šport TV 1 logo
13:00
Atalanta - Sampdoria Serie A
šport TV 2 logo
14:00
VN Lommla, 2. dirka MXGP
šport TV 3 logo
12:45
Antwerp - Bologna Eurocup

Meta Hrovat z individualno ekipo

Avtor: Marko Premrl
20. 5. 2020, 09.14

V Smučarski zvezi Slovenije se pripravljajo na novo realnost, ki jo prinaša velika negotovost tekmovalnega športa v razmerah novega koronavirusa. Najboljša slovenska smučarka predčasno končane minule zime po točkah svetovnega pokala, Meta Hrovat, bo v novo sezono prismučala z individualno ekipo, po zgledu Mikaele Shiffrin.

Miha Verdnik, ki še naprej ostaja v slovenskem alpskem smučanju kot operativni in strokovni vodja panoge, novi vodja reprezentanc je postal Janez Slivnik, je v torek na novinarski konferenci v Ljubljani razkril, kakšne bodo smučarske reprezentance. Nad sezono 2020/21 svetovnega pokala v alpskem smučanju visi veliko neznank zaradi covida-19, saj še ni znano, ali bodo lahko sploh izpeljali celoten tekmovalni spored in kaj bo z gledalci.

Podobo smučarskih reprezentanc kroji predvsem velikost proračuna. Verdnik je tega v minuli sezoni uspel pripeljati do rekordnega obsega na prihodkovni strani v višini skoraj tri milijone evrov. Vendar pa je letos smučarski finančni optimizem, povezan tudi s prebojem Žana Kranjca, zamenjal pesimizem in veliko krčenje.

“Vmes je kazalo, da se bomo morali odločati, ali bomo podpirali le še ekipe za svetovni pokal oziroma nekaj posameznikov,” je Verdnik predstavil nič kaj obetavno prihodnost slovenskega smučanja po marčevski odpovedi pokala Vitranc ter dvomesečni ustavitvi vseh dejavnosti zaradi koronavirusa.

Kot kaže zadnji predlog, ki ga je pripravila smučarska stroka, prihodnji torek pa ga bo potrjeval alpski odbor, bodo ohranili v največji možni meri nespremenjeno strukturo reprezentanc.

“Vse ekipe smo že spravili v kondicijski obtok, Ilka Štuhec in Meta Hrovat vsaka v svoji režiji, na svoje stroške, vadita na Kaninu. Ko bodo potrjeni načrti, pa se bo začel izvajati polni pogon z reprezentancami,” je omenil.

Reprezentančno ogrodje za svetovni pokal je sestavljeno okrog treh imen. To so Ilka Štuhec, Žan Kranjec in Meta Hrovat.

Nov, povsem individualni pristop na treningih se obeta Hrovatovi. Ne bo pa šlo za samostojno ekipo, kot jo ima Štuhčeva.

“Meta bo imela popolnoma individualiziran program v okviru reprezentance,” je dejal Verdnik. Program so pripravili po vzoru iz tujine. Podobno kot v Franciji Alexis Pinturault, v ZDA pa Mikaela Shiffrin, ali v Avstriji Marcel Hirscher, je ob tem omenil.

Trener bo Matija Grašič, za servis smuči bo skrbel Robi Kristan, ki je bil že njen serviser. Na željo Mete Hrovat in na njene stroške bo kot pomočnik trenerja v tej ekipi delal tudi Jure Hafner, s katerim je že sodelovala.

“Gre za to, da tekmovalcem, ki dosegajo najvišje range, so sposobni se uvrščati ali so se že uvrščali na stopničke, namenimo tudi večjo pozornost, kar skušamo znotraj programa individualizirati, da je res izključno naravnan čisto na potrebe športnika. In ekipa je tukaj zraven dodana vrednost. V vsakem trenutku lahko tak tekmovalec naredi več voženj, opravi trening na drugem terenu, trening druge discipline, tisto, kar je v tistem trenutku za njega potrebno,” pravi Verdnik.

Že zdaj je jasno, da letos poleti treningov v Čilu oziroma Argentini ne bo mogoče izpeljati, zato južne poloble niti nimajo v načrtih. To dejstvo seveda pomeni dodatne težave za tekmovalce v hitrih disciplinah, Martina Čatra, Boštjana Klineta, Klemna Kosija in Miho Hrobata, ki bi si lahko tam popravili tudi točke Fis pred začetkom nove sezone.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Dron posnel spektakel v Splitu, koreografija, kot je še niste videli...Več

2

Timovo prehitevanje na “raketni pogon” (VIDEO)...Več

3

Je to padec, ki je Cairoliju odnesel sanje o naslovu? (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

BLOG: Prestal je test, Firence imajo novega vodjo!...Več

2

Balotelli razburil Italijane z novo neprimerno izjavo (video)...Več

3

Nogometaš Hoffenheima zahteval menjavo in odhitel na rojstvo sina...Več