pismo ikona
šport TV 1 logo
07:00
Atalanta - Lecce Serie A
šport TV 2 logo
06:40
Fiorentina - Udinese Serie A
šport TV 3 logo
08:00
Slovenija - Romunija Socca World Cup

Ljubljanske kolesarke z združitvijo obdržale stik s svetovno elito

Avtor: Blaž Magdič
8. 10. 2019, 18.45

Ženska profesionalna kolesarska ekipa BTC City Ljubljana bo po šestih samostojnih sezonah v prihodnje leto vstopila v partnerstvo z italijanskim moštvom Ale Cipollini. Za skupni projekt sta se zasedbi odločili, ker želita dobiti licenco za svetovno serijo. Idejni oče ljubljanske ekipe Gorazd Penko v združitvi vidi veliko pozitivnih stvari.

V sezoni 2020 Mednarodna kolesarska zveza (Uci) uvaja dva razreda ženskih ekip. Pet jih bo dobilo mesto na najvišji ravni, v svetovni seriji, vse ostale pa bodo imele status Ucijevih ženskih ekip. S statusom ekipe svetovne serije se bodo ekipe morale držati določenih pravil, kot so uvedba minimalne plače ali porodniškega dopusta. Za ekipe to pomeni, da bodo potrebovale večji proračun.

Za licenco moštva svetovne serije so zaenkrat zaprosili Trek-Segafredo, Canyon-SRAM, Mitchelton-Scott, CCC-Liv, Movistar, Sunweb, FDJ in novo nastali Ale BTC Ljubljana.

Uci bo vsako leto do 2022 dodala pet novih ekip, z letom 2023 pa želijo plače kolesark izenačiti s kolesarji, ki dirkajo za moške prokontinentalne ekipe.

“Pogovori o združitvi so se začeli na začetku leta. Pred prvo belgijsko klasiko smo čakali na sestanek športnih direktorjev in se pogovarjali. Vsak je povedal svoje mnenje. Tudi jaz. Moje mnenje je ostalo v spominu direktorja ekipe Ale Cipollini. Kasneje je prišel do mene, me vprašal, če se spomnim svojega menja in predlagal je, da združimo moči in finance,” je pojasnil Penko.

Nato je bila njuna naloga, da se s pokrovitelji in vlagatelji pogovorita o predlogu. “Konec maja smo v BTC-ju sprejeli odločitev na podlagi vseh predlogov in razlag, da je to edina možnost, da ostanemo v svetovni seriji,” je dodal Penko in potrdil, da je do uradnega podpisa pogodbe o združitvi prišlo dober mesec pred svetovnim prvenstvom v Yorkshiru.

Vse kolesarske ljubljanske ekipe ter osebje v novem projektu ne bodo sodelovali. Kot pravi Penko, nekaterih posameznic iz njegove ekipe, ki sodijo v svetovni vrh, italijanski partnerju niso hoteli imeti v moštvu. Katere tekmovalke bodo ostale in katere se poslavljajo ni povedal. Ostale naj bi štiri Slovenke na čelu z najboljšima v tej sezoni Eugenio Bujak ter Uršo Pintar in dve tujki.

Penka ne skrbi, da bo BTC City Ljubljana z združitvijo manj prepoznavna, prav tako ne glavni pokrovitelji. BTC se bo pojavljal na največjih dirkah in trgovinah, kjer prodajajo izdelke italijanske kolesarske znamke.

“Najboljše tekmovalke, ki jih premoremo, na ta način ostanejo v stiku s svetovno sceno,” eno največjih prednosti vidi Penko. “Če so nas povabili, pomeni to dodatno priznanje nam in vsem dosežkom,” je prepričan.

Idejni oče BTC City Ljubljane bo v Ale BTC Ljubljana obdržal vidno vlogo, čeprav o njej ni želel govoriti, bo bržčas eden od športnih direktorjev. “Najbolj pomembno mi je, da se zadosti pogojem. Da so tekmovalke zraven. Nisem še osebno podpisal dogovora. Italijanski šef ekipe ga še ni. To bo storil zadnji,” je med drugim dejal Penko.

“Projekt je izziv. Kaj bo prinesel, bomo videli. Lahko je motivacija za mlajše generacije, ki se odločajo za takšen šport, ki je za drzna dekleta. Take premoremo. Fuzija med dvema ekipama je dodatna motivacija. Čez nekaj let zaslužki v ženskem kolesarstvu ne bodo zanemarljivi,” je pozval Penko.

Za podmladek v slovenskem ženskem kolesarstvu ni skrbi, je obljubil, saj bodo pod okriljem KD Rog še vedno skrbeli za kolesarske nadebudnice in nadebudneže, mlade kolesarke pa bodo imele priložnost dirkati na dirkah nižje ravni.

 

Foto: BTC City Ljubljana
Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Sanjska sezona Tima Gajserja...Več

2

700 razlogov, zakaj oboževati ali sovražiti Cristiana Ronalda...Več

3

Naj se Melodrama nadaljuje!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Vratar Žiga Frelih v zadnjih sekundah zabil za točko Zaprešića...Več

2

VIDEO: Dončić s finto med nogama poslal Antetokounmpa “na burek”...Več

3

VIDEO: Slovenski malonogometaši pokazali, kako se poje himno...Več