šport TV 1 logo
17:55 V ŽIVO
Tofas - Joventut Eurocup
šport TV 2 logo
18:00
Napoli - Juventus Serie A
šport TV 3 logo
16:45
Lille - PSG Ligue 1

Miro Cerar vodja slovenske reprezentance na OI v Tokiu

Avtor: Blaž Magdič
10. 9. 2019, 20.21

Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so danes za vodjo olimpijske reprezentance v Tokiu prihodnje leto imenovali Miroslava Cerarja.

Kot so sporočili iz krovne slovenske olimpijske organizacije, gre za priznanje olimpioniku, udeležencu treh olimpijskih iger, nosilcu zlatih kolajn na konju z ročaji z olimpijskih iger v Tokiu 1964 in Ciudad de Mexicu 1968 ter številnih odličij s svetovnih in evropskih prvenstev v športni gimnastiki.

“Štejem si v veliko čast, da bom vodil najboljše slovenske športnice in športnike na olimpijskih igrah v japonski prestolnici, na katero me vežejo res lepi spomini. Ob zaupani nalogi Olimpijskega komiteja Slovenije čutim predvsem veliko odgovornost in verjamem, da bom, ob pomoči strokovnega vodstva reprezentance Slovenije, kos zastavljeni nalogi,” je ob tej priložnosti o imenovanju sporočil Cerar.

V bogati športni karieri je Cerar – letos bo dopolnil okroglih 80 let – medalje začel nabirati na svetovnem prvenstvu 1958 v Moskvi, ko je osvojil bronasto kolajno na paradnem orodju, konju z ročaji. Na 17. svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki 1970 je v Ljubljani Cerar še enkrat postal svetovni prvak na konju z ročaji. Med letoma 1955 in 1970 je nanizal sedeminštirideset nastopov na drugih takratnih velikih gimnastičnih prireditvah in turnirjih, na katerih je požel štirideset zmag, štiri druga in tri tretja mesta.

Dobitnika Bloudkove nagrade za vrhunske športne dosežke 1965 so leta 1999 uvrstili v Mednarodni hram slavnih telovadk in telovadcev v Oklahoma Cityju, z Leonom Štukljem pa sta bila tudi prva, ki so ju izbrali v Hram slavnih slovenskih športnikov (2011).

Miroslav Cerar je prejemnik številnih odmevnih priznanj in nagrad. Že leta 1969 ga je Mednarodna gimnastična zveza počastila s posebnim priznanjem za prispevek k napredku gimnastike. Prejel je najvišjo jugoslovansko državno nagrado Avnoj (1969), državno odlikovanje SFRJ red za zasluge za ljudstvo z zlato zvezdo (1964), najvišje priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja olimpijski red (L’Ordre Olympique, 1985) ter državno odlikovanje RS zlati red zaslug za velik prispevek na področju športa in izjemne dosežke v gimnastiki (2009).

Poleg pokojnega Leona Štuklja je bil edini individualni soustanovitelj OKS in je ves čas predsednik Slovenske olimpijske akademije. V prvem mandatu je bil podpredsednik OKS, od samega začetka tudi član izvršnega odbora OKS. Leta 1994 je postal član Evropskega gibanja za Fair play, pozneje tudi podpredsednik sveta svetovnega združenja za Fair play. Je ambasador Slovenije za šport, strpnost in Fair play v Svetu Evrope.

Med igrami v Tokiu bo Miroslav Cerar tudi ambasador Slovenske hiše.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Nov avtubus Udineseja boljši kot Juventusov ali Interjev...Več

2

VIDEO: Vratar v Škofji Loki poskrbel za bombo-lob sezone...Več

3

177 odtenkov neustavljivega Kuna Agüera...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nori Zlatan že v prvi minuti s kolenom “uničil” Hrvata (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Juventus bo moral protinapade še povaditi...Več

3

Italija znova na nogah: VAR spregledal ragbi vlečenje Lautara...Več