single
[158,2]
225142

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov

Avtor: Nejc Mravlja
7. 5. 2024, 16.08

SBV Vitesse Arnhem, ki bo naslednji teden zakorakal v 133. leto delovanja, se v pisani zgodovini še ni znašel v tako brezupnem položaju kot to pomlad. Ena najbolj prepoznavnih nizozemskih valilnic nogometnih talentov je v finančnem in športnem pogledu dosegla dno, a so navijači odločeni, da jo še lahko rešijo pred dokončnim propadom.

Mnogi so se sprijaznili, da je konec neizbežen. Po predčasnem sestopu iz elitne Eredivisie – poglaviten vrzok je administrativen odvzem 18 točk zaradi več kršitev pravilnika o licenciranju – in začasne zavrnitve pravice do nastopanja v drugi ligi je postalo jasno, da se bodo črno-rumeni le stežka izognili poti na smetišče zgodovine, čemur so se strumno uprli navijači. Številčna vojska privrženk in pristašev nekdanje podružnice londonskega Chelseaja želi klub obdržati pri življenju: z lastnim denarjem in neizmerno predanostjo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vitesse (@mijnvitesse)

Človeška inovativnost pogosto ne pozna meja. Začelo se je z nekaj XXL kozarci v trgovinicah v središču mesta. Kdor je želel, je v kelihe upanja zadegal kovanec ali dva in s tem daroval k rešitvi Vitesseja. Že po prvem dnevu navidez brezupne pobude so na osuplost vseh celo kozarci ekstremnih dimenzij postali premajhni. Začasni generalni direktor kluba Edwin Reijntjes nad množičnim odzivom ni skrival ganjenosti. »Čudovito je videti, kako je vest o zavrnitvi tekmovalne licence privedla do srčnih pobud. V sodelovanju z navijaškimi skupinami in nekdanjimi klubskimi asi se je oblikovalo sistematično zbiranje sredstev pod imenom ‘za črno-rumene’ (izv. ‘Voor Geel-Zwart’). Držimo pesti, da bomo vsej Nizozemski dokazali, da bo Vitesse ostal živ.«

Zbrali poldrugi milijon

Na navijaško akcijo se je odzvala klubska uprava, ki je najbolj radodarnim darovalcem pripravila mamljive »nagrade«: donatorji vsaj stotih evrov bodo objavljeni na »junaškem zidu darovalcev« (izv. ‘Geldenwand’, gre za sestavljanko iz besed Heldenwand – junaški zid in Gelderland – nizozemska provinca z glavnim mestom Arnhem in dobesednim slovenskim prevodom »dežela denarja«). Tisti, ki je/bo prispeval vsaj tisočaka, si je/bo zaslužil poseben status odrešitelja kluba in je/bo prejel pisno potrdilo s klubskim grbom. Podjetnikom, ki bi za rešitev namenili pet ali deset tisočakov, bosta na voljo ekskluziven oglasni prostor in možnost druženja s člani prve ekipe. Domiselne ideje, a javnost bistveno bolj zanima, ali se bo pot ljubljenega kluba sploh (z)mogla nadaljevati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vitesse (@mijnvitesse)

Pokrovitelji, zanesenjaki in navijači Vitesseja so do začetka tedna z množično kampanjo pridobili poldrugi milijon evrov. Višina posameznih prispevkov se razprostira od nekaj centov do 10.000 evrov. Več deset tisočakov so zbrali s pomočjo manjših akcij. Med donatorji so tudi številni bivši profesionalci in trenerji Leo Beenhakker, Marco van Ginkel, Lois Openda, Wilfried Bony, Roy Makaay, Milot Rašica, Pierre van Hooijdonk in Henk ten Cate. Z delno odpovedjo plačam je svoj lonček pristavila tudi trenutna članska ekipa s strokovnim štabom. Skupaj bi lahko dosegli nekaj edinstvenega: rešili bi črno-rumeno zasedbo, ki je še pred sedmimi leti – spomladi 2017 – dvignila lovoriko v domačem pokalu.

Nizozemska ustreznica porurskemu velikanu

Kljub povsem nasprotni klubski barvni kombinaciji, bi vzporednico Vitessejeve zgodbe lahko našli že čez mejo. Tako kot nemškemu Schalkeju tudi nekdanjemu klubu Daliborja Stevanovića in Tima Matavža vsaj finančno nikoli ni bilo posejano z rožicami. Na prelomu tisočletja – leta 1998 – so v Arnhemu za prihajajoče evropsko prvenstvo odprli pregrešno drag super moderen stadion Gelredome – na njem je na tretjo in hkrati zadnji tekmo na svojem premiernem velikem turnirju Slovenija remizirala z Norveško (0-0) –, ki je bil s pomično streho celo referenčni objekt za Schalkejevo Veltins Areno, v lov na nikoli osvojeno domačo prvenstveno krono poslali pregrešno drago moštvo in vizijo prepustili v roke vlagateljem dvomljivega pedigreja. Slabi dve desetletji je Vitesse – kot pove ime – urno stopal iz ene v drugo, praviloma še globljo finančno luknjo in hišica iz kart se je končno podrla.

