KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[38]
137287

Luka Potočar svetovni podprvak v težavnosti

Avtor: Klemen Verlič
22. 9. 2021, 08.34

Zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Moskvi se je za Slovenijo razpletel pravzaprav sanjsko. Kljub odsotnosti serijske zmagovalke Janje Garnbret bo slovenska odprava v domovino prinesla dve kolajni. Prvo slovensko moško srebro v težavnosti Luka Potočarja in tolažilno drugo mesto v razvrstitvi kombinacije za Mio Krampl.

“Sliši se več kot odlično – svetovni podprvak v težavnosti,” je dejal Potočar po finalu, v katerem je dosegel vrh smeri tako kot novi svetovni prvak Avstrijec Jakob Schubert.

“Zadovoljen sem, da mi je to uspelo, da sem dodal piko na i že tako dobri sezoni, da sem končno dosegel tisto, za kar sem treniral. Pred finalom so mi rekli, da se lahko zapišem v zgodovino s prvo moško medaljo v težavnosti za Slovenijo, kar mislim, da mi je dalo še dodaten pritisk, kaj lahko naredim za ta šport v Sloveniji. Res sem vesel, da mi je tudi to uspelo,” je bil ponosen Jeseničan.

Pred manj kot tremi tedni je v Kranju z drugim mestom v težavnosti prvič stopil na zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala ter v končnem seštevku sezono v tej disciplini sklenil na četrtem mestu.

“Stopničke v Kranju so bile potrditev, da sem v dobri formi, in tudi skozi tekmovanje v Moskvi sem videl, da se lahko merim z najboljšimi, da moram le ‘odplezati’, kot znam, in lahko posežem po vrhu,” je dejal gorenjski najstnik, ki bo 21. novembra dopolnil 20 let.

“Za finalno smer bi rekel, da je bila malo prelahka, kar se je videlo tudi pri rezultatih, saj smo bili vsi finalisti precej skupaj. Težavnost je bila dobra, zadnji del je bil malo bolj balvanski, da si se lahko precej ‘spočil’ za nadaljevanje, za vrh. Skok na začetku je bil nekaj, na kar se moraš posebej pripraviti. Sam sem se poskušal čim manj obremenjevati s tem, naredil sem manjšo napako, a sem vesel, da se mi je uspelo zadržati na oprimku in sprostiti, da sem lahko potem naredil skok brez težav in nadaljeval,” je dejal.

V balvanih in težavnosti Slovenija kljub petim polfinalistkam ni imela tekmovalke v ženskem finalu. Garnbretova, ki je kolajne osvajala na zadnjih treh prvenstvih, ni odpotovala v Moskvo.

Tudi svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti Kramplova se je v Moskvi v svoji paradni disciplini poslovila že po polfinalu. Je pa kot edina članica slovenske odprave nastopila v vseh treh disciplinah ter kot 23. v hitrosti, 29. v balvanih in 19. v težavnosti na podlagi končnega izračuna po posebni matematični formuli osvojila srebrno kolajno v kombinaciji SP.

Od slovenskih nastopov velja omeniti še Anžeta Peharca, ki je s šestim mestom poskrbel za najboljši slovenski balvanski dosežek v Moskvi. Prvenstvo se ni razpletlo po željah Lučke Rakovec, ki je v težavnosti pogledovala proti stopničkam, a je nastop končala že v polfinalu na 14. mestu.

“Že dolgo se ni zgodilo, da bi ostali brez finala v težavnosti pri puncah. Polfinale se nam je povsem ponesrečil, zgodilo se je toliko napak. Tudi pri fantih smo poleg Luke upali še na kakšnega finalista, a se ni izšlo. Luka pa je tako finale kot polfinale odplezal odlično in nam priboril to medaljo, ki smo si jo res želeli. Daleč od tega, da bi bila samoumevna, in zato je toliko slajša. Luka si jo je res zaslužil, mislim, da smo si jo vsi zaslužili in smo zato zelo veseli,” pa je dejal selektor Gorazd Hren.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Urugvaj izkoristil uvodno zaspanost Slovencev, ki so na koncu izvlekli remi...Več

2

VIDEO: Mačkovšek s torpedi potopil ladjo Veszprema...Več

3

VIDEO: Grški vratar z zadetkom končal upe Italije...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Težave za Slovenijo: Oblak izpušča srečanji proti Finski in Danski...Več

2

Sobotno popoldne za večnost...Več

3

Tekme Raket na ŠPORT TV...Več