single
[8]
109451

Kristjan Čeh po izjemni sezoni še več pričakuje v olimpijskem letu

Avtor: Blaž Magdič
18. 9. 2020, 21.39

Ptujčan Kristjan Čeh po izjemni sezoni, v kateri je ujel svetovni vrh, še več pričakuje v naslednji olimpijski, v kateri se želi zadržati med najboljšimi v metu diska. Enaindvajsetletni študent agronomije s svojo ekipo načrtuje 70-metrsko znamko do OI v Parizu 2024, a se je temu že letos 23. junija v Mariboru z 68,75 m zelo približal.

“Sedemdeset metrov mogoče še ne bom presegel naslednje leto ali čez dve leti, ampak se bo prej ali slej zgodilo. Cilj vsakega športnika je tudi olimpijska medalja, torej tudi moj,” je pred OI 2021 v Tokiu izpostavil Čeh, ki je že letos dosegal daljave za zlate medalje na OI ali svetovnih in evropskih prvenstvih.

“Veliko se je zgodilo letos. Med karanteno na začetku epidemije novega koronavirusa smo spremenili mojo tehniko, tudi trenirali malo drugače. Zato nisem vedel, kaj lahko pričakujem pred sezono. Zgodilo pa se je najboljše mogoče, že prva tekma je prinesla 66,29 m junija v Domžalah, nato pa je šlo le še navzgor do evropskega mlajšega članskega rekorda. Konstanto sem metal okrog 64, 65 m in sem vedel, da se lahko kosam z najboljšimi na svetu. Nepričakovano odlična sezona,” je na novinarski konferenci strnil Čeh.

Letos je krepko presegel 66 m, kar je olimpijska norma za Tokio. “Norme v tej sezoni sicer ni mogoče doseči, a če sem letos toliko vrgel, potem drugo leto ne bo večjega problema, da jo dosežem. Lahko rečem tudi, da je prestavitev OI mogoče celo dobra zame, leto dni več tekmovanj bom imel in s tem več izkušenj, lahko se še veliko naučim.”

V tej sezoni v neposrednih dvobojih svetovnega vrha ni premagal le aktualnega svetovnega prvaka Daniela Stahla iz Švedske. “V Berlinu sem mu bil zelo blizu, en centimeter ni veliko, ampak je tudi nekaj. Iz treh metrov razlike med nama sem prišel na centimeter razlike, to pa tudi nekaj pomeni.”

Večino prejšnjih tekmovalnih sezon je imel v domači konkurenci. “Tuja konkurenca me sicer bolj motivira, ampak kaj posebej drugače se tudi v tuji ne počutim. Nič večjega pritiska ne čutim kot prej. Vsi iz svetovnega vrha se dobro razumemo in se pogovarjamo med seboj. Potem pa sem jih tudi premagal in si verjetno pridobil tudi nekaj spoštovanja.”

Stanko Štuhec iz Fakultete za šport v Ljubljani, ki pomaga Čehu in njegovemu trenerju Gorazdu Rajherju, je izpostavil, da je Čeh v letu dni izboljšal osebni rekord za pet metrov. “Za tak napredek se običajno potrebuje en olimpijski ciklus. Pri spremljanju Čeha uporabljamo nove znanstvene metode. Imenujejo se konkurenčne prednosti, ne gre le za analizo in spremljanje same tehnike,” je pojasnil Štuhec.

Izpostavil je, da ima 2,06 m visoki in 124 kg težki Čeh izjemne telesne lastnosti, tako pri moči rok, nog, trupa. Vse to je nadgrajeno z gibalnimi sposobnostmi, eksplozivnostjo, izjemno telesno simetrijo.

“Ta ni značilna za metalce, ki imajo zelo enostranske obremenitve. Čeh ima tudi tu prednost, pomembno pri preprečevanju poškodb. Temu dodamo še delavnost in samodisciplino. Vse to, kar ima, želimo ohraniti. Merimo tudi srčnožilno kondicijo, da bdimo, kako hitro se je sposoben regenerirati ter kako se negativen stres pri njem pozna in kako ga nevtralizirati. Osnovni cilj je, da Čeh ostane zdrav v dolgi športni karieri in nato tudi po njej,” je izpostavil Štuhec.

Glavni manager Čeha je Aldo Ino Ilešić, nekdanji kolesar in sopotnik slovenske rekorderke v skoku v daljino Nine Kolarič. “Trener Rajher je na vrhu piramide, moja naloga pa je, da povezujem vse druge in Čehu nudimo kar največjo pomoč na športni poti, da je osredotočen na treninge ter tekmovanja, obdan z ekipo, ki ji zaupa,” je pojasnil Ilešič.

Novinarsko konferenco so pripravili v Novi vasi pri Markovcih, v neposredni bližini Ptuja, najstarejšega mesta pri nas. Tam domuje firma Reseda, ki je podpisala desetletno sponzorsko pogodbo s Čehom. Direktor podjetja je Damjan Habjanec, tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije. Ilešič je dodal, da ekipe, kot nastaja okrog Čeha, za vrhunske dosežke letno potrebujejo med 50.000 in 70.000 evrov; ostale dogovore nameravajo skleniti do konca leta.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Pancar ogret za sezono, vožnja na treningu že “na polno” (VIDEO)...Več

2

Epska provokacija: Skupinica otrok “pila” živce navijačem velikih rivalov (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Magovac z zadetkom s svoje polovice načel mrežo Lustenaua...Več

Najbolj brano ta mesec

1

”Novim zmagam naproti” – Gajser in HRC Honda predstavila nov ”look” (FOTO)...Več

2

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

3

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več