pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Lecce - Genoa Serie A
šport TV 2 logo
01:15
Metz - Marseille Ligue 1
šport TV 3 logo
01:00
Lyon - PSG Ligue 1

Ljubljana bo julija gostila boj za odbojkarsko ligo narodov

Avtor: Blaž Magdič
5. 2. 2019, 13.55

V Ljubljani bo med 3. in 7. julijem odbojkarski spektakel, ko bo Slovenija gostila FIVB Challenge Cup, na katerem si bodo slovenski odbojkarji skušali priigrati uvrstitev v ligo narodov. Katere reprezentance bodo nastopile v Ljubljani, bo znano po celinskih kvalifikacijah, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

Pred slovenskimi odbojkarji je poletje, ki prinaša tri tekmovanja na najvišji ravni. Reprezentančna sezona se bo za slovenske odbojkarje začela s kvalifikacijami za ligo narodov, avgusta bodo na sporedu kvalifikacije za olimpijske igre, ki jih bo gostila Poljska, septembra pa bo Slovenija, skupaj s Francijo, Nizozemsko in Belgijo, gostila še evropsko prvenstvo.

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je konec leta 2017 ustanovila ligo narodov, v kateri bi morali nastopiti tudi Slovenci kot zmagovalci druge kakovostne skupine takratne svetovne lige. Kljub zmagi pa zveza FIVB Slovenije ni povabila v novoustanovljeno ligo narodov, ampak je dala prednost Kitajski, Japonski, Avstraliji in Nemčiji, torej reprezentancam, ki so bile po dosežkih za Slovenijo, a so bile za FIVB tržno zanimivejše. Odbojkarska zveza Slovenije je dobila le možnost, da reprezentanco prijavi v kvalifikacije za ligo narodov, a so se pri krovni slovenski organizaciji odločili, da bodo pomlajeno ekipo raje poslali v evropsko ligo.

FIVB je Sloveniji kljub temu tudi letos ponudila nastop na turnirju Challenge Cup in OZS obenem dodelila organizacijo turnirja šestih reprezentanc. Po večmesečnih pogajanjih so na OZS ponudbo sprejeli, FIVB pa je turnir, ki bo od 3. do 7. julija v Ljubljani, že umestila v uradni koledar.

“S sedeža svetovne zveze so nas zdaj tudi uradno obvestili, da bo naslednji kvalifikacijski turnir za uvrstitev v svetovno ligo, torej našo ponovno uvrstitev v svetovno ligo kot vrnitev odpisanih, pri nas, v Ljubljani. V tem trenutku še usklajujemo pogodbene detajle. Sam predlog je za nas zelo ugoden. Na vsak način predvidevam, da gre še za enega v vrsti izjemnih športnih dogodkov v Sloveniji. Sami bomo skušali to priložnost kar najbolje izkoristiti,” je pojasnil predsednik OZS Metod Ropret.

Kdo bodo nasprotniki Slovencev v boju za uvrstitev v ligo narodov, še ni znano. Slovenci se bodo namreč pomerili s prvo- in drugouvrščeno ekipo iz evropske lige, ki se bo začela maja letos, z zmagovalcem afriških in severnoameriških kvalifikacij, ki prav tako še niso bile na sporedu, ter z zmagovalcem obračuna med najboljšo azijsko in južnoameriško ekipo, pri čemer v kvalifikacijah lahko nastopijo le ekipe, ki še nimajo pravice nastopa v ligi narodov.

Doslej prvi turnir Challenge Cup je lani gostila Portugalska in si z zmago tudi zagotovila nastop v ligi narodov.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več