šport TV 1 logo
11:30
VN Francije, druga dirka MXGP
šport TV 2 logo
11:45
TV Shopping
šport TV 3 logo
11:00
Četrtfinale: Češka - Nemčija IIHF SP elitne divizije 2019

Kranjec na zadnjem veleslalomu na 5. mestu

Avtor: Gregor Kovačič
17. 3. 2018, 14.59

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagovalec tudi zadnjega moškega veleslaloma za svetovni pokal v Aareju na Švedskem. Norvežan Henrik Kristoffersen je bil drugi (+0,23), tretje mesto je pripadlo Francozu Victorju Muffatu Jeandetu (+0,26). Slovenski finalist Žan Kranjec (+1,10) je bil peti, sezono pa je sklenil na šestem mestu v veleslalomskem seštevku.

Hirscher je vodil že po prvi vožnji in v finalu le potrdil status najboljšega.

Aktualni veleslalomski olimpijski prvak je osvojil svojo že 58. zmago v svetovnem pokalu, 28. veleslalomsko. Pred njim na moški lestvici je le sloviti Šved Ingemar Stenmark z 86 zmagami, od tega 46 veleslalomskih.

Boj za veleslalomsko krono sezone je bil že vnaprej odločen. Hirscher si je že pred prihodom na Švedsko zagotovil kar tri kristalne globuse, velikega za že sedmo zaporedno zmagoslavje v skupnem seštevku sezone ter mala za dobljena seštevka tako veleslaloma kot slaloma.

Hirscher je v tej sezoni svetovnega pokala zbral že 13 zmag, od tega je zmagal na sedmih klasičnih veleslalomih, dobil pa je tudi olimpijski veleslalom in lani še veleslalom na svetovnem prvenstvu. Po številu zmag v eni sezoni se je izenačil s Stenmarkom in rojakom Hermannom Maierjem. Že jutri na slalomu pa se lahko izenači s Švicarko Vreni Schneider, ki je v sezoni 1988/89 štirinajstkrat zmagala, kar je največ v tej statistični kategoriji alpskega smučanja v ženski in moški konkurenci.

Kranjec, ki je na veleslalomu v Kranjski Gori prvič nastopil kot del najboljše sedmerice na startu, je na prvi progi vpisal četrti čas, na drugi progi pa je boj za stotinke izgubil zlasti na zadnji prelomnici ter nekoliko poslabšal svojo končno uvrstitev v primerjavi s prvo vožnjo. Kranjec je bil na drugi progi 12. Kristoffersen je postavil najhitrejši čas finala, 36 stotink sekunde je bil hitrejši od v finalu “komaj” četrtega Hirscherja, kar pa še vedno ni bilo dovolj za zmago.

Norvežan je tako postavil poseben rekord, postal je prvi smučar v zgodovini, ki je na šestih tekmah v posamični disciplini končal na drugem mestu, ne da bi v sezoni vsaj enkrat zmagal. Pred Kristoffersenom je ta rekord držal Švicar Max Julen, ki je bil v sezoni 1982/83 petkrat drugi, brez zmage.

Kranjec je s petim mestom izenačil drugi najboljši dosežek v tej sezoni svetovnega pokala. Peti je bil tudi na veleslalomih v Kranjski Gori in Adelbodnu. Za Kranjcem je najboljša sezona v karieri, ki jo je kronal s prvimi stopničkami v svetovnem pokalu. Tretji je bil decembra na veleslalomu v Alta Badii. Olimpijski veleslalom je končal na četrtem mestu.

Marcel Hirscher

“Načeloma sem danes smučal dobro. Prva vožnja je bila dobra, mogoče s kakšnimi manjšimi napakami. Druga vožnja ni bila slaba, a glede na to, da je bil zelo lahek veleslalom in da je bila proga skrajšana, si moral odpeljati zares optimalno. Ne da sem kaj zaviral, a mogoče bi se dalo iti še bolj na limit. A na splošno gledano, je rezultat spet super. Zadovoljen sem, cela sezona je tekla zelo dobro. Je pa tako, da sem bil že tolikokrat zraven, da si želim priti na stopničke,” je svoja zadnja nastopa ocenil Kranjec.

Glavni trener Klemen Bergant je o Kranjčevem nastopu dejal: “To, da je bil Žan na petem mestu oziroma večino sezone na mestih od 3 do 7, je sigurno dobro. Če se nisem zmotil, ko sem računal, bo na startni lestvici svetovnega pokala končal kot četrti veleslalomist na svetu. To je noro dobro. Malo premalo cenimo ta njegova četrta in peta mesta, a na vsaki taki tekmi je v igri za stopničke. Mislim, da bo v prihodnosti, po tem, ko je letos prišel na okus, še za kaj več ali pa za čisto na vrh. Je pa tu kar nekaj dobrih fantov in on je nenehno med njimi. Z njegovo veleslalomsko sezono moramo biti zadovoljni, če ni bi bili, glede na izhodišče na začetku, to ne bi bilo v redu.”

“Žan je že v osnovi boljši smučar kot lansko leto. Je močnejši, tudi glava je močnejša, smuča bolje, ima več izkušenj. Napreduje že tretjo sezono zaporedoma in to je sklep vsega tega. Zelo je pa pomembno to, da on ve, česa je sposoben, kako se lahko bori z vsemi temi fanti. Prejšnji teden je v Kranjski Gori prvič startal med sedem, če pa preštejemo kolikokrat je že bil med sedem v zadnjih dveh letih pa je teh številk kar nekaj. Težko bi rekel, da je na kakšen področju bolj napredoval kot na drugem, cel paket je boljši, kot je bil lani,” je sklenil Bergant.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Zmagoviti skok Gajserja in plapolanje slovenskih zastav...Več

2

Italijani razkrivajo: Iličić dogovorjen z novim klubom in s 700.000 eur boljšo pogodbo...Več

3

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več