šport TV 1 logo
11:30
VN Francije, druga dirka MXGP
šport TV 2 logo
09:45
Amiens - Guingamp Ligue 1
šport TV 3 logo
11:00
Četrtfinale: Češka - Nemčija IIHF SP elitne divizije 2019

Kline si želi predvsem hitrosti, ki je nujna za dober rezultat

Avtor: Marko Premrl
23. 11. 2018, 11.47

Alpski smučarji so v Kanadi, kjer se bo v Lake Louisu sezona začela tudi za tekmovalce v hitrih disciplinah. Med tistimi, ki so ljubitelje smučanja v domovini že razveseljevali in razvajali z odličnimi vožnjami, je Boštjan Kline. Mariborčan si po minuli sezoni za pozabo želi znova občutiti hitrost, ki je nujna za želeni rezultat.

Kline je v sezoni 2016/17 na smuku v Kvitfjellu prvič okusil občutke na najvišji stopnički zmagovalnega odra v svetovnem pokalu, v minuli olimpijski sezoni 2017/18 pa je sledil rezultatski padec, ko je vpisal dve uvrstitvi v prvo petnajsterico, 13. mesto v Val Gardeni ter 10. mesto na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, obe v superveleslalomu.

Pomanjkanje vrhunskih uvrstitev je pomenilo padec iz prve petindvajseterice v smukaškem seštevku. Spomladi se je odločil za menjavo opremljevalca. S Stöcklija, s katerimi si je v Kvitfjellu lanskega februarja priboril prvo zmago v svetovnem pokalu, je prešel na Nordico.

Poletje, ki ga je preživel z družino, je bilo mirno in brez pretresov. Ohranil je tudi zgledno zdravstveno kartoteko.

Za Klinetom in ostalimi člani ekipe v hitrih disciplinah je naporno poletno pripravljalno obdobje, dobri snežni treningi v Čilu, nato pa še piljenje forme na evropskih ledenikih Hintertux, Stelvio, Pitztal ter pred Lake Louisom še postanek v Nakiski.

V Čilu je nastopil na tekmah južnoameriškega pokala, saj je želel izboljšati točke Fis za boljšo startno številko, a se ni izšlo: “Ni bilo prave hitrosti, pravega smučanja, da bi lahko kaj naredil. Tudi z višjo startno številko se da. To sem sam že dokazal pred leti.”

“Pred prvo tekmo bom poskusil poiskati tiste občutke, tisto pravo hitrost, ki jo potrebujem za dober rezultat. Predvsem se moram osredotočiti na smučanje in vse, kar spada zraven, pripravo, ogled proge, taktiko, torej stvari, ki so pomembne za smučanje, ostale stvari pa poskusiti čim bolj počistiti,” je dejal Kline, ki si želi, da bi ga na tekmi presenetilo čim manj stvari in da bi bil optimalno pripravljen.

“Pri smučanju je ogromno faktorjev, zato se mi zdi zelo zanimiv šport. Psiha je pomemben del športa, smučanja, ko imaš le dve minuti, da pokažeš tisto, kar znaš. Potem so tu priprava, kondicijska, smučarska, tehnika, aerodinamika, pogoji, ali imaš sonce ali senco, ali imaš veter ali nimaš vetra …, je ogromno enih pogojev, ki vplivajo. To, da si telesno dobro pripravljen, še ne pomeni, da boš na tekmi dobro smučal,” razmišlja Kline.

“Da zaupaš materialu, dosti pomeni, da veš da te lahko pripelje, da lahko s temi smučmi odsmučaš tako kot znaš. Za zdaj sem z materialom zelo zadovoljen,” dodaja.

Pomemben je tudi dres, tega je preizkušal tudi v vetrovniku pri Gorici, skupaj z Ilko Štuhec. “To so vrhunski športni avtomobili, z nekaj razlike med seboj. Ta na koncu lahko pomeni zaostanek deset stotink, pol sekunde, ali minus,” je pomembnost opreme označil 27-letni Mariborčan, ki je na 103 startih svetovnem pokalu trikrat stal na stopničkah, ob eni zmagi je bil še dvakrat drugi.

“Moram biti potrpežljiv pri stvareh. Če ne uspejo takoj, da ostanem pozitiven, optimističen, bomo videli, kako se bo razpletlo,” se Kline zaveda, da je zasledovanje ciljev tek na dolge proge in da minuli uspehi ne pomenijo veliko.

“Zmaga v Kvitfjellu je vzpodbudila zanimanje pri morebitnih sponzorjih, po lanski sezoni pa je bilo bolj mirno, oziroma so me pustili pri miru,” je šaljivo sklenil z enim takšnim grenko-kislim spoznanjem.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Zmagoviti skok Gajserja in plapolanje slovenskih zastav...Več

2

Italijani razkrivajo: Iličić dogovorjen z novim klubom in s 700.000 eur boljšo pogodbo...Več

3

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več