaj potrebujem počitek, potem pa se bom pripravljala za zimsko sezono in upam na nastop na dvoranskem EP,” je napovedala Joni Tomičić Prezelj.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Dallas s 50 točkami naskoka razbil Utah, Dončić znova do trojnega dvojčka (VIDEO)...Več

2

Najboljši podajalec lige: Presenetilo me je, 9 asistenc je res veliko! (VIDEO)...Več

3

Arnol: “Letošnja sezona je nad pričakovanji, a glavni cilj ostaja stabilnost” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljkovič: Čaka nas še veliko dela (VIDEO)...Več

3

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več