single
[15]
142924

Konec tedna se začenja olimpijska sezona v smučarskem teku

Avtor: Blaž Magdič
22. 11. 2021, 16.55

Konec tedna se bo začela olimpijska sezone tudi v smučarskem teku, prve tekme svetovnega pokala bodo v Ruki na Finskem. Že v petek bo na vrsti za Slovenijo najbolj zanimiva disciplina, sprint v klasični tehniki. Na uvodu v sezono, cilj bo olimpijska medalja, bodo nastopili Anamarija Lampič, Eva Urevc ter Miha Šimenc in Janez Lampič.

Vrhunec sezone bo v Pekingu februarja, kjer se bodo delile olimpijske medalje, januarja pa bo pred tem v Planici zadnja tekma svetovnega pokala pred odhodom na Kitajsko. “Gledala sem poleti olimpijske igre v Tokiu. Tam je bilo zelo vroče, v Pekingu pa bo zelo mrzlo. Na koledarju pa sem že dolgo nazaj s piko označila 8. februar, na kulturni praznik bo olimpijska tekma v sprintu, pravi dan za kaj lepega,” je Lampičeva, najboljša sprinterka svetovnega pokala minule zime, napovedala boj za medalje na OI.

“Odlični nastopi v svetovnem pokalu in na velikih tekmah v zadnjih letih so na nami. Visoko smo postavili letvico, to želimo ohraniti ali pri nekaterih članih reprezentance nadgraditi. Z zadnjih velikih tekem smo se vrnili z medaljami, z dvema bronoma tudi s SP letos v Oberstdorfu. Tako moramo razmišljati tudi pred Pekingom. Anamarija je bila lani najboljša v sprintih, z Evo eden najboljših parov, na nas v spremstvu pa je, da zagotovimo najboljše maže ter pogoje, da pozitivno presenetimo na OI,” je na spletni novinarski konferenci Smučarske zveze Slovenije povedal glavni slovenski trener Nejc Brodar.

Olimpijsko normo ima razen Šimenca, ki je zaradi operacijo izpustil prejšnjo sezono, že večina ekipe in jo mora le še potrditi v tej sezoni, v kateri se bo forma gradila za OI, temu pa bo podrejena tudi novoletna turneja. “Zavedamo se tudi, da je Planica zadnje prizorišče pred OI in doma želimo dobro nastopiti. A če hočemo največ pokazati v Pekingu, bomo v času planiških tekem zaključevali priprave za OI in najverjetneje ne bomo najbolj spočiti,” je ocenil Brodar.

“Prizorišče svetovnega pokala v Franciji bom izpustila zaradi priprav na OI in bom v Planico prišla skoraj direktno. To bo zadnja tekma pred OI, da dam tudi malo nervoze iz sebe pred odhodom v Peking,” je dejala Lampičeva, ki je bila v zadnjih dveh mesecih dvakrat prehlajena in je obležala po sedem dni. Kljub temu meni, da s tem ni nič izgubila, ker je imela tedaj tako načrtovan lažji trening za regeneracijo.

Tudi Eva Urevc, z Lampičevo bronasta na začetku leta na SP v ekipnem sprintu, ne dvomi, da je dobro pripravljena, a ostaja previdna. “Prve tekme bodo pokazale, kam sodim. Zadnja trening tekma kaže, da sem napredovala, sploh v klasiki. Šla bom korak za korakom, dolga pot je do OI, ki je glavni cilj zime. Želim si napredka v klasični tehniki, v prosti tehniki pa večkrat v finale kot doslej.”

Miha Šimenc je vesel, da po operaciji, ki ga je za eno sezono oddaljila od tekmovališč, nima več težav s hernio. Bolečine v hrbtu je imel po sobotni trening tekmi. “Leto in pol nisem tekmoval v klasični tehniki in zato sem imel zaradi drugačnih gibov boleče mišice. V soboto sem imel sprejemljiv zaostanek na cilju, počutil sem se dobro in nazaj pridobival tudi tekmovalni občutek.”

Šimenc je že dan po operaciji odšel domov in začel z rehabilitacijo. “Po enem mesecu sem lahko opravil 10 km hoje. Prejšnja sezona je bila zame zanimiva, treniral sem tedaj in tako, kot sem želel. Ni bilo pritiska, manjkale pa so mi tekme.”

Janez Lampič je po prejšnji sezoni razmišljal, da bi celo končal športno pot. “Odločal sem se, ali bom še nadaljeval, in se priključil ekipi sestre Anemarije. Priprave na sezono so potekale dobro, včasih sem se priključil tudi Italijanom in imel tudi primerjavo, tako da lahko rečem, da sem dobro pripravljen,” je ocenil Lampič.

Lampičeva sta še v Sloveniji, v Ruko bosta odpotovala v torek, Brodar, Urevčeva in Šimenc pa so že v Skandinaviji in se danes selijo v Ruko. Napovedano je pravo zimsko vreme, med -15 do -20 stopinj Celzija.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Sporna enajstmetrovka za zmago Bayerna...Več

2

VIDEO: Šimundža: Nisem nezamenljiv, v stilu mariborske šole si sam nalagam pritisk...Več

3

VIDEO: Sellouki, mariborski nogometni samouk...Več

Najbolj brano ta mesec

1

NAPOVED TEDNA: Začetek na ledu, konec v Celju...Več

2

VIDEO: Šport TV, Olimpija in Mura v akciji “30 sekund ti lahko reši življenje”...Več

3

Zakaj je berlinski derbi tako poseben?...Več