šport TV 1 logo
21:00
VN Azije, prva dirka MXGP
šport TV 2 logo
21:35
Lazio - Atalanta Serie A
šport TV 3 logo
20:15
Minnesota - New York Mets MLB

Kobayashi zablestel še na prvi tekmi turneje, Zajc deveti

Avtor: Blaž Magdič
30. 12. 2018, 19.59

Prvi favorit 67. novoletne turneje v smučarskih skokih Japonec Ryoyu Kobayashi je pod Senčno goro zmagal na prvi od štirih tekem. V Oberstdorfu sta v finalu nastopila le dva Slovenca. Najboljši to zimo Timi Zajc, ki je bil po polovici sedmi, je končal na devetem mestu, povratnik po poškodbi Peter Prevc pa je v finalu z 22. napredoval na 18. mesto.

Za vodilnim v svetovnem pokalu, 22-letnim Kobayashijem, ki je to sezono dobil že pet (od osmih) tekem, se je danes pred več kot 25.000 gledalci v razprodani areni presenetljivo uvrstil 27-letni domačin Markus Eisenbichler, ki je zaostal le za 0,4 točke. “Tako sem vesel, da bi lahko jokal, a se bom zbral in primerno slavil,” je dejal Eisenbichler: “To je neverjetno.”

Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft. Poljska favorita turneje Piotr Žyla in dvakratni zaporedni branilec skupne zmage Kamil Stoch sta se morala na uvodni tekmi prestižnega tekmovanja zadovoljiti s šestim oziroma osmim mestom.

Od peterice Slovencev; že v sobotnih kvalifikacijah se je presenetljivo poslovil eden od slovenskih favoritov za turnejo, Domen Prevc, sta se med trideseterico prebila le dva Slovenca, Zajc neposredno in kot srečni poraženec še Peter Prevc, nekdanji dobitnik zlatega orla, ki se vrača po poškodbi.

“Današnji rezultat mi veliko pomeni. Včeraj sem še delal napake, danes pa je bil prvi skok že zelo dober, razmere pa so bile težke, v finalnem pa sem naredil manjšo napako. Ne glede na to, sem lahko s tekmo kar zadovoljen in grem mirno naprej v Garmisch – Partenkirchen. Moj cilj je uvrstitev v ‘top 10’, kar sem na prvi tekmi izpolnil. vem, da dobro skačem, zato se veselim naslednjih tekem,” je dejal komaj 18-letni Zajc po zadnji tekmi letos in dodal: “To, da sem začel z devetim mestom, torej med deseterico, je bil moj cilj pred novoletno turnejo in upam, da bom rezultate le še stopnjeval.”

Njegov izkušeni reprezentančni kolega Prevc, ki je imel v soboto na treningu in v kvalifikacijah še precej težav, je danes nastopil bolje. “Potem, ko sem včeraj delal velike napake v počepu, je bilo danes bolje. A ne glede na boljši prvi skok, je bilo v finalni seriji težko, saj ena lastovka še ne prinese pomladi. A se je izšlo. Zame je bila danes kar naporna tekma,” je dejal 26-letni skakalec.

Preostala trojica je danes ostala brez točk. Anže Semenič je končal na 36., Bor Pavlovčič na 40. in Jernej Damjan, ki je bil lani s končnim desetim mestom najboljši Slovenec na turneji in se je na vseh štirih postojankah uvrstil v finale, na 47. mestu.

Oberstdorfu sledijo še Garmisch-Partenkirchen, v torek, 1. januarja, se bo tekma začela ob 14. uri, preden se tekmovanje preseli v Avstrijo. Tretjo tekmo bo gostil Innsbruck (4. januarja), četrto pa Bischofshofen (6. januarja).

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Tim Gajser svoji Špeli naročil: Na Baliju moramo imeti tudi …...Več

2

VIDEO: Hokejska akademija je zadetek v polno!...Več

3

Na dan prišla fotografija projekta novega stadiona v Milanu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Kopitar: Informacije dobim morda dan ali uro pred drugimi...Več

2

VIDEO: Madagaskar poskrbel za najlepši gol...Več

3

VIDEO: Francoski selektor razjezil vratarja, a z menjavo zadel v polno...Več