single
[158]
149097

Luis Díaz, Liverpoolov zimski joker

Avtor: Nejc Mravlja
3. 2. 2022, 08.26

Januarski prestopni rok je nepričakovano animiral kolumbijski reprezentant, ki ga podrobneje poznajo samo zvesti spremljevalci južnoameriškega nogometnega in strastni sledilci portugalske žogobrcarske krajine. V obeh je viden pečat odtisnil Luis Díaz, ki je po eksploziji razkošnega talenta v Portu s selitvijo v najdražje ligaško tekmovanje na svetu dočakal karierni kvantni (pre)skok. Od težkega otroštva v bedi kolumbijskega podeželja in rešilnega prestopa v domovino slovitega vina portovca do nedavnega podpisa večletne pogodbe z ikoničnim Liverpoolom je hitronogi in tehnično izvrstno podkovan krilni igralec prehodil trnovo pot.

Že po višini odškodnine, ki bo ob izpolnitvi vseh dodatkov Portu navrgla debelih 65 milijonov evrov, ni težko skleniti, da gre za enega največjih poslov v pravkar sklenjeni januarski prestopni vročici. Relativno neznan Kolumbijec je prehitel Ferrana Torresa in za Dušanom Vlahovićem zasedel drugo mesto med najdražjimi zimskimi okrepitvami. V naslednjih vrsticah boste vznemirljivo življenjsko zgodbo jadrne puščice podrobneje spoznali v petih vsebinskih poudarkih.

Vzpon z dna

Díaz je odraščal v težkih razmerah rodnega Barrancasa, skromnega mesteca bogu za hrbtom v eni najrevnejših kolumbijskih pokrajin La Guajiri, kjer neusmiljeni hitrosti sodobnega časa že vrsto let uspešno kljubuje neomajna vez kriminala in korupcije. Ob vsakdanjem spopadanju z borno prehrano je pripadnik indijanskega plemena Guajiro (večina jih prebiva v obmejnem pasu med Kolumbijo in Venezuelo) trpel še za izključenostjo iz družbe. Na svojo srečo je odrešitev našel v nogometu, katerega osnove se je priučil v četrti Lleras.

Sprva pod okriljem … Valderrame

Prve odmevne korake z žogo je napravil pod mentorstvom enega največjih kolumbijskih nogometašev vseh časov. Carlos “El Pibe” Valderrama je leta 2015 sprejel vznemirljiv izziv – prevzel je vodenje amaterske reprezentance lokalnih domorodcev in z njo odpotoval na posebno različico Cope América v Čile. Na spisku potnikov karizmatičnega dolgolasca se je znašel tudi suhljati 18-letni mladenič s potezo več.

Tehnično znanje (predvsem spretno vodenje žoge) in izdaten prostor za napredek sta prepričala Valderramo, ki je kmalu ugotovil, da je z Díazovo vključitvijo zadel terno. Najstnik je na turnirju tako blestel, da so se po selektorjevem priporočilu zanj zagreli vodilni možje Barranquille FC, podružnice Atlética Junior, ene od nekdanjih kariernih postojank ikoničnega kodrolasca. Díaz je priložnost zgrabil z obema rokama in pritegnil pozornost številnih oglednikov bogatih tujih klubov. Julija 2019 je ostro konkurenco argentinskega River Plata in ruskega Zenita po desni prehitel portugalski velikan. “Guajiro” je sprejel mamljivo ponudbo Porta.

Idol R10

Drzno spuščanje v preigravanja in šopek vragolij, ki v mnogočem spominjajo na uličarsko preteklost, je pobral po svojem največjem vzorniku. “Po slehernem treningu me je prosil, da mu pustim žogo, da bo posnemal Ronaldinhova preigravanja,” je oče Luis Manuel nekaj dni po sinovem prestopu v Porto zaupal Sérgiu Piresu, novinarju spletnega portala Maisfutebol. “Vztrajal je in vztrajal, dokler finte ni dokončno izpilil. Že od malih nog je bil krilni igralec. Tekel je kot navit. Prodori, prodori, prodori … ponavljal jih je v nedogled. Že kot deček je nakazoval tehnično spretnost.”

