šport TV 1 logo
21:45
Inter - Parma Serie A
šport TV 2 logo
23:15
Napoli - Atalanta Serie A
šport TV 3 logo
23:00
New York Islanders - Washington NHL

Kopitar: ”Z željo in voljo lahko preskočimo kvalifikacije”

Avtor: Kenny Jan
4. 2. 2020, 15.33

Slovensko hokejsko reprezentanco od četrtka do nedelje čaka prva stopnica na poti do olimpijskih iger v Pekingu 2022. Če želijo Slovenci nadaljevati olimpijske sanje in skušati niz nastopov po Sočiju 2014 in Pyeongchangu 2018 podaljšati na tri, bodo morali na domačem turnirju na Jesenicah v konkurenci Litve, Hrvaške in Japonske zmagati.

Naslednja in zadnja kvalifikacijska stopnja bo zadnji krog kvalifikacij avgusta. Tam bodo na voljo še tri mesta na treh turnirjih, do tja pa vodijo zmage na treh turnirjih, kakršen je tudi jeseniški.

Selektor Matjaž Kopitar se zaveda, da prav veliko filozofije pred začetkom tekmovanja v domači dvorani ni. Slovenija je favorit, naprej pa vodi samo prvo mesto. “Na papirju smo res mi favoriti. Litva je največja neznanka, videli smo jo lani na SP, ampak v današnjem hokeju je tako, da so vsi fizično pripravljeni in drsalci. Taktika in tehnika, disciplina v igri, to pa prinaša razliko. Zmeraj se dobro kosamo z boljšimi od sebe. Na vse ekipe gledam s polno mero spoštovanja, treba je imeti več kot stoodstoten pristop in tekmo pripeljati do konca,” o statusu Slovenije pravi Kopitar.

“Ta turnir je tako zahteven kot naslednji, če se tja uvrstimo. Morda je slišati smešno glede na nasprotnike, a za nas bo tam lažje, ker bomo tam v drugačni vlogi kot tukaj. Je pa to korak, ki ga moramo narediti, če se želimo še enkrat boriti za olimpijske igre,” je o morebitnem nadaljevanju olimpijskih kvalifikacij dejal slovenski selektor, a poudaril, da so zdaj osredotočeni samo na prihajajoči turnir.

Igralci, ki jih je Kopitar povabil na Jesenice, so skorajda vsi, ki so v tem trenutku dosegljivi oziroma lahko igrajo na tej ravni. Naštel je le štiri, ki bi jih vpoklical, če bi bili zdravi oziroma v enem primeru ne bi imeli šolskih obveznosti: Žiga Pance, Matic Podlipnik, Luka Maver in Mark Čepon.

Na druženju s sedmo silo pa je odgovoril tudi na vprašanje o vlogi Jana Muršaka. Ta se je že poslovil od izbrane vrste, toda Kopitar je ob začetku svojega selektorskega mandata napovedal, da se bo z njim še pogovoril. “Z Muršakom sva govorila, bil sem pri njem v Švici. Povedal je zelo realno. Ima težave s poškodbami, včasih je bil vseskozi v telovadnicah, zdaj pa je nenehno na masažnih mizah in zaenkrat je status takšen, kot je bil,” je o morebitnem nastopu Muršaka za reprezentanco dejal selektor.

O pristopu, kakršnega bodo potrebovali Slovenci v naslednjih dneh, pa selektor ni pustil nobenega dvoma: “Vsekakor pričakujem odgovornost. Nimamo se kaj slepiti, sem smo prišli zmagat in naredit naslednji korak na poti na olimpijske igre. Če je želja in volja prava, imamo dovolj kakovosti, da bi to morali preskočiti,” je dejal Kopitar.

Prvi dan reprezentančnega zbora je selektor Kopitar še pustil nekaj odprtih vprašanj oziroma nanje še ni odgovoril. Eno izmed teh je izbira kapetana. Namignil pa je, da bo eden iz jedra izkušenih članov reprezentance. “Nekateri so v svojih klubih zadovoljni, drugi ne in posledično manj igrajo. Ne iščem izgovorov, mi vemo, kam kotiramo, in vemo, kaj od njih pričakujemo. Prepričan sem, da bomo od njih to tudi dobili,” je o pričakovanjih, ki jih ima do najbolj izkušenih, dejal Kopitar. Prav tako pa še ni razkril, kako bo razdelil vratarske naloge, na seznamu ima sicer tri vratarje.

Vir: STA
Foto: Sportida

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več