pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Lyon - Metz Ligue 1
šport TV 2 logo
01:00
Sassuolo - Parma Serie A
šport TV 3 logo
01:00
Marseille - Nimes Ligue 1

Matjaž Kek: “Zelo zanimiva skupina”

Avtor: Gregor Kovačič
8. 12. 2020, 08.30

Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 v Katarju igrala v skupini H skupaj s s Hrvaško, Slovaško, Rusijo, Ciprom in Malto. Tako je določil današnji žreb Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Zürichu.

Slovenija se je doslej s Hrvaško merila osemkrat ter petkrat izgubila in trikrat remizirala. S Slovaško je igrala šestkrat in trikrat zmagala, dvakrat remizirala in enkrat izgubila. Z Rusijo ima na petih tekmah po dve zmagi in poraza ter remi, s Ciprom ima na desetih tekmah pet zmag, tri remije in dva poraza, z Malto pa na šestih tekmah pet zmag in remi.

“Skupina je zanimiva predvsem zaradi naših sosedov, pa zaradi Slovakov in Rusov, s katerimi je Slovenija že igrala v kvalifikacijah. Dobili pa smo tudi iz zadnjih bobnov najbolje rangirana tekmeca. Ampak to je skupina kot skupina, lahko bi bilo bolje, lahko slabše. Če mi ne bomo na primerni ravni, potem ti tudi takšen ali drugačen tekmec ne pomaga,” je v odzivu na žreb povedal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Dodal je, da je nekih idealnih ali najslabših možnih skupin zanj ni. “Vsi so močni tekmeci, vsi imajo cilj uvrstiti se naprej. Jasno je, da Slovenija ni favorit, nenazadnje imamo svetovne podprvake, Slovake, Ruse, ki se uvrščajo na velika tekmovanja, pa tudi Ciper in Malta sta spoštovanja vredna. Ampak mi moramo razmišljati o tem, kako moramo mi čim bolje delovati. Tudi sam format tekmovanja je zanimiv, tri tekme takoj v prvem terminu in tudi na to se bo treba zelo dobro pripraviti,” je dodal Kek in poudaril, da bo posebna draž Hrvaška, sam je tudi že dobil nekaj klicev iz soseščine.

“Je zelo izzivalna skupina, hkrati pa tudi tekmovalna. Slovenija, kot sem dejal, ni favorit, se bo pa dobro pripravila in poskusila izkoristiti vse možnosti, ki jih ima v igralskem kadru. To so vendarle kvalifikacije za SP. Šli bomo na valovih zmernega optimizma iz lige narodov, ampak z jasnim zavedanjem, da moramo biti na veliko višji ravni. Že prve tekme bodo veliko pokazale,” je zaključil selektor.

Njegov kolega na klopi Hrvaške, ki je bila v prvem bobnu in je trenutna svetovna podprvakinja, Zlatko Dalić je v prvih odzivih za hrvaške medije poudaril, da je njihov cilj preboj na SP in da je to skupina, v kateri lahko ta cilj uresničijo. “Iz drugega in tretjega bobna smo dobili Slovaško in Rusijo, prav ti dve pa bosta naša največja tekmeca. Tudi druge tekme ne bodo lahke, a Hrvaška je favorit,” je dejal Dalić, ki se je dotaknil tudi Slovenije.

“Slovenija se je dvignila in napreduje pod vodstvom Matjaža Keka, ki nas zelo dobro pozna. Prav gotovo pa bodo imeli Slovenci kot naši sosedi posebno motivacijo, da pokažejo svojo kakovost,” je dodal Dalić.

Za trinajst evropskih mest na 32-članskem svetovnem prvenstvu, ki bo potekalo od 21. novembra do 18. decembra 2022 v Katarju, se bo potegovalo 55 evropskih reprezentanc.

Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2021. Prvi krog bo 24. in 25 marca, drugi 27. in 28. marca, tretji pa 30. in 31. marca.

Kvalifikacije se bodo potem nadaljevale septembra z novimi tremi krogi, in sicer 1. in 2., 4. in 5. ter 7. in 8. septembra. Sedmi in osmi krog bosta 8. in 9. ter 11. in 12. oktobra. Zadnja kroga pa bosta med 11. in 13. ter 14. in 16. novembrom 2021.

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe pa čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin, iz lige narodov, ki se ne bosta že neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije.

Teh dvanajst moštev čakajo izločilni boji na eno tekmo za preostala tri mesta na SP. Te dodatne tekme bodo 24. in 25. marca ter 28. in 29. marca 2022.

SP pa bo prvič v zgodovini v jesensko-zimskem obdobju, turnir v Katarju bo namreč med 21. novembrom in 18. decembrom 2022. Branilka naslova je Francija.

* Skupine kvalifikacij za SP 2022:
– skupina A: Portugalska, Srbija, Irska, Luksemburg, Azerbajdžan.
– skupina B: Španija, Švedska, Grčija, Gruzija, Kosovo.
– skupina C: Italija, Švica, Severna Irska, Bolgarija, Litva.
– skupina D: Francija, Ukrajina, Finska, BiH, Kazahstan.
– skupina E: Belgija, Wales, Češka, Belorusija, Estonija.
– skupina F: Danska, Avstrija, Škotska, Izrael, Ferski otoki, Moldavija.
– skupina G: Nizozemska, Turčija, Norveška, Črna gora, Latvija, Gibraltar.
– skupina H: Hrvaška, Slovaška, Rusija, Slovenija, Ciper, Malta.
– skupina I: Anglija, Poljska, Madžarska, Albanija, Andora, San Marino.
– skupina J: Nemčija, Romunija, Islandija, Severna Makedonija, Armenija, Lihtenštajn.

Vsa srečanja slovenske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo si boste lahko ogledali na programih Šport TV!

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

2

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

3

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več