šport TV 1 logo
09:00
Sassuolo - Inter Serie A
šport TV 2 logo
09:00
Rijeka - Osijek Hrvaška liga
šport TV 3 logo
09:00
Marseille - Nantes Ligue 1

Kosovo: talilni lonec s pridihom sambe

Avtor: Nejc Mravlja
10. 9. 2019, 11.24

Angleški ljubitelji nogometa so se po decembrskem žrebu kvalifikacijskih skupin za prihajajoče evropsko prvenstvo zadovoljno muzali. Ples kroglic jim je namenil občasno udeleženko velikih tekmovanj (Češko) in tri balkanske tekmece, med katerimi je eden že leta nezmožen velikega meta (Bolgarija), drugi pa prepreden z nihanji na in zunaj igrišč (Črna gora). Ostane še tretji, ki je že decembra predstavljal na papirju največjo uganko. Prvotno brezskrbno misel na umirjeno pripravo »treh levov« za dvoboja s Kosovom sta slabo leto pozneje zamenjala skrb in spoštovanje.

Kdo bi si mislil? Novinec na mednarodnem prizorišču je prve štiri izzive oddelal z odliko. Sobotna rezultatsko nizka (2-1), a vsebinsko prepričljiva zmaga po preobratu na Češko je mlado reprezentanco dokončno umestila na nogometni zemljevid. Izhodišče pred nocojšnjim dvobojem z Angleži se zdi zavidljivo: osem točk, drugo mesto, sopomenka neposredne uvrstitve na prihajajoče veliko tekmovanje … Dovolj razlogov za izbruh vsesplošne evforije, pomešane z afektiranimi vzkliki: »Smo balkanski Brazilci!«

Enajst let po razglašeni neodvisnosti (2008) je dvomilijonska država, povečini naseljena z albanskim prebivalstvom, postala prepredena z žarki nogometne vročice. Ker je Kosovo zgolj delno mednarodno priznano, sta mu Uefa (in Fifa) do leta 2016 vztrajno zapirali vrata. Prva kvalifikacijska zgodba – boj za nastop na mundialu v Rusiji – je pričakovano vsebovala kopico porodnih krčev, prilagajanj na novosti in mestoma spominjala celo na križev pot: devet porazov, remi, trije doseženi in dva ducata prejetih zadetkov. Ko se je že zdelo, da bodo modro-rumeni dlje časa tavali v predoru, se jim je na poti dozorevanja kmalu pokazala luč. Domača krovna organizacija je marca lani za selektorja izbrala izkušenega Švicarja Bernarda Challandesa, manj znanega strokovnjaka, a imenitnega motivatorja, ki je izvrstno generacijo švicarske mlade reprezentance (Alex Frei, Stéphane Grichting, Ludovic Magnin, Ricardo Cabanas …) na domačem evropskem prvenstvu leta 2002 v zahtevni konkurenci popeljal do polfinala, sedem let zatem pa je s Zürichom osvojil do danes zadnji (dvanajsti) prvoligaški naslov.

Mož z izstopajočo govorico telesa je preporodil Dardance, ki bodo nocojšnje gostovanje v Southamptonu pričeli z zavidljivim nizom. Začenši z uspešno premiero proti Madagaskarju marca lani (1-0) so ostali neporaženi na štirinajstih preizkušnjah. Nasproti pa jim niso stale zgolj manj uveljavljene ekipe, proti katerim bi si z visokimi zmagami dvigovali samozavest in statistiko. O nastajajoči moči novinca bi imeli precej za povedati Danci (prijateljski remi 2-2) in tekmeci v skupini C Lige narodov, kjer si je Kosovo brez težav priigralo napredovanje.

Bogastvo izseljenske matice

Za predjed novega, šele drugega kvalifikacijskega plesa so Challandesovi varovanci postregli z dvema specialitetama: z zmago v izdihljajih neizprosnega junijskega obiska bolgarske prestolnice (3-2) in s sobotnim preobratom proti Čehom v vročem vzdušju stadiona v Prištini (2-1), izborjenim brez pomoči dveh poškodovanih stebrov moštva (krilnega igralca Reimsa, Arberja Zenelija in napadalca Werderja iz Bremna, Milota Rašice). Tako proti Bolgarom kot v petek je zadel ostrostrelec Fenerbahçeja, Vedat Muriqi, ki bo z adutom valižanskega Swanseaja, Bersantom Celino, tudi nocoj proti Angležem tvoril pogonsko os vse bolje naoljenega stroja.

Šopek vzporednic med reprezentanco in novo nastalo državo se ponuja sam po sebi. Ekipa je sestavljena iz izseljencev ali njihovih potomcev, ki so jih jarem Miloševićevega režima v devetdesetih, vojna za neodvisnost (1998-99) in krhko gospodarstvo poslali s trebuhom za kruhom iskat boljši jutri v Švico, Nemčijo, Avstrijo, Skandinavijo … Članska reprezentanca trenutno sestoji iz igralcev, ki si klubski kruh služijo v štirinajstih evropskih ligah. Nobeden od junakov sobotne zmage ne nastopa za kosovski klub, večina v povprečju izjemno mlade zasedbe (povprečna starost nastopajočih proti Češki je znašala slabih 23 let) na Kosovu niti ni bila rojena.

»Nobene panike!«

Igralci po uvodnih prebliskih prekipevajo od želje po dokazovanju. »Združeni lahko s pomočjo navijačev dosežemo marsikaj,« je po zadnji zmagi v mikrofon domače javne televizije samozavestno razlagal kapetan Amir Rrahmani, ki je po štirih sezonah na Hrvaškem letos poleti prestopil k povratniku v italijansko nogometno elito, Hellasu iz Verone. »Uspeh nad Češko nam je odprl vrata Eura. Sledi težko pričakovan dvoboj z Anglijo,« je dodal Bersant Celina.

»Ne bo nam lahko,« je opozoril rojeni Frankfurtčan in vezist nemškega drugoligaša iz Sandhausna, Besar Halimi. »Angleška reprezentanca je mozaik igralcev, ki že vrsto let nastopajo v Ligi prvakov. Prihajajoča preizkušnja je zato za nas velik izziv, pomemben za nadaljnjo rast, a v tekmo ne bomo šli z belo zastavo.«

Še pred letom na Otok so lokalni mediji povzeli bistvo pomenljivega selektorjevega sporočila: »Pred srečanjem s Čehi sem igralcem zabičal, da se moramo boriti kot norci in teči po igrišču kot naviti … Da bi premagali Angleže, se jim moramo zoperstaviti kot popolni fanatiki.« Podpornice in pristaši modro-rumenega talilnega lonca verjamejo v nov čudež. Nocojšnji izziv se v osnovi zdi mukotrpen in neizprosen, a Kosovci so si za zgled vzeli svoje velike nogometne vzornike, Brazilce. Tudi ti so semtertja prisiljeni priznati premoč nasprotniku, a ne glede na razplet ostajajo Brazilci.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Messi se je poklonil Maradoni...Več

2

VIDEO: Rupnik znova uprizoril Messija...Več

3

VIDEO: Igralci Lazia preklinjali ob obupnem pristanku “novega” letala...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Srce, veliko kot garderobna omara...Več

2

BLOG: Mesto, kjer se otroci rojevajo z vratarskimi rokavicami...Več

3

Maldini: Sram me je bilo, ko sem videl posnetke tekem proti Maradoni...Več