single
[1176]
133465

Mehka mivka in globoke brazde pričakujejo Gajserja in Pancarja

Avtor: Marko Premrl
29. 7. 2021, 07.17

Konec tedna bo Lommel v Belgiji prizorišče šeste dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenijo bosta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

V razredu MXGP se je na zadnji dirki v Loketu Timu Gajserju druga vožnja ponesrečila. Zaradi padca v četrtem krogu je moral celo na kratek postanek v bokse, kjer so mu za silo popravili krmilo ter sklopko, pri tem pa je izgubil ogromno časa. Vseeno je s svojo nepopustljivostjo in borbenostjo, ki so jo prepoznali tudi ljubitelji motokrosa širom sveta in mu za predstavi v Loketu namenili tudi naziv najboljšega voznika dirke, prišel do 15. mesta ter vsem težavam navkljub osvojil nekaj dragocenih točk, s katerimi je zadržal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku.

“Še vedno sem v vodstvu v razvrstitvi za svetovno prvenstvo, zato se ne bom pritoževal. Lommel je pred vrati in se ga že veselim,” se je Gajser ozrl na nadaljevanje sezone. Njegovi tekmeci vozijo agresivno in brezkompromisno, zato je vsaka točka sila pomembna za končno razvrstitev, v kateri slovenski motokros šampion brani naslov najboljšega iz lanske sezone. Lommel je tradicionalno prizorišče dirk svetovnega prvenstva in slovi za najtežjo progo v koledarju preizkušenj najboljših motokrosistov sveta.

Mehka mivka ne nudi veliko oprijema v ovinkih, na ravnih predelih pa se velikokrat naredijo na progi globoke brazde, ki močno otežujejo vožnjo na delih, kjer bi si tekmovalci morda lahko malce oddahnili. Vnovič bodo sila pomembni začetki oziroma štarti. Tisti, ki se bo uspel izmuzniti gneči v prvem in nato še naslednjih dveh ovinkih, bo imel lepo priložnost, da poseže po vrhunskem rezultatu.

Jan Pancar je od dirke na Češkem prav gotovo pričakoval več kot zgolj točko v dveh vožnjah. V prvi je štartal sila skromno, a se je nato vendarle prebil do dvajsetega mesta. V drugi pa mu je štart dobro uspel, a je žal nato storil grobo napako, ki ga je onemogočila, da bi se lahko vnovič uvrstil med dobitnike točk svetovnega prvenstva, četudi se je boril do zadnjega atoma moči. Lani je na treh dirkah v Belgiji najbolje odpeljal drugo vožnje druge dirke, ko je v cilj pripeljal petnajsti. Če bo ponovil dober drugi štart iz Loketa ter našel v vožnji več konstantnosti in se znebil napak, ki so včasih tudi posledica (pre)velike želje, potem lahko tudi na mehki podlagi prijetno preseneti.

Da ima potencial, ni sporno. Manjka mu le kanček sreče in morda malce več potrpežljivosti v določenih trenutkih, da bi z znanjem, ki ga premore, vendarle posegal po mestih, ki si jih je ambiciozno zadal pred sezono. Lommel bo nov zahteven preizkus za Pancarja, ki pa se ga zanesljivo niti malo ne boji in iz njega lahko odide samo čvrstejši in bogatejši za novo pomembno izkušnjo v karieri. Zdaj bo imel priložnost pokazati, kaj vse se je naučil pozimi, ko je vozil na mehkih podlagah odprtega italijanskega prvenstva, v katerem mu je šlo v močni konkurenci zelo dobro.

Dirko MX2 in MXGP boste lahko v nedeljo spremljali na ŠTV 1.

 

Foto: Sportida.com
VIR: AMZS

Zadnje video vsebine

1

Allegri besnel po tekmi: ”In oni bi radi igrali za Juventus!” (VIDEO)...Več

2

Lotrič: Evropa nam bo prinesla veliko novih izkušenj (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Bo Olimpija eno izmed presenečenj letošnje ICEHL?...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Olimpija v ICEHL...Več

2

Pred derbijem na ŠTV: Mulahusejnović je novi Džeko (video)...Več

3

Puškaša naj dobi … kuža!...Več