single
[15]
153341

Kriechmayrju zadnji superveleslalom sezone, Kildeju mali kristalni globus

Avtor: Klemen Verlič
17. 3. 2022, 15.59

Avstrijec Vincent Kriechmayr je po finalnem smuku zmagal tudi na zadnjem superveleslaloma sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. Na obeh zadnjih moških tekmah zime v hitrih disciplinah v Courchevelu je drugo mesto osvojil Švicar Marco Odermatt (+0,53). Njegov rojak Gino Caviezel (+0,75) je bil tretji.

Danes četrti Norvežan Aleksander Aamodt Kilde si je že pred superveleslalomskim finalom zagotovil zmago v posebnem seštevku discipline.

Pri moških je veliki kristalni globus prvič pripadel Odermattu, ki je že v Kranjski Gori odločil obračun za skupni seštevek s Kildejem, ki pa je sezono končal z obema malima globusoma v hitrih disciplinah. V sredo je v dvoboju za smukaški seštevek za 13 točk ugnal Švicarja Beata Feuza.

Na sporedu finala sezone svetovnega pokala 2021/22 v Franciji so še trije tekmovalni dnevi. V petek bo na sporedu paralelna ekipna mešana tekma tudi s slovensko udeležbo na startu, v soboto bo moški veleslalom z Žanom Kranjcem in ženski slalom z Ano Bucik in Andrejo Slokar, v nedeljo pa ženski veleslalom z Bucikovo na startu. Moški slalom bo minil brez slovenske udeležbe.

Odermatt si je ob koncu minulega tedna v Kranjski Gori na 61. Pokalu Vitranc zagotovil tudi mali veleslalomski globus.

Le slalomski globus še nima lastnika. Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zmagal na obeh veleslalomih za 61. Pokal Vitranc, ima pred prvim zasledovalcem rojakom Lucasom Braathenom 48 točk prednosti.

Tridesetletni Kriechmayr, aktualni avstrijski športnik leta, je tako kot v finalu sezone svetovnega pokala 2017/18 in na lanskem svetovnem prvenstvu v Cortini d’Ampezzo zmagal na obeh tekmah v hitrih disciplinah.

To je bila njegova dvanajsta zmaga v svetovnem pokalu, sedma superveleslalomska. Kriechmayr je lani zmagal v posebni superveleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala za svoj prvi kristalni globus. Letos je v superveleslalomskem seštevku končal na tretjem mestu, ko je za finalne stopničke sezone v avstrijskem dvoboju za zgolj tri točke ugnal rojaka Matthiasa Mayerja.

Od Slovencev sta superveleslalomske točke osvojila Martin Čater in Boštjan Kline. Čater z 12. in 21. mestom, Kline pa s 26. mestom.

Sezono v seštevku discipline sta končala na 34. oziroma 47. mestu in nista bila del najboljše petindvajseterice, ki si je prislužila nastop na zadnjem superveleslalomu sezone.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Dallas s 50 točkami naskoka razbil Utah, Dončić znova do trojnega dvojčka (VIDEO)...Več

2

Najboljši podajalec lige: Presenetilo me je, 9 asistenc je res veliko! (VIDEO)...Več

3

Arnol: “Letošnja sezona je nad pričakovanji, a glavni cilj ostaja stabilnost” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljkovič: Čaka nas še veliko dela (VIDEO)...Več

3

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več