KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[1175]
187386

Milano-San Remo Van der Poelu, najboljši Slovenec Pogačar na četrtem mestu

Avtor: Klemen Verlič
18. 3. 2023, 22.02

Nizozemec Mathieu Van der Poel je zmagovalec 114. kolesarske dirke Milano - San Remo. Kolesar ekipe Alpencin Deceuninck je na cilj 294 km dolge preizkušnje prišel s 15 sekundami prednosti pred zasledovalno skupino, v kateri je bil najhitrejši Italijan Filippo Ganna, za njim pa sta ciljno črto prečkala Belgijec Wout van Aert in Tadej Pogačar.

Zvezdnik ekipe UAE Emirates je tako zasedel četrto mesto. Lanski zmagovalec tega “spomenika” Matej Mohorič se je tokrat uvrstil na osmo mesto, za zmagovalcem je zaostal 26 sekund.

Dirka se je po napovedih odločala v zadnjih kilometrih. Pred tem je bila v begu deveterica kolesarjev, ki pa so bili pod nadzorom najboljših ekip in niso imeli možnosti, da bi se udarili za zmago. Dobrih 27 kilometrov pred ciljem se je njihov poskus končal, neuspešen napad je nato uprizoril Nemec Niels Pollit, po tem pa so prišle v ospredje ekipe favoritov. Najbolj napadalna je bila ekipa UAE Emirates, ki je delala za Pogačarja, aktivni pa so bili tudi Mohoričevi ekipni kolegi iz Bahrain-Victoriousa.

Na zadnjem vzponu na Poggio je ob pomoči Tim Wellensa napadel Pogačar, povsem razbil skupino, ritmu Slovenca pa so lahko sledili le Van der Poel, van Aert in Ganna. Tik pred vrhom vzpona pa se je izkazalo, da ima največ moči Nizozemec, ki je odlično kolesaril tudi na spustu in tako Nizozemski priboril prvo zmago na tej dirki po letu 1985. Zanimivo je, da je pred 62 leti to dirko dobil Van der Poelov ded Raymond Poulidor.

“Vedno sem si želel dobiti to dirko, to je bila ena večjih želja za letošnjo sezono. Zato sem moral tvegati, samostojen napad bi se lahko izkazal kot ‘samomor’, a po zaslugi mojega odličnega razpoloženja se ni. Ko sem po napadu pogledal nazaj, sem videl, da sem si priboril nekaj prednosti. To mi je vlilo še dodatnih moči, da sem lahko zdržal do konca,” je dejal zmagovalec.

“Mislim, da smo naredili, kar smo lahko. Naše zamisli smo izpolnili, toda danes smo naleteli na močnejšega, Mathieu je bil nepremagljiv,” nad razpletom ni bil razočaran Andrej Hauptman, športni direktor ekipe UAE Emirates, enako pa velja tudi za Mohoriča.

“Ni bilo dosti drugače kot lani, le da tokrat malenkosti niso bile na moji strani. Pričakovali smo napad Pogačarja, žal nisem imel pravih nog, da bi lahko sledil četverici,” je na cilju povedal Gorenjec.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Murić po zadnji tekmi v EuroCupu: ”Težko rečem, kaj vse je bilo narobe, postalo je že smešno!” (VIDEO)...Več

2

Obetavni hrvaški organizator Cedevite Olimpije o vzornikih: “Odkar spremljam NBA je to Luka Dončić, tak košarkar se rodi enkrat na milijon let! (VIDEO)...Več

3

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več