šport TV 1 logo
20:55 V ŽIVO
Polfinale: Reims - PSG Francoski ligaški pokal
šport TV 2 logo
20:40 V ŽIVO
Joventut - Tofas Eurocup
šport TV 3 logo
20:25 V ŽIVO
Brescia - Oldenburg Eurocup

Košarkarska zveza Slovenije ima danes 70. rojstni dan

Avtor: Marko Premrl
15. 1. 2020, 10.17

Košarkarska zveza Slovenije bo danes prvič v tem letu obeležila okrogli jubilej. V dvorani Tabor v Ljubljani, kjer je bila pred sedemdesetimi leti ustanovna skupščina, se bodo ob rojstnem dnevu zveze zbrali košarkarski prijatelji in poslovni partnerji iz vse Slovenije. Goste bo zabaval Klemen Slakonja.

Košarkarska zveza Slovenije bo 70. obletnico obeležila še dvakrat. Junija s posebnim presenečenjem in tekmami moške članske reprezentance v Stožicah ter nato septembra, ko bo ob glavnem praznovanju luč sveta ugledal film o nepozabni poti slovenske moške izbrane vrste na evropski prestol.

Danes pred točno sedemdesetimi leti je bila na ljubljanskem Taboru ustanovna skupščina KZS. Košarkarska društva in zveze so bile pred letom 1950 del Fizkulturne zveze Slovenije (FZS), organizacijske težave pa so botrovale temu, da se je ustanovila samostojna zveza. Leta 1949 je Zveza športnih iger Slovenije imenovala iniciativni odbor, ki je pripravil ustanovno skupščino, vodil pa ga je Adi Klojčnik.

Ustanovitelji Košarkarske zveze Slovenije so bili Tine Benedičič, Adi Klojčnik, Danilo Erbežnik, Vojmil Šerbec, Marko Deu, Stane Fugina, Tugomir Vozelj, Peter Breznik, Dušan Kit in Miran Počkar.

Prvi predsednik Košarkarske zveze Slovenije je postal Tine Benedičič, Adi Klojčnik prvi, Alfonz Ledinek pa drugi podpredsednik. Sekretarja sta bila Peter Breznik in Tilka Završnik (kasneje Gajšek), strokovni referent Miloš Kosec, Tine Supančič je skrbel za finančno-materialno poslovanje, dr. med. Anton Lavrič pa za zdravstvo. V nadzornem odboru so sedeli Tomaž Šaunik, Karel Daneu in Stane Fugina, disciplinsko komisijo je vodil Adi Klojčnik, tehnično pa Milorad Pecinič.

Košarkarska zveza Slovenije je ob koncu leta 1950 združevala devetnajst sekcij in imela 630 članov. Sedemdeset let kasneje je v krovno slovensko košarkarsko organizacijo včlanjenih 134 registriranih klubov oziroma društev. V letošnji tekmovalni sezoni ima od kategorije U13 pa vse do članske kategorije podeljeno pravico nastopa 8.929 domačih igralcev in igralk ter 206 tujcev in tujk. Od leta 2000, ko je bil vzpostavljen nov registracijski sistem, je vseh registriranih domačih igralcev 44.445, tujcev pa 1.668.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Vratar v Škofji Loki poskrbel za bombo-lob sezone...Več

2

177 odtenkov neustavljivega Kuna Agüera...Več

3

VIDEO: Slimani globoko v prepovedanem položaju, VAR pa gol priznal...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nori Zlatan že v prvi minuti s kolenom “uničil” Hrvata (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Juventus bo moral protinapade še povaditi...Več

3

Italija znova na nogah: VAR spregledal ragbi vlečenje Lautara...Več