Nominacija za Puskása

Uspel mu je eden najlepših zadetkov minulega leta. Junija je na tekmi južnoameriškega celinskega vrha proti Braziliji imenitno sprejel natančen predložek Juana Cuadrada in žogo na akrobatski način (s t. i. “chalaco”) pospremil za golovo črto. Biser bi si zaslužil višjo uvrstitev v izboru za nagrado Ferenca Puskása, a je smetano pobral Argentinec Coco Lamela … Čudoviti zadetki Liverpoolovega novinca še zdaleč niso redkost. Vprašajte igralce in navijače Manchester Cityja, katerega obrambo je 25-letnik jeseni 2020 premetaval v Ligi prvakov.

Portu omogočil prepotreben odmerek kisika

Kaj pa Díazovo obdobje v Portu? Ne nazadnje si je prav z imenitnimi predstavami v zmajevem gnezdu prislužil zanimanje najuspešnejšega angleškega kluba na elitni mednarodni sceni. Drugo največje portugalsko mesto je zapustil z izvrstnim (pol)sezonskim izkupičkom (16 golov in poker asistenc na 24 prvenstvenih in evropskih tekmah). S prestopom v Premier League pa je nekdanjemu klubu Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina tudi izdatno pomagal. Nad zmaji se je zibal preteči Damoklejev meč neporavnanih finančnih obveznosti iz preteklih prestopov. Če bi Fifa z njim usodno zamahnila, bi v naslednjih treh letih ostali brez sodelovanja v mednarodnih tekmovanjih.

Po sklenitvi najdonosnejše prodaje v klubski zgodovini – 45-milijonska osnovna odškodnina, ki bi z izpolnitvijo bonusov utegnila zrasti za dodatnih 20 milijonov evrov – bo Porto zmogel vsaj delno zapolniti finančno luknjo in se otresti grožnje krovnega svetovnega nogometnega hegemona. Pri tem nikakor ne gre prezreti športne izgube. “V največjih podjetjih in športnih institucijah vizija sovpada z načrtovanimi cilji. Če eno ali drugo manjka, je potrebno oboje na novo definirati in napeti vse moči za uresničitev kratkoročnih ambicij,” se je o tem sila povedno, a hkrati s precejšnjim cmokom v grlu izrazil Portov trener Sérgio Conceição.

Pričakovano povsem drugače se je Kolumbijčevega prihoda v mesto Beatlov razveselil Jürgen Klopp. “Težko bi bil srečnejši. V Luisovo privolitev smo vložili nemalo truda. Je lačen uspeha in dobro ve, da ga je moč doseči le s trdim delom. Gre za igralca, ki vselej deluje v dobro ekipe, in ki ga najbolj zanimajo goli.” Díaza, ki je na seznamu prijavljenih Liverpoolovih nogometašev za Premier League zamenjal Lorisa Kariusa, v zahtevni konkurenci Manéja, Firmina, Jote, Salaha, Minamina, Origija in Elliotta čaka neizprosen boj za igralne minute. Doslej največjega kariernega izziva se bo brez dvoma lotil kot vseh doslej: z geslom “ventis secundis, tene cursum” na rokavih.

 

Foto: Agustin Marcarian/Reuters via Guliver

Zadnje video vsebine

1

Ivo Jan: Aleš Mušič je bil izjemno nepopustljiv in zanesljiv hokejist...Več

2

VIDEO: Sablja na tekmi lige prvakov očistil pajčevino, Muršakovi zatresli kar desetkrat...Več

3

VIDEO: V Kopru s futsal vrtiljakom zmedli obrambo nasprotnika...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Saj ni res, pa je: Neuspešno poskušal zadeti s sredine, nato je vajo ponovil nasprotnik…(VIDEO)...Več

2

Ultimativna čast: Dres Aleša Mušiča za večno pod stropom Tivolija (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več