pismo ikona
šport TV 1 logo
šport TV 2 logo
šport TV 3 logo

Liga NFL se je poravnala s “klečečim” Kaepernickom in mu bo izplačala odškodnino

Avtor: Marko Premrl
22. 3. 2019, 17.13

Nekdanji podajalec v ligi ameriškega nogometa NFL Colin Kaepernick, ki je v znak protesta proti odnosu do temnopoltih Američanov med predvajanjem himne pokleknil, in njegov nekdanji soigralec Eric Reid bosta v poravnavi od lige prejela približno 8,8 milijona evrov, je v četrtek poročal časnik Wall Street Journal.

Kaepernicka, ki leta 2016 ni želel stati med himno v znak protesta zaradi rasnih krivic in policijskega nasilja nad temnopoltimi, je ameriški predsednik Donald Trump močno kritiziral, zatem je še pozval lastnike ekip, naj odpustijo igralce, ki med ameriško himno v znak protesta pokleknejo ali dvignejo pesti.

Kaepernick je tako kot Reid, ki igra v obrambi na položaju tako imenovanega safetyja, tožil ligo, da so se moštva dogovorila, da mu nihče ne bo ponudil nove pogodbe, potem ko se mu je zadnja iztekla marca 2017.

Liga NFL in igralca so se v tajni poravnavi, ki je bila sklenjena prejšnji mesec, dogovorili, da bosta igralca prejela približno 8,8 milijona evrov, poroča Wall Street, ki je za znesek odškodnine izvedel od neimenovanih virov.

Ni pa znano, koliko bo prejel vsak izmed dvojice, ki je igrala za moštvo San Francisco 49ers, in koliko jima bo ostalo, ko bosta plačal sodne stroške.

Če bi zadeva šla na sodišče, bi lahko 31-letni Kaepernick glede na pogodbo sindikata igralcev prejel do trikrat višjo vsoto denarja, kot jo je izgubil zaradi dogovarjanja ekip, iztržil bi torej lahko celo do 80 milijonov evrov.

Igralca sta trdila, da ju lastniki klubov niso želeli, ker sta v znak protesta klečala med ameriško himno, Kaepernick tako zadnji dve sezoni ni igral za noben klub, Reid pa je šele sredi lanske sezone podpisal s Carolino.

Se je pa na Kaepernickovo stran postavil športni velikan Nike, ki je lani septembra podpisal s športnikom pogodbo in z njim posnel tudi odmeven oglas: “Verjemi v nekaj. Čeprav to pomeni, da žrtvuješ vse,” s katerim naj bi Nike mastno zaslužil.

NFL, najbogatejša športna liga na svetu, je lani maja sprejela pravilo, ki zahteva, da igralci med himno stojijo ali ostanejo v slačilnici, a je julija to pravilo prenehalo veljati, saj se je s sindikatom igralcev dogovorila, da bo odpravila pravila glede obnašanja igralcev med predvajanjem himne.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Ibra s “kung fu” udarcem skoraj odnesel glavo Ronaldu...Več

2

Albanec obstal sredi vrat in šokiral strelca enajstmetrovke (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Ronaldo priznal, da občuduje Brozovića...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Arašidi, beg, žoga in solze sreče: nenavadna odisejada Muse Juware...Več

2

Icardi poslal sporočilo Interju: Odšel sem v PSG, da bi osvajal lovorike...Več

3

Kumbulla: Branilec Hellasa, za katerega se tepejo italijanski velikani (video)...Več