single
[13,15]
142309

Lanišek pozdravlja konkurenco znotraj ekipe

Avtor: Rene Vidmar
18. 11. 2021, 11.15

S petkovimi kvalifikacijami ob 16.30 se bo v ruskem Nižnjem Tagilu začel tekmovalni spored sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Najboljši Slovenec v pretekli sezoni Anže Lanišek iz leta v leto napreduje in je postal prva violina v A-reprezentanci. V tem pogledu je konkurenca znotraj ekipe še toliko bolj dobrodošla.

Po zadnjih treningih je bil, kar se tiče ekipne moči in lastnih skokov, 25-letni Domžalčan zadovoljen. Tako kot glavni trener Robert Hrgota je tudi sam pohvalil predvsem Timija Zajca, Ceneta Prevca in Lovra Kosa, s katerimi bo ob Tilnu Bartolu in Domnu Prevcu del slovenske šesterice za prvi posamični tekmi sezone blizu virtualne meje med Evropo in Azijo. Ti bosta na sporedu v soboto in nedeljo ob 16. uri.

“Moram reči, da sem kar zadovoljen. Sem pa imel znotraj ekipe dovolj primerjave. Timi je zelo dobro skakal v zadnjem času, tudi Cene in Lovro, kar sem sam videl. Primerjave je bilo več kot dovolj, tudi glede rampe (naletnih mest, op. STA) sem kar zadovoljen,” je v značilnem mirnem slogu v pogovoru z novinarji pred odhodom v Rusijo razlagal Lanišek.

Vseeno je vedno dovolj prostora za napredek, pravi. “So določene stvari, ki bi jih lahko bolje speljal. Je pa tudi v redu, da je prišel kak slab teden, ko sem zganjal paniko, ker si nisem dovolj zaupal. Vse je treba poskusiti. Očitno ne morem vsega mirno speljati,” je dejal lani deveti skakalec sezone.

Lanišek se veseli nove sezone

Tudi nove sezone se zelo veseli, tudi zaradi občutka, da je zima dejansko pred vrati ter da se z njo začenja lov na čim boljše uvrstitve. “V bistvu se veselim vsega. Še posebej tega, da grem na sneg. To, da je občutek zime, je zame nekaj najboljšega. Tudi po koncu lanske sezone sem šel še na sneg smučat, turno ali navadno. Takrat se še posebej sprostim,” je še omenil 25-letnik.

Njegova posebna želja za to sezono je, da bi bil manj samokritičen, saj da to prinaša preveč dodatnega stresa. Tudi kar se tiče poškodbe hrbta, ki ga je ovirala v lanski sezoni, je našel povezavo prav zaradi takšnega pristopa do skakanja. “Hrbet je v redu, v zadnjem obdobju nisem imel nobenih težav. Videl sem, da če sem preveč agresiven sam do sebe, samokritičen in želim preveč, me ta stvar začne ustavljati. Dobro je, da imam zavoro, varovalko, da točno vem, da se ustavim, stopim korak nazaj in grem nazaj k osnovam,” je poudaril najboljši slovenski skakalec minule zime in tega poletja (peti v skupnem seštevku).

”Pritiska rezultata ni!”

S čim pa bi bil zadovoljen za uvod v letošnje tekmovalno obdobje? “S tem, da ne bom kompliciral, da bom prišel gor in se ne bom obremenjeval s tem, kako bom počepnil ali obrnil roke. Želim sproščeno opraviti svoje skoke. Pritiska rezultata ni. Ne čutim, da bi si karkoli želel ali moral. Grem sproščeno poiskat svoje skoke. Če bodo, bodo, če ne, ne. Vedeti moramo, da začetek sezone ne pokaže vedno realnega stanja,” je dodal 25-letni očka in od lanskega poletja tudi mož življenjski sopotnici Nastji.

Med obema zimama je s kolegi v reprezentanci prvič preizkusil tudi vetrovnik na Švedskem in bil pozitiven glede njegovih učinkov. “Tako bom rekel, večkrat bo treba iti. Zase vem, da ko sem prišel na prvi trening po vetrovniku, sem začutil to, kar sem čutil v vetrovniku. To je bil ta plus. Moramo pa vedeti, da ko nekaj tam naštudiraš, tega na skakalnici ne smeš početi na silo, to moraš spraviti v podzavest in potem vse pride samodejno. Se pa je čutila določena razlika in verjamem, da je še prisotna. Tuje ekipe se tega kar poslužujejo in nekaj na tem že mora biti,” je še dodal Lanišek.

Slednjega je za skoke navdušil Rok Benkovič, ki je leta 2005 postal svetovni prvak v Oberstdorfu. Zdaj želi kot takrat Benkovič vračati svojemu klubu tudi z dresi, opremo in podobnim. “Vem, koliko je meni pomenilo, ko sem dobil dres, s katerim je Rok Benkovič postal svetovni prvak. Upam, da je fantom in dekletom to pomenilo pol toliko, kot je meni. Klub je tisti, ki je vame vložil zelo veliko. To je minimalno, kar lahko vrnem,” je za konec pogovora z novinarji dejal slovenski reprezentant.

Foto: Grega Valancic / Sportida
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Sporna enajstmetrovka za zmago Bayerna...Več

2

VIDEO: Šimundža: Nisem nezamenljiv, v stilu mariborske šole si sam nalagam pritisk...Več

3

VIDEO: Sellouki, mariborski nogometni samouk...Več

Najbolj brano ta mesec

1

NAPOVED TEDNA: Začetek na ledu, konec v Celju...Več

2

VIDEO: Šport TV, Olimpija in Mura v akciji “30 sekund ti lahko reši življenje”...Več

3

Zakaj je berlinski derbi tako poseben?...Več