single
[1176]
137267

Motokrosisti konec tedna na pokalu narodov

Avtor: Kenny Jan
21. 9. 2021, 16.19

Mantova v Italiji bo v soboto in nedeljo gostila ekipno svetovno prvenstvo v motokrosu oziroma pokal narodov, na katerem bo skušala čim višje poseči tudi slovenska izbrana vrsta. Selektor Bogomir Gajser je za tekmovanje izbral Luko Kutnarja, Jana Pancarja in Petra Irta. Kutnar bo nastopil v razredu MXGP, Pancar v MX2, Irt pa v MX Open.

“Glede na to, da Tim Gajser ne more nastopiti na pokalu narodov, smo izbrali trenutno najboljše motokrosiste, ki bodo v Mantovi poskušali doseči kar najboljši rezultat. Želimo se uvrstiti v nedeljski finale. Vem, da so fantje dobro pripravljeni, tako fizično kot psihično, upamo tudi na kanček sreče,” je pred odhodom v Italijo za AMZS povedal selektor Gajser.

“Peter in Jan sta na pokalu narodov že tekmovala, Luka še ne. Dal sem jim nekaj nasvetov iz lastnih izkušenj, skupaj si bomo ogledali progo in jo naštudirali. Mantovo vsi sicer že poznamo, eni bolj, drugi manj. Proga ni ne trda ne mehka. Važno, da bo vzdušje pravo in da bodo fantje sproščeno odpeljali tako, kot znajo,” je dodal selektor.

Pancar, ki tekmuje tudi v svetovnem prvenstvu MX2, tudi pravi, da pričakuje finale. “Proga v Mantovi je posebna, ker je njena podlaga med trdo in mehko, a mi ustreza. Dobro jo poznam, velikokrat sem že treniral in tudi tekmoval na njej. Na zadnji dirki v Mantovi mi je šlo dobro, tako da če bosta tudi ostala fanta odpeljala tako, kot znata, se lahko uvrstimo v finale. Pripravljenost je čedalje boljša, tudi starte sem izboljšal in že komaj čakam dirko.”

Državni prvak v razredu MX Open Irt pravi, da je dobro pripravljen. “Je pa tekmovati na tako visoki ravni nekaj čisto drugega kot treningi. Na žalost se čez leto ne morem pridružiti drugim podobnim tekmam. Posledično je na takšnih tekmah vedno prisotno nekaj živčnosti, ampak z leti in izkušnjami bo tudi tega čedalje manj. Ko sem bil mlajši, sem večkrat tekmoval v Mantovi, zadnja leta, ko sem še tekmoval v svetovnem prvenstvu, pa sem na tej dirki vedno manjkal zaradi poškodbe, zaradi česar sem stik s progo malce izgubil, a še vedno menim, da se bom na njej dobro znašel. Pokal narodov je zelo posebna dirka in pika na i sezoni za vse motokrosiste.”

Kutnar pa bo debitant, obenem pa je dobil motor šele pred 14 dnevi. “Prav veliko ur na tem motorju nimam, ampak menim, da ne bom imel večjih težav. S tem motorjem sem že nekajkrat nastopil. Že od malega sem imel željo, da nastopim na pokalu narodov, dal bom vse od sebe in upam, da nam uspe dober rezultat.”

Eden največjih športnih dogodkov v motokrosu, ki ji pravijo tudi olimpijada motokrosa, na kateri bodo med 33 reprezentancami lovoriko iz leta 2019 branili Nizozemci, se bo začela s sobotnimi kvalifikacijami.

Na nedeljsko dirko se bo neposredno uvrstilo 19 najboljših ekip, preostalih 14 pa se bo pomerilo v tako imenovanem B-finalu. Najboljša reprezentanca iz tega finala se bo pridružila devetnajsterici, ki se bo pomerila za lovoriko pokala narodov, Chamberlainov pokal.

Ob 13. uri bodo najprej na stezi motokrosisti razredov MXGP in MX2, ob 14.30 pa MX2 in MX Open. Pokal narodov bo sklenila dirka, na kateri bodo nekaj pred 16. uro na startu vozniki v razredih MX Open in MXGP. Za končno razvrstitev reprezentanc bodo šteli rezultati v vseh treh kategorijah oziroma pet od skupno šestih voženj (najslabša se ne bo upoštevala).

Slovenska reprezentanca je nazadnje, leta 2019, zasedal 13. mesto, najboljša uvrstitev Slovenije pa sega v leto 1998, ko je v sestavi Sašo Kragelj, Roman Jelen in Boštjan Kampuš v britanskem Foxhillsu osvojila deveto mesto.

Vir: STA
Foto: Sportida

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Na ŠPORT TV ta teden v ospredju predvsem ljubljanska moštva...Več

2

Kamerunec v Sežani: Morda bo pa Tabor kmalu velika ekipa (video)...Več

3

Ambiciozni načrti direktorja Cedevite Olimpije: ‘’Cilj je igranje v Evroligi!’’(VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Honda obiskala dom Gajserja in pripravila krajši dokumentarec...Več

2

Victor Osimhen: nov neapeljski vladar...Več

3

Kek utišal samozavestne Ruse: ”V Ljudskem vrtu ni favorita!”...Več