single
[2]
139174

Mbappejev gol “krivec” za spremembo pravil Uefe?

Avtor: Blaž Magdič
15. 10. 2021, 14.49

Evropska nogometna zveza (Uefa) želi spremeniti dikcijo v primeru pravila prepovedanega položaja in se izogniti primerom, kot je bil odločilni zadetek v finalu lige narodov med Francijo in Španijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadetek je Francoz Kylian Mbappe dosegel na dovoljen način po razumevanju dosedanjih pravil, a želi Uefa pravilo spremeniti, da bi “sovpadalo z duhom igre”.

Odločitev angleškega sodnika Anthonyja Taylorja so kritizirali predvsem v Španiji, a je “delivec pravice zadetek priznal v skladu s pravili,” je ob tem dejal vodja oddelka za sodnike pri Uefi, Italijan Roberto Rosetti.

Po besedah nekdanjega italijanskega sodnika je španski branilec Eric Garcia, ko je želel prestreči žogo in se je pri tem dotaknil, Mbappeju omogočil, da ni v prepovedanem položaju, četudi je bil mladi Francoz najbližje tekmečevim vratom.

“Je pa res, da ravno ta primer kaže, da je interpretacija tega člena pravila v konfliktu z glavno poanto pravila, da igralcu prepreči prednost v primeru prepovedanega položaja,” je dejal nekdanji sodnik.

Po njegovem mnenju je stališče Uefe takšno, da si želi izboljšati dikcijo samega pravila pri Mednarodnem odboru za nogometna pravila (Ifab) in ga s tem “približati osnovni ideji pravila o prepovedanem položaju ter ga prilagoditi duhu nogometa”.

Rosetti se je že obrnil na Fifo in Ifab in bo na naslednjem zasedanju tehnično-svetovalne skupine razpravljal o nadaljnjih korakih. Zasedanje bo 27. oktobra.

Foto: Jonathan Moscrop/AP via Guliver
Vir: STA

 

Zadnje video vsebine

1

Omić: Vrnil sem se v najlepšo dvorano (VIDEO)...Več

2

Neverjetna trojna obramba vratarja Regensburga! (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Sporna enajstmetrovka za zmago Bayerna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Šimundža: Nisem nezamenljiv, v stilu mariborske šole si sam nalagam pritisk...Več

2

VIDEO: Šport TV, Olimpija in Mura v akciji “30 sekund ti lahko reši življenje”...Več

3

NAPOVED TEDNA: Začetek na ledu, konec v Celju...Več