single
[2]
123982

Liga prvakov kmalu z novim formatom

Avtor: Kenny Jan
20. 4. 2021, 14.32

Udeleženci torkovega kongresa Uefe v Montreuxu so predstavili novo obliko najelitnejšega nogometnega tekmovanja stare celine, z začetkom v tekmovalnem obdobju 2024/25. Ne samo, da se bo malce dvignilo število nastopajočih ekip, slednje bodo odigrale tudi večje število tekem.

Začnimo pri koncu (dogajanju v zadnjih dneh). Ena izmed tem pogovora je znova bila ustanovitev super lige. Uefa, na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom, s pomočjo drugih nogometnih organizacij, tudi Fife, še vedno močno obsoja in zavrača idejo o 20 elitnih klubih, ki bodo tekmovali med seboj namesto v ligi prvakov. ”Za nekatere klube so njihovi obiskovalci postali stranke, navijači porabniki, tekmovanja pa produkti,” je povedal Čeferin.

Beseda je nato stekla v glavno temo pogovora, to je v spremembo lige prvakov. Trenutna oblika zajema 32 klubov, razdeljenih v 8 skupin po 4, vsaka ekipa tako odigra najmanj 6 tekem. Od sezone 2024/25 bo število ekip z 32 naraslo na 36, kar pomeni, da bodo možnost tekmovanja z največjimi v Evropi dobila še dodatna 4 moštva.

Pod novim formatom, bodo kolektivi odigrali tudi 4 tekme več kot v sedanjem, torej 10 obračunov namesto 6. Zanimivo je predvsem to, da se ne bodo več srečali z isto ekipo dvakrat, ampak bodo 10 tekem klubi odigrali proti 10 različnim nasprotnikom – pol tekem doma, pol v gosteh. ”To da možnost ekipam, da se preizkusijo proti več nasprotnikom,” so poudarili pri Uefi.

Krovna evropska nogometna organizacija si od te oblike obeta tudi, da določeni klubi ne bodo bili uvrščeni v drugi del tekmovanja že po nekaj krogih skupinskega dela. ”Nova oblika prinaša večjo napetost, saj se bodo ekipe za mesto v izločilnih bojih borile do zadnjega večera skupinskega dela.”  Kako bo slednji praktično sestavljen, Uefa še nima prave ideje, čeprav določeni načrti obstajajo.

Ekipe, ki bodo po prvem delu uvrščene na prvih osem mest, si bodo neposredno zagotovile mesto v osmini finala, moštva med 9. in 24. mestom pa si ga bodo zagotovile prek ”play-offa”. Pri tem bodo ekipe med 8. in 16. mestom dobile možnost, da povratno tekmo odigrajo na domačih tleh.

Ekipe od 25. mesta nižje bodo iz lige prvakov izpadle, brez možnosti nadaljevanja evropske poti v ligi Evropa.

Od osmine finala naprej bo tekmovanje potekalo po modelu, ki ga poznamo tudi v aktualni izvedbi, torej dve tekmi, ena na domači, druga na gostujoči zelenici, v finalu pa zgolj ena tekma na nevtralnem terenu.

Poleg tega naj bi se nekoliko spremenila tudi oblika evropske lige, ne smemo pa pozabiti, da v sezoni 2021/22 prihaja tudi UEFA konferenčna liga.

Foto: Getty Images

 

Zadnje video vsebine

1

Gajser ekskluzivno za Šport TV: ”Občutek, ko imaš svojo progo, je fenomenalen” (VIDEO)...Več

2

Med množico Francozov po derbiju Ligue 1 pretep dveh italijanskih reprezentantov (VIDEO)...Več

3

Po enajstih letih črno-modra navijaška norija na ulicah Milana (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Inter do naslova? Seveda, če pa so pripeljali mene”...Več

2

Andrea, kaj ti je bilo tega treba?...Več

3

Marotta provocira Juventine: Komaj čakam, da pridem v Torino kot prvak...Več