šport TV 1 logo
22:05 V ŽIVO
Tampa Bay - Washington NHL
šport TV 2 logo
23:15
Bologna - Torino Serie A
šport TV 3 logo
23:00
Finale: PSG - Lyon Francoski ligaški pokal

Kokoškov ne razmišlja o slovesu s selektorskega mesta Srbije

Avtor: Marko Premrl
5. 7. 2020, 12.47

Igor Kokoškov, ki je s Slovenijo leta 2017 postal evropski prvak v košarki, bo še naprej selektor košarkarske reprezentance Srbije. Po podpisu triletne pogodbe s turškim Fenerbahčejem, na klopi katerega bo nadomestil svojega mentorja Želja Obradovića, je 48-letni srbski strokovnjak za Sportski žurnal potrdil, da ostaja selektor Srbije.

Igor Kokoskov

Novi trener košarkarjev Fenerbahčeja Igor Kokoškov je razrešil vse dileme, če sploh obstajajo, ko gre za njegov obstanek na mestu srbskega selektorja.

“Nič se ne spreminja. Vedno smo govorili, da je reprezentanca stvar ponosa in čustev. Funkcija trenerja ni služba, ampak užitek, po drugi strani pa kariera,” je za Sportski žurnal povedal Kokoškov, ki je srbsko selekcijo prevzel 20. november 2019.

V starosti 24 let je Kokoškov postal najmlajši košarkarski trener v zgodovini jugoslovanske oziroma srbske košarke, potem ko je moral zaradi posledic prometne nesreče končati svojo obetavno košarkarsko igralsko kariero.

Zaradi svoje ambicioznosti in dobrega znanja angleščine je leta 1999 postal član trenerskega štaba na Univerzi zvezne države Missouri. Tako je postal prvi Evropejec s takšnim položajem v ameriški univerzitetni košarkarski ligi NCAA.

Naslednjega leta je Kokoškov postal pomočnik trenerja Los Angeles Clippers v severnoameriški ligi NBA, s tem je postal prvi Neameričan na takšnem položaju. Leta 2003 se je pridružil trenerskemu štabu Detroit Pistons, ki ga je vodil glavni trener Larry Brown, in leta 2004 osvojil šampionski prstan v ligi NBA.

Aprila 2008 je bil imenovan za selektorja gruzijske košarkarske reprezentance. Junija 2008 je Kokoškov postal pomočnik trenerja ekipe lige NBA Phoenix Suns, dve leti pozneje je pridobil ameriško državljanstvo. Maja 2013 je bil imenovan za pomočnika trenerja Cleveland Cavaliers, februarja 2015 pa je postal pomočnik trenerja kluba Orlando Magic, julija istega leta je postal pomočnik trenerja pri klubu Utah Jazz.

Osemnajstega januarja 2016 je bil imenovan za selektorja slovenske košarkarske reprezentance, ki jo popeljal do naslova evropskega prvaka 2017. Maja 2018 je postal glavni trener kluba Phoenix Suns, s čimer je postal prvi glavni trener v zgodovini NBA, ki ni bil rojen in ni odraščal v ZDA.

V sezoni 2019/20 je postal pomočnik trenerja pri ekipi NBA Sacramento Kings. Po četrt stoletja na trenerskih zadolžitvah v ZDA bo v Turčiji prvič po 25 letih trener košarkarskega kluba tostran Atlantika.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Zlatan najprej “zamočil”, nato razparal mrežo Cagliarija...Več

2

VIDEO: Pot Iličića od neprepričljivega Palerma do dominantne Atalante...Več

3

VIDEO: PSG po enajstmetrovkah do domače trojne krone...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Rebić se je veselil, še preden je Ibra zabil...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več