single
[15]
121584

Košir po svoj drugi kristalni globus

Avtor: Blaž Magdič
19. 3. 2021, 10.09

S paralelnim slalomom v nemškem Berchtesgadnu se bo v soboto končala sezona svetovnega pokala alpskih deskarjev na snegu. Sezona, v kateri so bili tekmovalci izredno izenačeni, posledica tega je, da jih je v skupnem seštevku kar devet v stotih točkah, kar pomeni, da jih ima toliko še možnosti osvojitve velikega kristalnega globusa.

Med njimi je tudi slovenski tekmovalec Žan Košir. Šestintridesetletni Tržičan se je po neuspehu na domačem svetovnem prvenstvu na Rogli praktično vdal in odpisal odmevne dosežke v tej sezoni, a je po zmagi na domači tekmi svetovnega pokala, ki jo je dosegel le nekaj dni po prvenstvu, nepričakovano vendarle dobil še eno priložnost. Drugič v karieri lahko osvoji veliki kristalni globus, trenutno je v skupni razvrstitvi na tretjem mestu.

“Še mene je presenetilo, da se lahko na zadnji tekmi kljub tekmi manj od tekmecev borim za kristalni globus, ki v našem športu pomeni največ. Enega velikega že imam, tudi še enega malega, še nekajkrat sem bil blizu, ko je kot letos odločala zadnja tekma. Imam izkušnje, zato lahko rečem, da vem, kako ga osvojiti. Prepričan sem, da se bo v Nemčiji za njega potrebno uvrstiti na stopničke, najbrž celo zmagati. Nisem obremenjen, sem pa zadovoljen, da se bo odločalo v slalomu,” je dejal dobitnik treh olimpijskih kolajn in zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2014/15, ki je doslej tudi edini slovenski deskar, ki je osvojil veliki globus.

Pred zadnjo tekmo svetovnega pokala je v vodstvu Italijan Aaron March, ima dve točki prednosti pred Rusom Dimitrijem Loginovom, ki je na Rogli osvojil naslov svetovnega prvaka v paralelnem veleslalomu, skupne zmage v svetovnem pokalu pa še nima. Košir, letos ima v svoji zbirki tri uvrstitve na stopničke, zaostaja vsega 13 točk.

Zaostanek Avstrijca Andreasa Prommeggerja, ki ima v svoji lasti že tri velike kristalne globuse, znaša 25 točk, možnosti imajo tudi še Rus Andrej Soboljev, Avstrijec Benjamin Karl, oba že nekdanja skupna zmagovalca, Karl celo trikratni, še en Rus Igor Slujev ter Italijana Edwin Coratti in Roland Fischnaller, sicer branilec naslova.

Tim Mastnak, pred dvema letoma drugi v skupnem seštevku – drugi je bil dvakrat tudi Dejan Košir, tretja pa sta bila Žan Koši dvakrat in Rok Flander, je trenutno na 18., Rok Marguč pa je 36.

Pri dekletih, med katerimi je letos od Slovenk nekajkrat nastopila le Sara Goltes, ki pa točk ni osvojila, imata možnost za globus le dve tekmovalki, in sicer Nemka Ramona Hofmeister in Rusinja Sofija Nadiršina, ki za branilko naslova zaostaja 50 točk.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Cvijanović: ”Maribor potrebuje izkušenega trenerja na visokem nivoju” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Vratar Hanse ob razporejanju soigralcev pozabil na žogo, napako izkoristil napadalec...Več

3

Zlata številka spet v pravih rokah (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser je novi svetovni prvak! (VIDEO)...Več

2

Jan Pancar: Motokros je na Finskem veliko bolj razvit, kot misli večina...Več

3

Srebrnič ima protistrup za Olimpijo, sliši na ime sodnikov podaljšek...Več