Pred slabimi tremi tedni je vodstvo domače nogometne zveze (KNVB) že tako skromen Vitessejev rezultatski izkupiček – 17 točk na 30 tekmah – dotolklo še z udarno kaznijo: s takojšnjim odbitkom 18 točk. Razlog? Prikrivanje finančne slike in lažne informacije o ekonomskem stanju kluba. Štiri tekme pred zaključkom prvenstva se je klub znašel pri -1 točki, pred zadnjima dvema tekmama je z domačo zmago nad Fortuno Sittard (3-2) pridobil tri in ima na računu +2. Kakšno je pravo finančno stanje, ni mogoče natančno oceniti, saj so po javno dostopnih poročilih Vitessejeve računovodske knjige vodene precej ustvarjalno.

Še slabšo luč na klub mečejo preiskave nizozemskih oblasti o Vitessejevih prepovedanih poslovnih razmerjih s sankcioniranim bivšim lastnikom Chelseaja in zloglasnim prijateljem Vladimirja Putina Romanom Abramovičem. Njegov poslovni partner Aleksander Čigrinski je v nizozemski klub pričel vlagati leta 2013. Sledila je sklenitev sodelovanja z londonskimi modrimi, ki so v »deželo denarja« na kaljenje sproti pošiljali številne mlade upe, kot so Bertrand Traoré, Mason Mount ali Armando Broja.

Ostala bosta dolg in nesebična pomoč

Čeprav je bilo v dogovoru zapisano, da so Nizozemci dolžni pokriti le del njihovih plač, je bilo finančno breme zanje očitno nevzdržno. Vitesse je še v sezoni 2021/22 prek skupinskega dela, kjer je dvakrat ugnal tedaj slovenskega prvaka Muro, v osmini finala premierne izvedbe konferenčne lige namučil poznejšo laureatko Romo … Na kredit. To je bil za zdaj zadnji odmeven razlog za črno-rumeno slavje. Ostali so dolgovi in brezpogojna pripravljenost celotne regije na pomoč.

V nedeljo, ko je Vitesse klonil z 0-1 v Utrechtu, je eden od lokalnih barov nedaleč od Gelredoma klubu namenil ves izkupiček od dnevne prodaje. S ponedeljkom je največji lokalni ponudnik mesnih izdelkov začel posebno akcijo »T-Bone Steak Week«, po kateri bo pridobljena sredstva od prodaje priljubljenih zrezkov namenil pridobitvi licence. Medtem veletrgovci in vodje malih mestnih prodajaln pridno loščijo kozarce za donacije čim bolj bleščečega sijaja.

Vse našteto bo težko zadostovalo za prestrukturiranje kluba, ki ima slabih 20 milijonov dolga. Ima pa pobuda nesporno vlogo izhodiščnega prispevka za zbiranje manjkajočih sredstev, kolikor jih klub potrebuje za pridobitev licence. In, kar je morda najpomembneje, vpleteni so v zunanji svet, regionalnemu gospodarstvu in državni politiki poslali glasen signal, da je Vitesse Arnhem nezamenljiv zaščitni znak Gelderlanda. Klub je pomemben gradnik družbenega duha, njegova prisotnost pa vpliva na samozavest mesta in celotne regije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vitesse (@mijnvitesse)

Sredi tesnobnih dni se je začasni glavni operativec klubske uprave Reijntjes spomnil na enega največjih trenutkov v moderni zgodovini Vitesseja: »Vsekakor vidim precej podobnosti z zadnjo uvrstitvijo v finale domačega pokala (spomladi 2021). Tako kot tedaj je regija danes obarvana v črno-rumeno, izložbe trgovin so polne razstavljenih Vitessejevih klubskih in navijaških izdelkov, navijači pa se odkrito in glasno zavzemajo za svoj klub. Najlepša hvala vsem.«

In če napor rešiteljev na koncu ne bo poplačan z licenco in nadaljnjim obstojem? Odgovorni so zagotovili, da zbrana sredstva nikakor niso zaman. Do zdaj prejete donacije so shranjene na posebnem računu združenja Vitessejevih navijačev in bodo uporabljena le za pridobitev pravice do nastopanja v drugi ligi. V primeru nove zavrnitve bodo vrnjena darovalcem.

 

Foto: Guliver Image

Zadnje video vsebine

1

Herlings kritičen do komisarjev: V takšnih razmerah je rumeno zastavico skoraj nemogoče videti (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: “V Sloveniji imamo talentirane igralce in trenerje, dajmo jim priložnost” (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Leverkusen je najlepša nogometna zgodba letošnje sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Na Lookmana bomo poslej gledali drugače...Več

2

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

3

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več