Krepat ma ne molat

Avtor: Nejc Mravlja
8. 2. 2021, 13.37

Raje umreti, kot popustiti. Čakavska parola, ki jo prebivalci Kvarnerja radi izpostavijo za svojo. Še posebej tedaj, ko jih kdo razdraži, zbode ali močneje poboža njihovo s ponosom jasno izraženo lokalno pripadnost. Geslo je uporabno orodje tudi na športnem področju in je že skoraj pol stoletja eden motov HNK Rijeka in velja za enega osnovnih postulatov njene zveste navijaške skupine Armada. Na sobotnem gostovanju v prestolnici so ga znova poosebili njeni miljenci, kar jim je po dobljeni bitki, ta bi se kaj lahko obrnila v drugačno smer, priznal tudi slovenski vodja stroke.

Na zelenici relikta iz nekega drugega obdobja se je Rijeka znova (kot že tolikokrat v sezoni) izkazala z darežljivostjo. Varovanci Simona Rožmana so domači Lokomotivi poklonili priložnost, da zgolj teden po skalpu Majstora s mora rani še ponos Kvarnerja. Gol osamljenega Albanca Sherifa Kallakuja in natančna izvedba enajstmetrovke nekdanjega hrvaškega reprezentanta Josipa Pivarića sta Lokosom na široko odprla duri, za katerimi se je skrival poln točkovni izkupiček. Do 68. minute je gostujoča barka polagoma tonila. Predvsem po lastni zaslugi. Nato pa je stvari v svoje roke vzela bivša Olimpijina puščica Luka Menalo, ki je v tekmečevem kazenskem prostoru prelisičila Branimirja Cipetića in prepričala sodnika Damirja Batinića, da je bosanskemu branilcu dodelil drugi rumeni karton v razmiku treh minut. Odgovornost za izvedbo kazenskega strela je prevzel reški Raheem Sterling Robert Murić, matiral Krševana Santinija in gostom omogočil vznemirljivejšo končnico, a do novih prebliskov je gledalstvo pred TV zasloni moralo potrpežljivo počakati do sodnikovega dodatka.

Številčno oslabljeni domačini so se v nadaljevanju ritmičnega obračuna v ulici pesnikov oprli na poljub sreče in mojstrstvo Santinija. Slednji je dvakrat ustrezno odgovoril na preteč klic Domagoja Pavičića, vmes je Sterling Yatéké po veliki napaki Kira Papadopoulosa iz neposredne bližine nastreljal prečko … Zdelo se je, da bodo gostje navzlic nogometašu več znova streljali samo v prazno, potem pa jih je z nepričakovanim darilom v zadnji minuti rednega dela osrečil zmedeni tekmec. Kemal Osmanković je pred svojimi vrati nespretno zaustavil Rožmanovega aduta med rezervisti Sandra Kulenovića in Batinić je še drugič pokazal na belo piko. S Santinijem se je znova vzorno poigral Murić in sklenil misijo izenačenje. Da bo šok za varovance Jerka Leka še močnejši, je v zadnji akciji na dvoboju po novem neodločnem posredovanju domače zasedbe s polvolejem poskrbel Kulenović in dokončno začinil Rijekino četrto sezonsko ligaško zmago po preobratu.

Z odmevnim uspehom, s katerim so dobitno sklenili niz šestih izzivov v razmiku zgolj osemnajstih dni, so si Beli izdatno okrepili samozavest pred sredino preloženo jadransko klasiko 5. kroga s Hajdukom. Naslovni moto v ekipi pod vodstvom 37-letnika iz Štor navkljub spremenljivi formi očitno še ni zamrl. Pod taktirko nekdanjega trenerja Celja in Domžal je Rijeka drugič obrnila zaostanek z 0-2 v zmago (po lanskem majskem domačem polfinalu pokala z Osijekom), v hrvaškem prvenstvu pa ji je to uspelo šele tretjič (po 30. juliju 2006 v Vinkovcih, ko je po 39 minutah proti Cibalii zaostajala z 1-3, a naposled slavila s 4-3, in 24. aprilu 2010, ko se je po končnem izidu 3-2 na Kantridi kljub izdatnemu vodstvu za zmago pod nosom obrisal Zadar). Slovenski trener je zasluge za izpolnjen preobrat pripisal njegovim akterjem. »Vsa čast igralcem, še posebej rezervistom. Dokazali smo povezanost in do konca verjeli v uspeh. Za nami je infarktna tekma, opazna je utrujenost, ki je vzrok za naše napake, vendar na zadnjih tekmah smo dokazali, da igramo dobro in si ustvarjamo nemalo priložnosti, žal pa na preenostaven način dobivamo zadetke. Zgoščen urnik nas ubija, praktično nimamo časa za ustrezno analizo in osvežitev, kar traja že skoraj tri tedne, a to ni in ne sme biti alibi. Vesel sem, da nogometni bog vse vidi in nas kdaj pa kdaj razveseli.«

Rožmanovo moštvo bo v novi etapi kljubovanja natrpanemu razporedu znova na delu že v sredo, ko na Rujevico prihaja po treh ničlah v zadnjih štirih preizkušnjah ranjeni splitski dišpet. V dvoboju belih nasprotnikov se bo Rijeka vnovič oprla na bodrilno čakavsko parolo. Si bo znova zaslužila tudi pomežik tistega tam zgoraj?

Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več