pismo ikona
šport TV 1 logo
šport TV 2 logo
šport TV 3 logo

Na Dunaju v pričakovanju rekordnega maratona pod dvema urama

Avtor: Marko Premrl
11. 10. 2019, 08.51

Olimpijski prvak in svetovni rekorder, Kenijec Eliud Kipchoge, se bo na Dunaju v zgodovino skušal vpisati kot prvi, ki bo maratonsko razdaljo pretekel pod dvema urama. Njegov izid sicer ne bo štel za uradni rekord, a Kipchoge svoj podvig vseeno primerja s pristankom prvega človeka na Luni.

Štiriintridesetletni tekač je 42,195 km prvič v prej kot dveh urah skušal preteči pred dvema letoma v Monzi, a takrat za las ostal nad magično mejo dveh ur (2:00:25).

Zdaj pa se bo v soboto na Dunaju v parku Prater, kjer mu bo šla na roke tudi skoraj popolna ravnina, še drugič skušal spustiti pod mejo dveh ur. Strokovnjaki pravijo, da se bo na celotni progi spustil za 26 in se povzpel za 12 metrov.

Kipchoge s časom 2:01:39 ure v rokah drži svetovni rekord v maratonu v moški konkurenci, ki ga je postavil v Berlinu 16. septembra 2018. Zdaj pa se bo pod dve uri skušal spustiti na progi, ki je bila posebej pripravljena za projekt INEOS 1:59 Challenge. Organizatorji ničesar niso prepustili naključju in so posebno pozornost namenili tudi označitvi ovinkov, da Kipchoge le ne bi izgubljal nepotrebnega časa.

“Proga je odlična. Zadovoljen sem s progo,” je o pripravi proge na četrtkovi konferenci novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Kipchoge.

Ne bo pa hitri Kenijec na progi sam, ves čas bo imel ob sebi narekovalce ritma, ki se bodo izmenjavali. Skupaj bo tako imel na voljo 41 vrhunskih tekačev, ki bodo skrbeli, da ritem ne bo preveč padel, torej pod 2:50 na kilometer.

Posledično in ker so progo pripravili zgolj za ta dosežek, njegov čas ne bo obveljal kot svetovni rekord, ki bi ga priznala Mednarodna atletska zveza.

Kenijec se z uradnim svetovnim rekordom ne obremenjuje: “Dunaj je mesto teka in Dunaj se bo vpisal v zgodovino, tako kot se je prvi človek, ki je šel na Luno,” pravi Kipchoge. Kot dodaja, želi dokazati, da človek nima omejitev.

Olimpijski prvak iz Ria de Janeira 2016 pravi, da je zdaj psihično močnejši in bolj samozavesten, kot je bil pred dvema letoma v Monzi. “Treningov nisem spreminjal, imam istega trenerja, vse je bilo enako. Razmišljanje pa je drugačno. Počutim se bolj pripravljenega.”

Kipchoge bo s tekom začel enkrat med peto in deveto uro zjutraj, točno uro bodo glede na vremensko napoved določili danes, sicer pa je pričakovati malo vetra, suho vreme in temperature med petimi in devetimi stopinjami Celzija.

Glavni sponzor dogodka je sicer podjetje Ineos na čelu z ustanoviteljem, britanskim milijonarjem Jimom Ratcliffom, ki je tudi financiral posebno letalo, s katerim je Kipchoge prispel v avstrijsko prestolnico.

Meje v maratonu zadnjih 16 let premikajo tekači iz Kenije in Etiopije, tako je Kipchogejev svetovni rekord prejšnji mesec v Berlinu skoraj izenačil Etiopijec Kenenisa Bekele (2:01:41).

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Vratar v Škofji Loki poskrbel za bombo-lob sezone...Več

2

177 odtenkov neustavljivega Kuna Agüera...Več

3

VIDEO: Slimani globoko v prepovedanem položaju, VAR pa gol priznal...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nori Zlatan že v prvi minuti s kolenom “uničil” Hrvata (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Juventus bo moral protinapade še povaditi...Več

3

Italija znova na nogah: VAR spregledal ragbi vlečenje Lautara...Več