šport TV 1 logo
10:30
VN Francije, prva dirka MXGP
šport TV 2 logo
09:45
Amiens - Guingamp Ligue 1
šport TV 3 logo
11:00
Četrtfinale: Češka - Nemčija IIHF SP elitne divizije 2019

Luka Dončić na naslovnici slovite revije Sports Illustrated

Avtor: Gregor Kovačič
1. 12. 2018, 11.53

Slovenska košarkarska senzacija Luka Dončić, čeprav novinec, začetnik oziroma rookie v severnoameriški ligi NBA, onstran Atlantika dobiva vse več medijskega prostora. Devetnajstletnik krasi naslovnico najnovejše izdaje ugledne revije Sports Illustrated, ki bo izšla 3. decembra, Ljubljančan pa je zagnal tudi svojo spletno stran in izdal koledar.

Novinarja Roba Mahoneyja, ki je spisal zgodbo o Dončiću za Sports Illustrated, je povsem očaral mladi Slovenec, o katerem piše z najbolj izbranimi besedami ter opisuje njegovo življenjsko pot od otroštva do zvezdništva v vrstah Mavericks iz Dallasa. Kot zanimivost velja omeniti, da striktno spoštujejo izvirni, ne-amerikanizirani zapis priimka Dončića.

“Je pristen original. Je edinstven v primerjavi z vsemi igralci, ki sem jih kdaj videl. Ali sem stoodstotno vedel, ko sem dejal, da bo postal obraz franšize? Nisem. Toda verjel sem v to,” novinar navaja besede Ricka Carlisla, trenerja Dallasa, moštva, v katerem so Dončića spremljali že od njegovega štirinajstega leta.

“Zadeva z igralcem, kot je Luka, je naslednja, takoj, ko ga želiš preveč omejevati, mu boš vzel nekaj njegovih največjih darov. Jaz tega ne morem storiti. Tega ne moremo storiti,” je opisal Carlisle, da je treba dati Dončiću svobodo.

Dončić živi za spektakel, šov, za atraktivne poteze. “Že prvi dan smo rekli, da je kot matador. Rad igra za navijače, rad uprizarja spektakularne poteze,” je besedo dobil sloviti Nemec Dirk Nowitzki, veteran Dallasa, ki želi po okrevanju po poškodbi zaigrati pod obročema z Dončićem.

Nekateri v sposobnosti mladega Evropejca niso verjeli, a novinar opozarja, da se Dončić ni izgubil v prevodu, da so za njim, kar ga loči od preostalih mladih tujih igralcev v ligi NBA, izkušnje iz španske lige in evrolige, zabeljene z naslovom MVP.

Novinar navaja tudi Dončića: “Ne maram običajnih podaj.” Prav tako ga ne skrbi, ker mu primanjkuje hitrosti: “Mislim, da se košarka ne vrti le okoli hitrosti.” Ta primanjkljaj namreč več kot odlično kompenzira s potezami, s katerimi pusti z odprtimi usti starejše in bolj izkušene igralce.

Njegova značilnost so atraktivna preigravanja, podaje med nogami, za hrbtom, čez celo igrišče, lobi, brez pogledov, igra s hrbtom proti obroču. Tudi zato, ker je tako zelo zanimiv, bi ga, če bo nadaljeval takšne predstave, lahko videli na tekmi zvezd, Dončiću meteorski vzpon med največje zvezdnike že v prvi sezoni novinca napoveduje novinar Sports Illustrated.

Dončić je zagnal tudi svojo spletno stran, lukadoncic.com, na kateri bodo vsi njegovi navijači, sledilci in ljubitelji košarke lahko kupili oziroma naročili koledar, z Dončićevimi fotografijami. Na spletni strani bo mogoče v prihodnje naročiti tudi druge izdelke, majice in podobno, vsi artikli z blagovno znamko LD7, ki jih bo prodajal na svoji spletni strani, pa so oziroma bodo narejeni v Sloveniji, zagotavlja Dončić.

Foto: Guliver/Getty Images

Vir: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Zmagoviti skok Gajserja in plapolanje slovenskih zastav...Več

2

Italijani razkrivajo: Iličić dogovorjen z novim klubom in s 700.000 eur boljšo pogodbo...Več

3

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več